Кози не винні

05.02.2014
Кози не винні

Сергій та Тетяна Орловські на своїй фермі до трагедії. (з сайта zolotakoza.com.ua.)

Біда трапилася у селі Покровка Новоархангельського району Кіровоградської області. Там, на фермі «Золота коза», вдосвіта заживо згоріло поголів’я унікальних кіз. Як повідомили «УМ» у прес–службі Управління з надзвичайних ситуацій Державної служби з надзвичайних ситуацій Кіровоградщини, пожежа сталася у приміщенні ферми площею 300 кв.м. де перебували понад 300 породистих кіз. Усі вони згоріли живцем.

За словами власника ферми Сергія Орловського, їх iз дружиною у той час не було вдома, бо вони поїхала в справах на Київщину, тож про пожежу їм повідомили сусіди. «Що ми відчували в ті хвилини, важко передати. Адже у кіз через два тижні повинні були розпочатися окоти», — важко зітхає пан Сергій. За півгодини за вогнем пішла не лише їхня родинна ферма з тваринами, а й цех із переробки молока та двоповерховий будинок.

За офіційною версією, причиною пожежі стало коротке замикання електромережі.

Свою ферму, на якій Орловські вели племінну молочну селекцію, родина організувала всього чотири роки тому. Породисті кози були завезені з Білорусі, Росії та Литви. «Таких кіз в Україні мали лише ми. Зараз нам дзвонять друзі з ближнього зарубіжжя й Канади, кажуть, що збирають гроші, аби допомогти. Ті, в кого вже були наші кози, обіцяють поділититися молодняком», — каже Сергій Орловський.

«Ми втратили все. Тварин, будинок, цех. Документи і гроші. У нас не залишилося нічого, але ми сильні духом і нас не зламати. Приймемо будь–яку допомогу і будемо дуже вдячні»,— додає дружина пана Сергія Тетяна (як допомогти родині фермерів, можна дізнатися на сайті www.zolotakoza.com.ua). Тож попри такий удар долі Орловські планують відновити ферму й виробляти з козиного молока сири, кефір та бринзу.