НОВИНИ ПЛЮС

07.02.2014

МВС так і не побачило політики в побитті журналістки Чорновол

Міністерство внутрішніх справ завершило слідство у справі про побиття опозиційної журналістки Тетяни Чорновол. За словами заступника Генпрокурора України Романа Андреєва, «підтвердження знайшла версія про вчинення злочину з хуліганських спонукань».

Слідчі дійшли висновку, що журналістку й активістку жорстоко побили 25 грудня 2014 року, бо вона «підрізала» на дорозі автомобіль. При цьому слідство розглядало й можливий зв’язок нападу з професійною діяльністю Чорновол. Але саме версія про хуліганство «підтверджується словами свідків, потерпілої, підозрюваних, матеріалами відеофіксації та іншими матеріалами слідства». Безпосередньо до побиття, згідно з висновками слідчих, причетні вже затримані Сергій Котенко і Роман Залюбовський, а також двоє невстановлених осіб i вже раніше притягуваний до кримінальної відповідальності за шахрайство Андрій Зінченко, якого було оголошено в розшук. Учора до Генпрокуратури надійшла інформація про його затримання в Росії, розпочато процедуру екстрадиції. Саме Зінченко і Залюбовський, каже Андреєв, витягли Тетяну з машини і жорстоко побили.

Сама Чорновол, яка не сумнівається в політичних мотивах її побиття, заявила: «Так, я «підрізала» Януковича і буду «підрізати» далі. Насправді це єдина причина замаху на мене».

Майдан — проти переговорів

63% протестувальників на Майдані не підтримують переговори між владою та опозицією й громадськими лідерами. Про це повідомляє агенція «Українські новини» з посиланням на результати опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» та Київським міжнародним інститутом соціології.

Лише 27,4% опитаних майданівців вважають, що такі переговори потрібні, ще 9,6% вагалися з відповіддю.

При цьому 82,7% протестувальників вважають, що піти з Майдану можна тільки тоді, коли буде виконано всі вимоги, які було висунуто на Майдані. 11,7% назвали достатнім виконання кількох основних умов, 9,5% — готові піти, якщо більшість учасників Майдану приймуть таке рішення.

61,9% майданівців вважають, що поки Президентом є Віктор Янукович, не можна погоджуватися брати будь–яку участь у формуванні уряду, а 22,1% — що можна погоджуватися тільки тоді, коли буде повернуто норми Конституції 2004 року й обмежено повноваження Президента, а також посилено роль Прем’єр–міністра.

Загалом було опитано 502 респонденти у всіх стаціонарних точках Майдану.

Винагорода за дані про вбитих

100 тисяч доларів винагороди обіцяє громадська організація «Українська Галицька асамблея» за інформацію, яка допоможе знайти і засудити вби­вць Юрія Вербицького і Романа Сеника — львівських майданівців, які загинули в Києві. Таке звернення оприлюднив на сесії Львівської міськради депутат Богдан Панкевич.