Переміна місць

21.02.2014
Переміна місць

У четвер Верховна Рада зібралася на чергове засідання.

Почати хотілось би з цитати. Розлогої, але необхідної. Автор — Дмитро Корчинський — персона дуже неоднозначна, що не заважає йому бути влучним і доречним. «Припустимо, що Януковичу вдасться розігнати Майдан. Але потім доведеться знову розганяти повстанців, які отаборяться на Михайлівській площі. Далі доведеться розганяти Верховну Раду, бо більшості в ній Янукович вже не має. Далі доведеться приборкувати кілька повсталих областей. Далі — відстрілюватися від міської герільї, яка розпочнеться у Києві. Далі — продовжувати режим всеукраїнської контртерористичної операції, аби виправдовувати диктатуру. Далі грохнеться вартість усіх сімейних активів, бо при всій імпотентності Заходу санкції потроху еволюціонуватимуть у блокаду. І це найбільш сприятливий для Януковича з усіх можливих сценаріїв. Але сприятливих сценаріїв для нього вже ніколи не буде», — пише Корчинський.

Як не крути, а нині у влади не лишилось не те, що сприятливого, а взагалі адекватного виходу з цієї війни. Хіба що капітуляція. Бо все, що робиться зараз у Києві, — заблоковане метро і транспортний колапс, штучні перебої з бензином, провокації «тітушок» у спальних районах — є, по–перше, дрібними «укусами» порівняно з тим, що переживає Майдан, а, по–друге, лише підштовхне обивателя, який досі спав, прокинутися. Назад дороги не буде.

Позавчора Віктор Янукович призначив головним переговорником з опозицією керівника АП Андрія Клюєва, але жодної зустрічі не відбулося. «Перемир’я» обірвалося з появою десятків нових трупів «роботи» снайперів із силових органів.

Н цьому тлі від Клюєва надійшло повідомлення про те, що «Янукович готовий йти на зустріч вимогам опозиції, тому підтримує переговори щодо внесення конституційних змін і скорочення президентських повноважень». «Треба домовлятися, знаходити консенсус і створювати прийнятний для всіх варіант...У будь–якому випадку треба сідати за стіл переговорів, — зазначив глава адміністрації Президента. — Політики нічого не варті, якщо таке твориться на вулицях. Ми повинні всі суперечки перенести в парламент. Але ці питання треба вирішувати швидко.

* * *

Лукавство президентської правої руки очевидне: парламент, який обіцяли «запустити» у четвер, так і не запрацював. Усіх його клерків розпустили по домівках, як і працівників Кабміну. У порожній ВР депутати від опозиції («Народна рада», обрана Майданом) закликали зібратися соратників, а також співчуваючих — тих «регіоналів», які порвали зі своєю партією, а також невеличку когорту позафракційних.

Серед тих, хто покинув лави ПР, найбільш вагомою стала персона нового голови КМДА Володимира Макеєнка, який зберігає і депутатський мандат. Він бере Київ під свій контроль і свою відповідальність, позаяк щодня змушений ховати нових і нових жертв. «Я готовий зробити все для припинення братовбивства і кровопролиття. Жодна влада не варта людських жертв, жоден олігарх чи політик не загинув на цій війні, тож я пропоную політикам стати живим ланцюгом між громадянами України в формі і громадянами України в цивільному», — сказав учора Макеєнко в публічному зверненні до Президента та киян.

Інша заява прозвучала з вуст «регіонала» Володимира Зубика. Він зазначив, що з його фракції готові вийти 25 нардепів (на додачу до ще шістьох, які це вже зробили). «Сьогодні ми офіційно виклали свою думку в заяві, якою закликаємо всіх своїх колег з Верховної Ради зібратися на екстреному засіданні з таким порядком денним: повернення до парламентсько–президентської республіки та створення коаліційного уряду (...) Крім мене, з фракції виходять також черкаський мажоритарник Валентин Ничипоренко. Також зараз розмовляю з Геннадієм Бобовим, не виключено, що він теж вийде», — зазначив Зубик.

Список втрат ПР, за різними даними, доповнюють імена Юрія Благодира, Владислава Атрощенка, Віктора Бондара, Олександра Пресмана, Олександра Онищенка та Юрія Шаповалова. До них приєдналися семеро позафракційних — Єремєєв, Івахів, Мартиняк, Палиця, Лабазюк, Тимошенко та Пилипишин.

Серед тих, хто вчора прийшов до ВР, були олігарх Андрій Деркач та Михайло Поплавський. «Нова більшість стає дедалі реальнішою», — зазначають деякі політологи.

«Регіонал» Сергій Тігіпко пропонує «негайно зняти спікера», віддавши його крісло «депутату від опозиції», плюс обрати нового Прем’єра.

Ще одним, хто втік учора з януковичівського корабля, був екс–діяч «Нашої України» Юрій Павленко, уповноважений Президента з прав дитини. «Категорично засуджую насильство з боку спецпризначенців проти мирних демонстрантів, молоді, студентів та дітей», — заявив «дитячий омбудсман».

* * *

Не полишає надію стати суддею в наших справах демократичний західний світ. Прибулим вчора до Києва главам МЗС Польщі, Німеччини та Франції відкрилася цікава картина. «Чорний дим, вибухи та звуки пострілів навколо президентського палацу. Зустріч перенесена в інше місце. Чиновники в паніці», — написав у «Твіттері» глава польського зовнішньополітичного відомства Радислав Сікорський. Пізніше повідомлялося, що Янукович приймав дипломатів з ЄС під посиленою охороною, але де саме — так і залишилось загадкою.

Подивившись на Януковича в апофеозі «чорного диму», європейці завершили зустріч. Але перед тим ще встигли побачитись із лідерами опозиції. Ті наголосили, що поновлення сутичок на Майдані під час оголошення перемир’я — «спланована провокація влади проти мирних протестувальників». А мета її — «продемонструвати світу агресію», зазначив, зокрема, Арсеній Яценюк.

* * *

Парламентська частина опозиції все ще сподівається сколотити в Раді більшість і «прогнати» крізь ВР необхідні законодавчі новації. А радикали з числа противників нинішнього режиму знаходять для Віктора Януковича дещо іншу мову. «У разі припинення вогню підрозділами внутрішньо–окупаційного МВС і негайного скасування ВРУ диктаторських повноважень Януковича ми докладемо максимум зусиль до припинення кровопролиття і гарантуємо високопосадовцям безпеку», — такий ультиматум Президенту вчора висунули керівник «Самооборони Майдану» Андрій Парубій та лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош.

* * *

...Надвечір народу у Верховній Раді прибувало. Не без бою, але нардепи таки потрапляли досередини. «На око — біля двох сотень опозиціонерів плюс чоловік 30 мажоритарників», — зазначав на «Фейсбуці» Володимир Полочанінов.

Хоча фракція «Регіонів» офіційно оголосила, що не братиме участі в засіданні, кворум зібрався — 237 депутатів. Вів сесію заступник Голови ВР, «свободівець» Руслан Кошулинський.

Станом на 17:15 у Верховній Раді оголошено перерву. Парламентаріїв не полишає надія сформувати нову більшість.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>