Кат і його жертви

19.02.2014
Кат і його жертви

Як усі криваві диктатори, Кім Чен Ин «на камеру» дуже любить дітей. (Рейтер.)

Лідера Північної Кореї можуть притянути до міжнародного суду за злочини проти власного народу. Такий висновок міститься в оприлюдненому позавчора першому звіті слідчої комісії Організації Об’єднаних Націй iз порушення прав людини в КНДР, яка була створена у березні 2013 року, повідомляє Бі–Бі–Сі. Розслідування, яке проводили призначені Радою ООН iз прав людини експерти, тривало рік. По його завершенні ООН звинуватила владу КНДР у злочинах проти людства і в особистому посланні попередила лідера країни Кім Чен Ина, що його можуть притягнути до судової відповідальності за тортури, масові вбивства та інші акти геноциду проти власних громадян.

«Ця доповідь — заклик до втручання з боку міжнародної спільноти», — заявив голова незалежної слідчої комісії Майкл Кірбі, презентуючи доповідь у Женеві. Експерти заслухали свідчення про тортури, рабську працю, сексуальне насильство, жорстокі політичні репресії та інші злочини. Їхні висновки можуть призвести до нового розслідування — вже з боку міжнародного суду або трибуналу.

Влада КНДР висновки слідчої комісії гнівно відкинула, назвавши розслідування «політичною змовою США та їхніх союзників». Північнокорейські лідери заперечують, що в країні порушують права людини. Підтримав Пхеньян і єдиний політичний союзник — офіційний Пекін. Китайська влада заявила, що заперечує розгляд справи проти КНДР у Міжнародному кримінальному суді, пообіцявши накласти вето на відповідну резолюцію в Раді Безпеки ООН.

Досі РБ ООН розглядала Північну Корею лише з точки зору проблеми розповсю­дження ядерної зброї, скаржаться міжнародні правозахисні організації. А те, що лише у найбільших концтаборах КНДР утримують від 80 до 120 тисяч політв’язнів, помічати не хотіли.

Нинішній звіт на 372 сторінках став найбільш детальним і викривальним. Він ґрунтується передусім на свідченнях біженців із комуністичної Кореї, оскільки режим у Пхеньяні відмовився допустити юристів ООН у країну. Розповіді очевидців шокували. Слідчі дізналися про матір, вимушену втопити своє немовля під тиском влади, про дітей, які від народження перебували в ув’язненні й майже не отримували харчування, про цілі родини, яких піддавали тортурам за перегляд іноземних телесеріалів.

Насправді про такі жахи, які супроджують правління династії Кімів (засновника держави Кім Ір Сена, його сина Кім Чен Іра та онука, нинішнього правителя КНДР Кім Чен Ина) вже не один рік розповідають біженці, яким пощастило вирватися з Північної Кореї. Та лише нинішнє розслідування стало серйозною міжнародною спробою зафіксувати злочини режиму з тим, щоби потім передати справу про кримінальне розслідування в одну з компетентних національних або міжнародних інстанцій.

Водночас створення тимчасового трибуналу, подібного до тих, які були скликані для подій у Руанді, Сьєрра–Леоне й Камбоджі, є малоймовірним без співпраці з людьми всередині КНДР.

Комісія експертів офіційно представить свої висновки в березні на засіданні Ради ООН з прав людини, на якому буде винесено рішення про те, які рекомендації доповіді підтримати.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>