Сергій Бубка: Перемир’я має тривати не лише в період Олімпіади

07.02.2014
Сергій Бубка: Перемир’я має тривати не лише в період Олімпіади

Для Сергія Бубки етап естафети олімпійського вогню в Адлері став уже десятим у його житті. Вперше він ніс смолоскип іще перед Олімпіадою–2000. (УНІАН.)

Президент НОК дав це інтерв’ю «Україні молодій» рівно за тиждень до відкриття Олімпіади–2014. До Краснодарського краю Сергій Бубка вилетів наступного дня. За зізнанням Сергія Назаровича, до того в Сочі він був востаннє років три тому, тож президент НОК України не мав змоги предметно прокоментувати особливості підготовки росіянами олімпійської інфраструктури — із численними недоробками, відсутністю перегородок між унітазами, фарбуванням трави в зелений колір та іншими курйозами, які зараз активно обговорюються в інтернеті. Протягом тижня Бубка встиг узяти участь у засіданнях керівних органів МОК, привітати підняття українського прапора в гірському кластері Олімпійського селища (ця традиційна церемонія відбулася вчора) та пробігти свій етап естафети олімпійського вогню.

«Завдання будь–що здобути в Сочі медалі не стоїть»

— Сергію Назаровичу, Ванкувер 2010 року був однією з двох зимових Олімпіад, на яких Україна залишилася без нагород. Чи стоїть завдання здобути нагороди в Сочі, виправивши недолік минулого циклу?

— Я ніколи не ставлю такого завдання. Це в спорті невдячна справа — робити прогнози чи ставити завдання, скільки тих чи інших медалей треба нам заробити.

Загалом, так склалося історично, що Україна не мала таких вагомих традицій у зимових видах спорту. Починаючи з радянських часів, завжди були на висоті літні види, а для зимових у нас недостатньо інфраструктури, навіть сьогодні. Тому ми хотіли б, щоб у Сочі наші спортсмени виступили на високому рівні, були б упевненими у своїх силах, показали результати, до яких вони сьогодні готові, але ми не вимагаємо від них «плану по валу». Одна–дві медалі — це для нас уже дуже велике досягнення.

— Але коли міністр спорту Равіль Сафіуллін говорить, що в нас є можливість здобути принаймні дві медалі, причому не лише в біатлоні, а й у фристайлі, спортсмени сприймають це як озвучений план...

— Немає тиску, нічого такого немає. Ми розуміємо, який сьогодні в збірної України потенціал. Звісно, є якісь думки й побажання, що хотілося б бачити. Але це тільки бажання, а не «зобов’язайлівка».

— Яка ваша думка про перспективи українських олімпійців у фристайлі? Наразі, в поточному заліку сезону, найвище місце в українців — десяте...

— У фристайлі в нас є хороші спортсмени, але, з огляду на високу конкуренцію, важко розраховувати в цьому виді на медалі.

«Росії буде непросто виграти загальний залік»

— Яку збірну ви вважаєте фаворитом командного заліку Олімпіади–2014? Або скажімо так: як на вашу думку, чи зможуть гості поборотися з Росією за перемогу?

— Я б не стверджував так однозначно. Насправді, гадаю, Росії буде непросто боротися за лідируючу позицію в загальному медальному заліку. Тому що Норвегія, Німеччина, США — дуже сильні команди.

— Досвід показує, що господарі мають значну перевагу завдяки тому, що знають особливості домашніх трас, більш цілеспрямовано готуються до конкретних стартів.

— Так, для успіху проведення Олімпійських ігор дуже важливим є успішний виступ господарів. Уболівальники, атмосфера — це все справді надає додаткових сил, і в цьому сенсі в команди Росії чудовий потенціал. Як вони це використають — залежатиме вже від спортсменів і тренерів, а не від умов. Умови–то будуть однакові для всіх учасників.

— Багато говорили про те, що траси в Сочі дуже складні. Зокрема йшлося про перепади висот у біатлоні...

— Росіяни, звісно, мали більше можливостей ознайомитися з цими трасами. Але й для інших вони не мають бути зовсім новими. Адже там уже проводилися змагання — етап Кубка світу. Наші біатлоністи в них брали участь, і цього достатньо, щоб траси вже не були для них незнайомими.

«Головне — не кількість, а якість»

— Якщо говорити про «медалемісткі» види, чи можна сказати, що біатлон в Україні фінансується на порядок вище, ніж інші зимові види спорту?

— Є система державного фінансування, яке здійснюється через Міністерство молоді та спорту. Є пріоритетні види, є досягнення, рівень спортсменів, штат команди... Від цього залежить фінансування. Крім держбюджету, є додаткова підтримка Національного олімпійського комітету, національних федерацій, товариств. Головний спонсор — це держава, а ми — громадська організація.

— Рівень фінансування наших «зимовиків» перед цією Олімпіадою загалом був задовільним?

— Питань у нас не було — і держава, і НОК виконували всі фінансові зобов’язання.

— На минулій Білій Олімпіаді від України виступали 47 спортсменів, на цій буде 43. Чи можна говорити про тенденцію подальшого занепаду зимових видів спорту в Україні?

— Концепція відбору на Олімпійські ігри складна, конкуренція дуже велика, і подолати кваліфікаційний відбір вкрай важко. Вважаю кожного учасника Олімпійських ігор уже героєм. Скільки спортсменів — 43, 47 чи 50 — це, як на мене, не головне. Значно важливішим є питання якості. Якими будуть їхні досягнення. А це ми ще побачимо.

Держава дуже багато робить для розвитку спорту. З’являються льодові арени — а це і хокей, і шорт–трек, і фігурне катання, і керлінг. Це ті зимові види спорту, які мають розвиватися в Україні. Але для того, щоб був результат, потрібен час. Ми рухаємося, але все залежить від економіки. А економічне становище у світі сьогодні в цілому дуже складне. Так, держава підтримує зимові види спорту, але на майбутнє, думаю, потрібно більше підтримки. І вона буде.

«Заявка на право проводити зимову Олімпіаду — це вже велике досягнення»

— Україна подала заявку на Олімпіаду–2022 на Львівщині, вже представила символіку. На вашу думку, наскільки суттєво це може позначитися на розвитку інфраструктури для олімпійських зимових видів спорту в Карпатах?

— Я вже неодноразово казав, що розцінюю це дуже позитивно. Це справді дасть додатковий поштовх і можливості поліпшити інфраструктуру, аби підняти зимові види спорту на високий рівень. Тому що українці — дуже талановиті спортсмени, але їм потрібні умови. І Карпати дійсно мають бути використані. А проведення зимових Олімпійських ігор — це додатковий поштовх для того, аби звернути увагу на зимові види спорту.

— Але ж одна справа — заявка, проекти на папері, а інша — реальне спорудження арен. Якщо ми не виграємо суперництво за проведення Олімпіади у Львівській області, чи будуть збудовані спортивні об’єкти, яких зараз в Україні так бракує для підготовки олімпійців — санні, бобслейні траси, ковзанярські стадіони?.. Зрештою, майданчики для того ж керлінгу?

— Те, що ми беремо участь у боротьбі за проведення Олімпійських ігор, — це вже велике досягнення й перемога. Карпати обов’язково розвиватимуться в цьому напрямі, а заявка прискорить цей процес.

За великим рахунком, керлінг у нас не розвивався. Але зараз є новий президент федерації, і ми сподіваємося, що в цьому буде поштовх.

Держава планує розбудовувати інфраструктуру, а як це відбуватиметься — ще раз наголошу, залежить від стану української економіки.

— Керлінг — це, мабуть, найбільш екзотичний вид олімпійського зимового спорту для українців. Для багатьох буде відкриттям, що він, із ваших слів, почав розвиватися…

— Федерація керлінгу України існувала й раніше, але ніяких конкретних кроків не робилося. Кілька місяців тому прийшов новий президент, і ми сподіваємося, що зможемо поліпшити ставлення до керлінгу в Україні.

— То наші керлінгісти вже беруть участь у міжнародних змаганнях?

— Та ні, ми сьогодні, об’єктивно кажучи, починаємо з нуля.

«Було б непогано, якби на Майдані бачили в прямому ефірі трансляції з Олімпіади»

— Пане Сергію, ви виступили з ініціативою примирення на час Олімпійських ігор...

— Я маю на увазі примирення не тільки на час Олімпіади, а й у цілому. Спорт завжди був, є і буде послом миру. Якщо згадати античні часи, то в період проведення Олімпійських ігор зупинялися всі війни й конфлікти. Якщо ж говорити про олімпійське перемир’я на час змагань у Сочі, то це 16 днів. Але якщо ми зможемо прожити в мирі 16 днів — отже, зможемо жити в мирі і в інший час.

Оскiльки у нас сьогодні в країні така напружена ситуація, ми не можемо ставитися до цього байдуже. Це наше життя, життя нашого народу, майбутнє нашої країни. Олімпійські ігри вже починаються, і ми тим більше повинні замислитися над тим, як жити далі.

— Як ви вважаєте, цю вашу ініціативу почули? До неї прислухаються?

— Сьогодні триває діалог між протилежними політичними силами, і це показово. Політики розуміють, що треба сідати за стіл переговорів, обговорювати суперечливі позиції, шукати компроміс і рухатися вперед, щоб зберегти мир та цілісність країни.

— І останнє. На Майдані, на Будинку профспілок, є величезний плазмовий екран. Чи не хотіли б ви зініціювати трансляцію Олімпійських ігор на цій площині, щоб революціонери стежили за перипетіями головних зимових стартів чотириріччя?

— Ми цю ідею обговорювали — щоб показувати там Олімпійські ігри в прямій трансляції. Це позитивна ідея. І ми виступимо з такою ініціативою — побачимо, яка буде реакція.

ДОСЬЄ «УМ»

Бубка Сергій Назарович

Видатний український спортсмен, легкоатлет (стрибун із жердиною) та спортивний функціонер

Народився 4 грудня 1963 р. в Луганську.

Президент Національного олімпійського комітету України (з червня 2005 р.), член виконкому МОК (2000—2008, 2012 — дотепер), член ради та віце–президент Міжнародної легкоатлетичної федерації, член ради Асоціації літніх міжнародних олімпійських федерацій; член Комісії атлетів МОК (1996—2002), голова Комісії (2002—2008), з 2008 р. — почесний член.

35–разовий рекордсмен світу, володар діючих рекордів світу у стрибках із жердиною (6,14 м, 1994 р.; у приміщеннях — 6,15 м, 1993 р.). Чемпіон Олімпійських ігор 1988 р., шестиразовий чемпіон світу (1983, 1987, 1991, 1993, 1995, 1997), чотириразовий чемпіон світу в приміщеннях (1985, 1987, 1991, 1995), чемпіон Європи (1986), чемпіон Європи в приміщеннях (1985), чемпіон СРСР та України. Занесений до Книги рекордів Гіннесса за найбільшу кількість світових досягнень у легкій атлетиці.

Народний депутат України IV скликання (2002—2006) від блоку «За єдину Україну!» Працював у бізнесі, був одним із головних власників та президентом «Родовід–банку» (націоналізований у липні 2009 р.).

Засновник і почесний президент спортклубу Сергія Бубки в Донецьку.

Герой України (2001). Кавалер орденів князя Ярослава Мудрого трьох ступенів, ордена «За заслуги» двох ступенів, орденів Леніна й Трудового Червоного Прапора тощо. Заслужений майстер спорту України (1993) — отримав це звання першим у незалежній Україні.

У 1999 р. в Донецьку встановлено пам’ятник Сергію Бубці.

Закінчив Київський інститут фізичної культури; захистив кандидатську дисертацію в Інституті проблем виховання АПН України.

Дружина Лілія (дівоче прізвище Тютюнник) — колишня гімнастка, тренер із художньої гімнастики. Сини Віталій і Сергій — тенісисти.