На радість Медведчуку

05.02.2014

Щороку корупція завдає економіці Євросоюзу збитків на 120 мільярдів євро. Таку вражаючу суму було оприлюднено по завершенні першого в історії ЄС масштабного дослідження, здійсненого на замовлення Єврокомісії.

Його автори не стали складати рейтинг країн за рівнем корумпованості. Та з опитування видно, що найбільше страждають від цього лиха громадяни Греції, Італії, Литви, Іспанії та Чехії.

Порівняно рідко стикаються з корупцією мешканці Данії, Фінляндії та Швеції. «76 відсотків європейців вважають, що корупція широко поширена в їхній країні. Більш ніж половина дотримується думки, що рівень корупції зріс за останні три роки, а на кожні 12 європейців є щонайменше один, хто особисто стикався з цією проблемою. Чотири з десяти європейських компаній називають корупцію перешкодою у веденні бізнесу», — повідомила єврокомісар із внутрішніх справ Сесілія Мальстрем.

Найбільше скаржаться на корумпованість чиновників будівельні компанії, що беруть участь у державних тендерах, зазначає Бі–Бі–Сі. Також у звіті зазначено, що в деяких країнах ЄС хворі змушені «віддячувати» лікарям, щоб отримати належне лікування. Особисто з необхідністю дати хабара для швидшого розв’язання проблеми минулого року зіткнулося близько 4 відсотків європейців.

Корумпованою свою країну (а не ЄС загалом) вважають 99 відсотків опитаних греків та 97 відсотків італійців. У Литві, Іспанії та Чехії такої думки дотримуються по 95 відсотків опитаних громадян. Кожен другий з опитаних представників європейських компаній вважає: щоб вести успішний бізнес, потрібно мати певні політичні зв’язки. 79 відсотків європейських підприємств у галузі будівництва відповіли, що у їхньому секторі корупція є надто поширеною.

«Корупція підриває довіру до демократичних цінностей та осушує ресурси легальної економіки», — наголошує Сесілія Мальстрем у своїй статті для шведської газети «Гетеборг постен». Єврокомісія оприлюднює такий звіт уперше.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>