Це наша земля!

21.02.2014

На Прорізній, 2 Державний комітет зв’язку та інформатизації, на Хрещатику магазин одягу LTB, Мінагрополітики і телеграф, на вулиці Городецького консерваторія, магазини елітного одягу Helen Marlen2 і Saint Tropez, на вулиці Інститутській Жовтневий палац, на Майдані Главпоштамт, на Європейській площі Український дім, на вулиці Грушевського Парламентська бібліотека та Академія наук України — ці всі приміщення в обідню пору в четвер були в руках активістів Майдану.

Біля входу в магазин джинсового одягу LTB, що на Хрещатику, стоять хлопці з «Самооборони Майдану». «Ми заходили в ті магазини, де немає товару. Власник цього приміщення зранку прийшов, забрав техніку, товар ще раніше вивіз. До нашого захоплення поставився з розумінням, залишив нам вай–фай», — розповідає молодик у масці.

На дверях біля телеграфу на Хрещатику висить таблиця «Запис у самооборону», там чекають тільки молодих і сильних. У магазинах Helen Marlen2 і Saint Tropez на Гродецького облаштували медпункти. З вулиці видно, як медики перев’язують покалічені руки і ноги. «Власники товар забрали ще раніше. Вчора дали нам ключі, щоб у разі чого ми замикалися зсередини», — розповідає волонтерка з Saint Tropez.

Біля Поштамту все строго, наче в армії. Тут керує «Правий сектор». У фойє працює медпункт. Вночі з середи на четвер на першому поверсі Поштамту хлопці й дівчата спали та переодягалися. З усіх захоплених приміщень тут найгірші умови, навіть немає туалету. Хлопці на вулиці в кутку ввечері в середу чистили зуби і милися, ллючи на руки воду з пляшок.

У консерваторії ще в середу о 17.00 захопили великий зал. Спочатку там планувався медпункт, буфет і місце для нічлігу. Хлопці з клумб Майдану згортали в мішки землю і закладали ними вікна та двері у фойє і на сцені, через які б міг прорватися «Беркут». У гардеробі дівчата відкрили буфет, навпроти зробили медпункт. Чоловіки, стомлені після цілодобового бою, в тому, що й були на барикадах — в куртках, з наколінниками, в марлевих масках і шапках — спали під дверима, поклавши під голову бронежилети. Інші відпочивали в екіпіровках на другому поверсі під розписаним куполом біля розкішного фортепіано. Але вже з самого ранку в четвер консерваторію повністю переформатували під польову лікарню і хірургічне відділення. Троє медиків об 11.00 курять біля колон при вході у великий зал. «Поранених у нас немає. Кому потрібна перев’язка, ми швидко надаємо допомогу, з серйознішими пораненнями відправляємо в лікарню. Штурм почався о 07.30, о 08.20 був перший убитий. Я його ніс на спині до «швидкої», бачу, обличчя побіліло. Взяв із–під стели пораненого, а доніс — покійника. Він був у бронежилеті, непошко­дженому. Його поранили в шию і голову. Інші хлопці загинули від подібних ран. У них стріляв снайпер iз Жовтневого або готелю «Україна», — розповідає медик.

У Жовтневому палаці, як і в Українському домі, все розгромлено. «Беркут» погуляв «на славу». Порозбивали вікна, повибивали двері, повідкривали консервації і тушонки, які після евакуації залишили активісти Майдану. Поки хлопці не розчистять приміщення від сміття, в яке перетворилися одяг уперемішку з розсипаними продуктами і побитими тушонками та іншими банками, туди неможливо впускати людей.

Комендант Укрдому Юрій Левченко передає, що там апокаліптичний пейзаж. «Пси режиму все знищили, причому робили це навмисно. І всередині будівлі, і те, що будували майданівці. Знайшли багато елементів міліцейської форми. Окремо валялися багато погонів. Виглядає так, що Укрдім використовували як базу для переодягання «тітушок» або зеків у міліціонерів», — повідомляє «свободівець» Олександр Аронець iз посиланням на Юрія Левченка.

В Академії наук України на Грушевського теж відбувся погром, але вже до обіду в четвер активісти знову облаштували там медпункт, як і раніше.

Єдина Парламентська бібліотека, яка раніше підтримувала Майдан, не постраждала від силовиків. «Ви вгадали, я тут ночую. Вчора мав бороду, не встигав поголитися. «Беркут» хотів пробратися до нас, але ми його не пустили. Яким чином — не розкажу. Секрет бібліотеки», — сміється чоловік і заходить в Парламентську, де зараз працюють медики.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>