Море хвилюється

11.02.2014
Море хвилюється

Штормові хвилі на півдні Уельсу. (Рейтер.)

Шторми та буревії, які з минулого тижня атакують значну частину Європи, стихати, схоже, не збираються. Навпаки, «відвойовують» нові території. У неділю ввечері ураган налетів на узбережжя Португалії, спричинивши хаос та параліч у судноплавстві, наземному транспортному сполученні та авіації. Швидкість вітру перевищувала 100 кілометрів на годину, а хвилі сягали 10 метрів заввишки. На ­всьому узбережжі Португалії оголошено найвищий червоний рівень небезпеки.

З огляду на жахливу погоду та вітер, який зірвав частину даху стадіону, в Ліссабоні було скасовано матч між двома провідними столичними футбольними клубами: «Бенфікою» та «Спортінгом». Влада закликала людей не виходити з дому без зайвої потреби.

Не набагато кращою залишається ситуація в тих регіонах, де пік негоди припав на минулі четвер–п’ятницю. Найбільше від стихії постраждала південно–західна частина Великої Британії, яка бореться зі стихією найдовше — вже кілька тижнів. Цього разу швидкість поривів вітру там сягала 150 кілометрів на годину. У графстві Девон, де зливи та шторм фактично змили залізничну колію й залишили без електропостачання понад 40 тисяч осіб, досі тривають відновлювальні роботи. Порушено роботу транспорту в деяких регіонах Уельсу. У графстві Сомерсет, де ще з грудня затопленими залишаються цілі населені пункти, ситуація ускладнилася ще більше. Таких тривалих повеней не пригадують навіть найстаріші з місцевих мешканців, а синоптики попереджають: до кінця лютого послаблення чекати не варто. На допомогу британським рятувальникам прибули голландські та американські колеги, а прем’єр–міністр Об’єднаного Королівства Девід Камерон оголосив про виділення додатково 100 мільйонів фунтів стерлінгів на подолання наслідків стихії.

Не вщухають шторми в Іспанії — трохи послабивши тиск на північне узбережжя, Галісію та Країну басків, негода попсувала настрій південній Андалусії та Каталонії, де ще кілька днів тому сяяло майже по–літньому тепле сонце.

Потерпає від злив та штормів і атлантичне узбережжя Франції. У чотирьох­ департаментах на північному заході країни в ніч на неділю оголосили попере­дження про найсильніші повені за останні десятиріччя. Вода вже затопила кількасот будинків. Пожежники з інших департаментів допомагають місцевому населенню зводити захисні дамби з мішків із піском.

А ТИМ ЧАСОМ...

На півночі та сході Японії через сильні снігопади загинуло щонайменше 13 і травмовано понад 1000 людей. У префектурі Токіо та деяких інших районах сніговий покрив виріс до півметра, повідомляє «Євроньюз». Це найпотужніший за останній понад 90 років снігопад у країні. Минулими вихідними в міжнародному аеропорту Токіо було скасовано сотні рейсів, частково заблокованим виявилося й залізничне та автобусне сполучення.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>