Маленьке диво Великої депресії

13.02.2014
Маленьке диво Великої депресії

Ширлі Темпл і її знамениті кучері.

Америка прощається з голлівудською легендою. Позавчора у Вудсайді (штат Каліфорнія) на 86–му році життя померла найтитулованіша дитяча кінозірка світу Ширлі Темпл, шалена популярність якої припала на 30–ті роки минулого століття. І хоча Ширлі покинула кінематограф понад півстоліття тому, її люблять та пам’ятають і досі. Життєрадісні музичні комедії за участю цієї «сонячної» кучерявої дівчинки були однією з небагатьох розрад американців під час Великої депресії.

Ширлі Темпл народилася 23 квітня 1928 року в Каліфорнії. Вже у віці трьох років вона почала займатися танцями в дитячій студії й отримала свою першу роль у кіно. Дебют виявився успішним, і з батьками дівчинки уклали контракт на її зйомки в серії комедійних короткометражок — пародій на відомі голлівудські фільми, всі ролі у в яких виконували діти. Вже тоді Ширлі отримувала 10 доларів за день зйомок. А невдовзі стала однією з найбільш високооплачуваних актрис США.

Світова слава прийшла до неї завдяки ролі у першій повнометражній стрічці «Вставай і співай» (1934). Іншими культовими фільмами за її участі були «Сяючі оченята» (1934) та «Маленька принцеса» (1939).

Коли юній актрисі було всього шість років, за сукупність заслуг перед кінематографом вона отримала премію «Оскар». І досі залишається наймолодшою лауреаткою в історії цієї нагороди.

Загалом Ширлі Темпл знялася у 14 короткометражних та 43 повнометражних художніх фільмах. Неймовірна популярність юної акторки пояснювалася тим, що дівчинка природно поєднувала на екрані дитячу щирість, безпосередність та невинність із кокетливістю, притаманною досвідченій дорослій жінці. Фірмовим знаком Ширлі були кучері, які незмінно перед кожними зйомками завивала мати дівчинки Гертруда. Щоразу однакову кількість — 56 завитків.

Дівчинка була такою знаменитою, що президент США Франклін Делано Рузвельт назвав її «Маленькою Міс Диво» і в роки Великої депресії залучав дитину до збору коштів для знедолених та порятунку від банкрутства кінокомпанії «ХХ століття — Фокс».

У 21 рік Ширлі Темпл перейшла на дипломатичну службу. Згодом були ще кілька спроб знятися в кіно, але всі вони виявилися невдалими, і дівчина остаточно завершила кінокар’єру. Зате досягла неабиякого успіху на дипломатичній ниві. З 1974 по 1976 рік вона була послом США у Гані, згодом — членом делегації США при ООН, а 1989 року, незадовго до повалення комунізму, президент Джордж Буш–старший призначив її послом США у Чехословаччині.

Восени 1972 року Ширлі діагностували рак молочної залози, який їй вдалося успішно побороти після мастектомії. По завершенні лікування Темпл відкрито заявила про свій досвід у пресі, закликавши жінок вчасно проходити обстеження. Це був один із перших випадків, коли відома жінка зізналася в тому, що в неї був рак грудей.

Упродовж останніх 55 років Ширлі Темпл перебувала у щасливому (другому для себе) шлюбі, виховала трьох дітей, мала онуків і встигла стати прабабусею.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>