Між розпуском та розгоном

13.02.2014

Про те, що спочатку варто аналізувати, а вже потім лякатися, вчора на прес–конференції говорив колишній голова Центрвиборчкому Володимир Шаповал. Йдеться про «сто перше китайське попередження», що Президент буцімто пообіцяв розпустити чинну Верховну Раду і призначити до неї позачергові вибори.

Розмова на цю тему, яку Шаповал назвав «страшилкою і лякалкою, мала місце перед вікопомним голосуванням парламентської більшості за закон про амністію. З п’ять десятків норовливих «регіоналів» мали намір підтримати опозиційний законопроект, тож задля їх приборкання в кулуарах Ради з’явився Президент, який «популярно» пояснив фрондерам, із чим вони можуть зіткнутися у найближчому майбутньому.

Так, принаймні, про цю зустріч розповідали поінформовані джерела, не довіряти яким нема причин. З тих пір (а минуло близько трьох тижнів) тільки лінивий не коментував наявність чи відсутність у глави держави підстав для подібного кроку. Підстав нема — долучається до кола експертів і Володимир Шаповал. Якщо ж діяти не за правилами, то вийде «не розпуск, а розгін», стверджує він. А точніше — «брутальне порушення Конституції та узурпація влади».

Згідно з діючим законодавством, питання дострокового розпуску Верховної Ради підіймати не слід, переконаний пан Шаповал. А в інакшому випадку в Конституцію України слід включити дві статті: перша декларуватиме те, що гарантом дотримання Основного Закону виступає Президент України. А друга говоритиме про те, що при потребі першу можна й скасувати, невесело жартує він.