Із рук — у руки

13.02.2014
Із рук — у руки

Одне з найнебезпечніших місць під час епідемії грипу — громадський транспорт. (з сайта 1tvnet.ru.)

Усі ми знаємо, що вірус грипу передається повітряно–крапельним шляхом. Причому у більшості випадків достатньо вдихнути заразнi бацили, які під час кашлю або чхання «втекли» від хворого колеги чи попутника в транспорті, — і через кілька годин висока температура, слабкість надовго виб’ють вас зі звичної колії. Нещодавно швейцарські вчені, вивчивши два штами вірусу грипу — H3N2 і H1N1, які останнім часом викликали епідемію у світі — дійшли висновку: вірус може передаватися і... через руки. Вчені наносили віруси, взяті із дихальних шляхів хворих на грип, на кінчики пальців тих, хто згодився взяти участь в експерименті. З’ясувалося, що віруси зберігали свою заразну дію 15 хвилин! І навіть через півгодини на руках ще залишалися штами, здатні спричинити недугу.

Звідси висновок: руки з милом треба мити частіше. Особливо після відвідання громадських місць — транспорту, поліклініки, магазину, банківських установ тощо. Враховуючи, що у багатьох із нас є звичка доторкатися до обличчя, особливо носа, поправляти волосся, ми ризикуємо передавати заразу з рук у руки. На випадок, якщо мила і води може не виявитися в потрібний момент, у період епідемій завжди майте при собі вологі серветки або дезінфікуючий розчин.

Аби не підхопити вірус, лікарі радять більше часу гуляти на свіжому повітрі й регулярно провітрювати приміщення.

А ТИМ ЧАСОМ...

Потепління несе епідемію?

Уже за два тижні, як прогнозують в Інституті епідеміології України, в нашій країні може початися епідемія грипу. Причина — у потеплінні, яке створює ідеальне середовище для вірусу. «За останній тиждень рівень захворювання серед усього населення зріс на 15%, а серед дітей шкільного віку в деяких містах — на 65%. Це для нас показник того, що скоро спалахне епідемія», — зауважує завідувачка лабораторії грипу Інституту епідеміології Алла Мироненко. За даними Інституту епідеміології, з початку лютого 200 тисяч українців занедужали на гострі респіраторні захворювання.