«Геркулес» проти гори

13.02.2014
«Геркулес» проти гори

На місці катастрофи. (Рейтер.)

В Алжирі оголошено триденну жалобу за жертвами однієї з найбільших в історії країни авіаката­строф, щодо обставин якої наразі залишається багато запитань. За інформацією державної радіостанції Алжиру, катастрофа сталася у вівторок близько 11:45 за місцевим часом (12:45 за Києвом) у гористому районі провінції Ум–ель–Буакі. Військово–транспортний літак С–130 «Геркулес», що прямував із прикордонної провінції Таманрассет до міста Константин, уже заходячи на посадку, зачепився крилом об скелю і впав на схилі гори Джебел–Фертас.

С–130 «Геркулес» — надійний американський літак, такі самі транспортні лайнери використовують США та НАТО. На озброєнні ВПС Алжиру — більше десятка таких машин. Втім не нових: загиблий літак було збудовано 32 роки тому.

Упродовж доби після катастрофи інформація про загиблих та взагалі про кількість людей, що перебували на борту, була вкрай суперечливою. Різні ЗМІ повідомляли про 77, 103 й навіть 145 жертв. Учора міністерство оборони Алжиру нарешті оприлюднило точні дані: на борту було 78 людей, у тому числі жінки та діти. Вижив лише щасливець.

Попередню неузгодженість даних алжирська влада пояснює тим, що літак перевозив не лише військовослужбовців, а й членів їхніх родин. Хоча деякі джерела в Алжирі натякають: плутанина з кількістю загиблих у ката­строфі саме військового літака може свідчити про те, що аварія була не випадковою. В країні йде запекла боротьба за владу між чинним президентом та очільником розвідки. Місто Таманрассет — опорний пункт для алжирської армії, частини якої розташовано там через революційні події в сусідніх Малі та Лівії. Контингент було збільшено після того, як у січні минулого року в цьому районі ісламісти захопили заручників — західних спеціалістів, які обслуговували газове родовище.

Водночас представник алжирських зброй­них сил, полковник Лахмаді Боугуерн, повідомив, що катастрофу спричинила погана погода — шторм та снігопади. Міністерство оборони створило комісію для розслідування всіх обставин трагедії.

Ця авіакатастрофа є найбільшою з 2003 року, коли одразу після зльо­ту з аеропорту Таманрассет розбився пасажирський «Боїнг» авіакомпанії «Ейр Алжері». Тоді загинуло 102 людини і, що найдивовижніше, також вижив один пасажир.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>