На «Берлінале–2014» працює український стенд

13.02.2014
На «Берлінале–2014» працює український стенд

Учасники і гості 64–го Берлінського кінофестивалю мають чудову нагоду ознайомитися із здобутками наших співвітчизників.

Благодійний фонд Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» презентував роботи фіналістів Національного конкурсу короткометражних стрічок кінофестивалю «Молодість», що відбувся у залі Catwalk Bar at the Berlin Marriott. На заході були присутні 60 визнаних кінематографістів різних країн світу, а також голова Державного агентства з питань кіно Катерина Копилова, Надзвичайний і Повноважний посол України у ФРН Павло Клімкін, директор КМКФ «Молодість» Андрій Халпахчi.

Нагадаємо, Національний конкурс «Молодість» став стартовим майданчиком для режисерів–початківців. Адже більшість iз них знімала свої стрічки на непрофесійному обладнанні, з мінімальними витратами. Так, режисер фільму «Повернення» Олександр Ратій — його робота викликала у гостей підвищений інтерес — не мав навіть спеціальної освіти, а володів робітничою професією. Саме він тоді отримав головний приз — золотого «Скiфського оленя».

Гостям «Берлінале–2014» подарували DVD–диски з фільмами–фіналістами Національного конкурсу короткого метра КМКФ «Молодість», а також каталоги вітчизняної кінопродукції останніх років.

Серед стрічок–переможців «Молодості» — «Каникулы» (режисер — Марина Степанська), «Возвращение с рассветом» (Нариман Алієв), «Порятунок» (Нікон Романченко), «Помин» (Ірина Цілик), «Объятия» (Філіпп Сотніченко), «Сакура» (Навруз Хікмет), «Так закінчилось літо» (Марина Рощіна), «Повернення» (Олександр Ратій).

«Наш Фонд послідовно підтримує молодi таланти, — сказав голова Наглядової ради Всеукраїнського благодійного фонду «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський. — Один зi стратегічних напрямів — сприяти розвитку кінематографа в Україні. У жовтні минулого року спільно з кінофестивалем «Молодість» ми провели Національний конкурс короткого метра і побачили, як багато в нас талановитої молоді. На мій погляд, час експортувати їхню творчість за рубіж. Саме тому ми привезли у Берлін молодих українських кінематографістів і презентуємо сьогодні DVD–диски з їхніми роботами. Сподіваємось, що нові контакти на кінофестивалі світового рівня дадуть новий імпульс розвитку їхнiй творчості. А ми у свою чергу будемо їм допомагати і підтримувати».

Крім того, на Берлінському міжнародному кінофестивалі Фонд Ігоря Янковського спільно з КМКФ «Молодість» і Національний центр Олександра Довженка організували Український національний стенд Ukrainian Film Corner. Це своєрідний місток для представників української кіноіндустрії, що допоможе співпрацювати із зарубіжними колегами. Щодня тут проводять зустрічі з експертами кіноринку. А гостям є нагода познайомитися з повнометражними, документальними, короткометражними стрічками, анімацією.