Бороніть бронхи

25.02.2014
Бороніть бронхи

Бронхіт — серйозне захворювання, тому призначати лікування має тільки фахівець. (з сайта likar.info.)

Одне з найпоширеніших захворювань холодної пори року — бронхіт. Часто він настає як ускладнення гострого респіраторного захворювання і грипу. А нині — сприятлива погода для «розгулу» вірусів. Крім того, зараз може погіршуватися стан хворих на хронічний бронхіт. Лікарі нагадують — це серйозна недуга, яка потребує адекватного лікування.

Тато «димить»? Може бути бронхіт...

Бронхіт — запалення слизової оболонки стінок бронхів. Запалюючись, бронхи набрякають, виділяють велику кількість слизу, яка порушує циркуляцію повітря до легенів і назад. Запалення зазвичай провокують віруси (ті, що викликають ГРЗ, грип) або вторинна бактеріальна інфекція (інфекційний бронхіт). Як стверджують лікарі, розвитку недуги також сприяють різні подразнюючі речовини — токсичні хімікати, пил, аміак (його, до речі, часто застосовують у миючих засобах), дим, у тому числі тютюновий. Тому бронхіт — професійне захворювання металургів, людей, які працюють на укладанні асфальту, у задимлених приміщеннях, на текстильному виробництві.

— Часто на бронхіт скаржаться люди, які мають інші захворювання легень (скажімо, астму), а також ті, хто страждає від хронічного гаймориту (синуситу), — розповідає столичний лікар–педіатр Ольга Шидловська. — На розвиток недуги впливає генетична схильність: якщо в когось із близьких родичів був хронічний бронхіт, то існує ризик того, що ця недуга розвинеться і у вас.

За словами лікаря, бронхіт зазвичай протікає неважко, якщо вчасно призначити необхідну терапію. Щоправда, у літніх людей, курців, і пацієнтів, які мають хронічні захворювання серця та легень, ця недуга може стати серйозною проблемою.

Зверніть увагу: бронхіт починається iз симптомів, які нагадують звичайну застуду. «З’являється слабкість, першіння в горлі, кашель. Спершу кашель сухий, пізніше — вологий, — говорить Ольга Шидловська. — При цьому відкашлюється біле, жовте, зеленкувате мокротиння. У більш складних випадках може підвищуватися температура. Якщо симптоми зберігаються і навіть посилюються, хворому слід зробити рентгенологічне дослідження грудної клітки, аби переконатися, що немає запалення легень. Адже пневмонія — це серйозне ускладнення недуги».

Кашель, який триває кілька місяців поспіль, може означати, що в людини розвинувся хронічний бронхіт. «Насправді багато людей навіть не здогадуються, що мають цю недугу, — застерігає лікар. — Хронічний бронхіт часто розвивається при тривалому вдиханні подразнюючих речовин, скажімо, сигаретного диму. Тому куріння найчастіше є причиною хронічного бронхіту».

Як стверджують лікарі, «пасивні» курці теж страждають. Скажімо, якщо тато палить, то навіть в утробі матері дитина отримує токсичні речовини і наро­джується зі схильністю до хронічного бронхіту.

Інгаляції — добре, але...

Яка різниця між гострим і хронічним бронхітом? При гострому бронхіті кашель виникає через запалення дихальних шляхів. А при хронічній формі недуги слизова оболонка бронхів виробляє більше мокротиння, що і викликає кашель. І якщо дія подразнюючих речовин є тривалою, стан хворого тільки погіршиться. «У такому випадку може розвинутися емфізема. Це означає, що хворому стає важко дихати при будь–якому фізичному зусиллі, — пояснює лікар. — Бронхіт та емфізема можуть бути самостійними захворюваннями, та найчастіше вони супроводжують одне одного».

Хронічний бронхіт, за словами лікаря, можна приборкати, однак недуга може нагадувати про себе раптовими загостреннями. Як хворому покращити стан свого здоров’я?

— Насамперед «ліквідуйте» причини, які провокують недугу, — радить фахівець. — Якщо курите — відмовтеся від цієї шкідливої звички. І не лише на період лікування (адже це не вирішить проблеми), а назавжди. Якщо причиною хвороби є умови праці (ви змушені вдихати шкідливі випари), то найкращий вихід — змінити роботу.

І найголовніше: бронхіт — серйозне захворювання, тому не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар за допомогою спеціальних обстежень зможе визначити точний діагноз і призначити доцільну терапію. Якщо в людини гострий бронхіт, лікар порекомендує постільний режим, пити більше рідини. Зазвичай хворому призначають жарознижувальні та знеболювальні препарати. «Якщо під час кашлю виділяється жовта чи зеленувата мокрота, а температура тіла висока і тримається довго, може йтися про гострий бактеріальний бронхіт, — каже Ольга Шидловська. — У такому разі зарадить лише терапія антибіотиками. Водночас важливо призначити допоміжне лікування: інгаляції, гаряче молоко iз содою, медом чи маслом какао. Але майте на увазі, що навіть ці допоміжні заходи має призначати фахівець. Слід підбирати лікування залежно від стану здоров’я пацієнта. Скажімо, інгаляції — дієвий засіб при бронхіті, але вони протипоказані при серцево–судинній недостатності, тромбозі, порушенні ритму серця».

Профілактика бронхіту — це насамперед попередження застуди та грипу. Лікарі радять зміцнювати імунітет: регулярно займатися спортом, дотримуватися правил здорового харчування (вживати якісні та корисні продукти), достатню кількість часу гуляти на свіжому повітрі. Не забувайте провітрювати оселю і робоче місце, а в сезон загострення застудних хвороб і грипу влаштовуйте вітамінотерапію. Уникайте переохолодження, стежте, щоб ноги були в сухому і теплому взутті.

ДО РЕЧІ

«Дихайте морем весняним...»

Людям, які перехворіли бронхітом чи запаленням легень, лікарі часто радять пройти реабілітацію на морському курорті. Але задля цього краще їхати до моря не влітку, коли сонце агресивне, а температура повітря зашкалює від спеки. Найціннішим періодом для тих, хто переніс захворювання дихальних шляхів, головний пульмонолог і фтизіатр України, директор Національного інституту фтизіатрії і пульмонології України Юрій Фещенко називає весну. «Маю на увазі період, коли температура повітря прогрівається до 20 градусів, а море ще холодне. О цій порі верхній шар води інтенсивно випаровується, тож у повітрі біля моря найбільша концентрація йоду, корисних солей і мікроелементів, що містяться в морських водоростях».

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Кашель при бронхіті добре вгамовує масло какао. Воно має заспокійливі й пом’якшувальні властивості. Щоб приборкати кашель, Юрій Фещенко рекомендує класти під язик невеликий шматочок масла, який поступово розтане. Його можна додавати і в гаряче молоко. Також головний пульмонолог каже, що при лікуванні кашлю корисні настоянки з мати–й–мачухи, хвоща польового, листя суниці, багна. «Але пам’ятайте: кашель — симптом багатьох захворювань, — застерігає Юрій Фещенко. — Він супроводжує гострі запальні процеси в бронхах і трахеях, бронхіальну астму. Сухий кашель буває і при злоякісних утворення в дихальних шляхах. Тому насамперед слід встановити його причину, а потім уже лікувати».