Антилідер нації

05.02.2014
Антилідер нації

Для інших Нурсултан Назарбаєв, може, й диктатор, а для більшості співвітчизників — гарант стабільності. (з сайта oilnews.kz.)

Перший і єдиний президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв, якого депутати Меджлісу чотири роки тому наділили статусом лідера нації, до переліку своїх численних відзнак та нагород додав іще один приз. Який, утім, навряд чи його потішить. Як повідомляє Міжнародне французьке радіо (RFI), французький Геополітичний центр із вивчення злочинності присудив Назарбаєву «премію» в розмірі 100 євро — як переможцеві в номінації «Диктатор року».

Як пояснив директор організації Шарль Анрі де Шуазель Праслен, невдовзі до канцелярії казахського президента надійде ввічливий лист із пропозицією прийняти ці гроші: «У нашій організації є заслужені дипломати, які допоможуть зробити це у відповідних рамках. Ми запропонуємо йому нагороду і зробимо честь організувати церемонію в присутності преси», — каже Праслен.

Окрім Назарбаєва, жу­рі, до складу якого входять журналісти, юристи та вчені, відібрало у фінал ще 20 претендентів на нагороду. Серед них був, скажімо, диктатор Зімбабве Роберт Мугабе. Водночас зі списку вибули три повалені диктатори: екс–президенти Тунісу — Бен Алі, Єгипту — Хосні Мубарак та Гаїті — Жан–Клод Дювальє. Але Бен Алі вже як екс–президент, який перебуває в екзилі у Саудівській Аравії, все ж удостоївся другого місця. Йому дістався почесний приз — талон на харчування.

Якщо цьогорічні лауреати й не оцінять гідно виявлену їм «честь», то принаймні дізнаються, яку думку склали про них провідні правники та вчені світу. Придатність кандидатів на «нагороду» оцінювали за такими критеріями: тривалість перебування при владі, кількість затриманих їхнім режимом журналістів, вкрадене майно та особисті статки державного лідера у співвідношенні до рівня доходів на душу населення. А також — доступ до офшорів, який дозволяє приховати гроші, що були здобуті нелегальним чином, і наявність покровителів у демократичних країнах.

«Ми завжди можемо знайти того, хто багатший чи більш жорстокий, або має більше покровителів. Нурсултан Назарбаєв дуже органічно вписується у всі ці критерії і збалансовано їх комбінує», — висловив думку Шарль Анрі де Шуазель.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>