Чаювання по–британськи чи по–французьки

05.02.2014
Чаювання по–британськи чи по–французьки

Тарт, прикрашений малиною. (з сайта newfork.com.)

Настрій буває різним. Для ласунів піднесеним його можуть зробити різні солодощі. Сьогодні пропонуємо підглянути, чим себе балують британці й французи.

Якщо ваш ранок починається з чаю, соку чи кави з булочкою, сирниками, млинцями, круасанами чи хлібцями, то рецепт курду — саме для вас. Легкий заварний крем — ніжний і ароматний, який просто тане в роті, намащений просто на шматок хліба, моментально перетворить ваш звичний сніданок на святковий. Смакуйте на початку дня не вівсянку, а курд, — і також відчуєте себе англійцем. Бо curd, зокрема лимонний, — одна з найвідоміших страв британської кухні. Вона стала популярною в усьому світі завдяки своїй «універсальності». Цим кремом можна також перемащувати торти, поливати морозиво, сирні десерти, фруктові салати або наповнити спечені кошички — і вживати як самостійний десерт.

Слово «курд» утворене від curdle — згортатися, і дуже точно відображає процес приготування крему. Ділиться ним кулінарка з Дніпропетровщини Олена Похиленко. Отож, щоб приготувати лимонний або апельсиновий курд, потрібно мати 4 свіжі й тверді цитрусові плоди середнього розміру, 100 г вершкового масла, 350 г цукрової пудри і 4 яйця. Лимони чи апельсини для початку потрібно добре помити і висушити серветками, щоб на цедрі не залишався віск, яким плоди можуть бути змащені для кращого зберігання. Затим натерти з них цедру, а в окремий посуд відтиснути сік і відразу процідити його крізь ситечко. До соку додати цукрову пудру, розмішати і поставити на водяну баню. Масло ріжемо на шматочки і також додаємо до маси. Окремо збиваємо яйця до консистенції легкої піни і обережно, маленькими порціями, додаємо до лимонно–масляної суміші, постійно помішуючи. Уварюємо до загустіння упродовж 20 хвилин на водяній бані. (Дно верх­ньої каструльки не має торкатися води, кипіння якої має бути помірним). Готовий курд виливаємо в сухий посуд. Зберігатися крем у холодильнику може тиждень.

Любителям ранкової кави може більше сподобатися кавовий крем, який готують без додавання вершкового масла, тобто менш калорійний. Готується він швидко, тому особливо стає у нагоді, коли гості на порозі з’являються несподівано, а серед припасів залишилися лише студентські булочки чи крекери. Потрібно зварити 400 мл натуральної кави без цукру або взяти 5 столових ложок розчинної кави, 300 г цукру, 5 яєць, 400 мл води (якщо каву берете розчинну), 3 столові ложки без верху крохмалю (краще кукурудзяного) і трішки ваніліну. Отож каву (зварену або розчинену в гарячiй водi), цукор, крохмаль і ванілін розмішуємо до розчинення цукру. Яйця збиваємо окремо. А далі — ставимо на водяну баню, акуратно додаємо збиті яйця й уварюємо, постійно помішуючи, до консистенції густої сметани (хвилин 20). А далі — намащуємо на булочки чи печиво і скликаємо всіх на чай.

Усім, хто гостював у Франції — країні моди, шампанського, коньяку і парфумів, — безперечно, припав до смаку традиційний французький тарт із лимоном. Tarteaucitron — це хрумкий кошик із солодкого пісочного тіста iз лимонним кремом. На батьківщині цього десерту його продають будь–де, великі і маленькі, у «сімейних» упаковках і по одному. Втім спекти тарт можна вдома у будь–якому населеному пункті й України. Відразу зауважимо, що роблять його у кілька етапів, ставлячи на кілька годин то тісто, то вже майже готовий десерт, у холодильник.

Отже, для тіста знадобиться 250 г пшеничного борошна і 40 г — мигдального (продається, але можна перемолоти горіхи і самостійно; якщо немає мигдальних, узяти звичайні волоські), 150 г розм’якшеного вершкового масла, 100 г цукрової пудри, яйце і дрібка солі. На робочу поверхню висипаємо пшеничне і горіхове борошно, сіль і маленькі шматочки масла. Пальцями перетираємо борошно з маслом до консистенції жирних крихт, збираємо масу докупи, робимо заглиблення і вбиваємо туди яйце. Вимішуємо тісто, загортаємо його в харчову плівку і ставимо в холодильник на 3–4 години. Тим часом готуємо лимонний крем за описанним вище рецептом (чи той, який вам найбільше смакує). Виймаємо тісто з холодильника і тонким шаром пальцями розкладаємо його по дну круглої, змащеної маслом, височенької форми (тісто піднімаємо і по бортиках). Проколюємо в кількох місцях виделкою, вистеляємо папером для випічки чи фольгою, притискаємо (зверху можна насипати квасолі чи гороху, щоб при випічці тісто не піднімалося) і відправляємо у нагріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. Виймаємо, знімаємо з тіста вантаж та фольгу і ставимо в духовку ще на 15 хвилин, щоб кошик підрум’янився. Коли випічка прохолоне, вливаємо в нього охолоджений крем, вирівнюємо його ложкою, затягуємо паперовою плівкою і ставимо на ніч у холодильник. Зранку залишається лише прикрасити свій виріб — листочками м’яти, ягодами чи фруктами з компоту або мармеладом.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>