Грузин із бензином

04.02.2014
Грузин із бензином

Автівки протестувальників вигорають повністю. (УНІАН.)

У столиці та окремих регіонах продовжують палати автівки автомайданівців, журналістів та навіть співробітників посольств. Нагадаємо, що на минулому тижні, після оприлюднення даних учасників автопробігу до Межигір’я, невідомі підпалили близько двох десятків «залізних коней» у Києві. При цьому горіли не лише авто учасників акцій протесту, а й ті, які мали західноукраїнські номери (переважно львівські та волинські).

Минулих вихідних автопідпали продовжилися. У ніч на суботу в центрі столиці було підпалено машину представниці уряду Канади в Україні Інни Царькової (як відомо, Канада першою із країн Заходу застосувала візові санкції до українських чиновників, що причетні до придушення законних протестів в Україні та залякування опозиційних лідерів), яка також є активісткою Автомайдану. Напередодні Печерський райсуд позбавив пані Інну водійських прав на півроку за нібито порушення правил дорожнього руху під час автопробігу до Межигір’я.

Загалом у ніч на 1 лютого спалили вісім автівок автомайданівців. За даними активістів, усі підпали сталися після опівночі і тривали до третьої години ночі. Багато хто з активістів на цей момент уже був позбавлений водійських прав. Тож не дивно, що учасники руху «Автомайдан» упевнені, що підпалювачі використовують списки, складені та оприлюднені Державтоінспекцією після проведених акцій Автомайдану під Межигір’ям, будинком Віктора Медведчука, глави МВС Віталія Захарченка та ін. У списках — понад півтори тисячі авто, вказано детальні дані про власників машин та місця їх проживання.

Згорів і автомобіль оператора «5–го каналу» Олега Криштопи. Журналісту вдалося побачити трьох невідомих, які тікали з місця підпалу, ще й кричали, що підпали продовжаться. І дійсно, у ніч на неділю у Києві згоріло ще сім автомобілів — у Дарницькому, Дніпровському та Оболонському районах. Полум’ям, як і в попередніх випадках, пошкоджено моторні відсіки, салони, фари, колеса, вікна та лакофарбове покриття.

У Штабі національного спротиву обурені підпалами автівок учасників Євромайдану й обвинувачують ДАІ в ігноруванні розслідування цих злочинів, адже жодного підпалювача досі не було знайдено. Мовляв, «всі ці дії є спланованою помстою передусім учасникам Автомайдану». «Напрошується висновок, що саме міліція та даішники покривають підпалювачів, або навіть стоять за підпалами автівок громадян, які не згодні з діями влади», — заявили у Штабі.

Винні невдовзі знайшлися. Спочатку відповідальність за участь у підпалах узяла на себе спільнота у Facebook «Червоний сектор». На їхній сторінці зазначено, що ця спільнота «виступає проти екстремістів і фашистів, які загадили Київ».

У прес–службі столичної міліції спочатку заявили, що перевірять інформацію, оприлюднену активістами «Червоного сектору», а згодом продемонстрували «власних підозрюваних»! Мовляв, саме у ніч на суботу міліцейський патруль затримав на столичному житловому масиві Виноградар 26–річного громадянина Грузії, якого підозрюють в умисному знищенні чужого майна. Його подільнику нібито вдалося втекти.

У прес–службі МВС додають, що при огляді затриманого було вилучено дві пластикові пляшки із займистою рідиною, ганчірки та запальничку. Згодом той зізнався, що разом із приятелем заробляв підпалюванням машин. Адже якісь невідомі дали їм список з адресами та номерами авто, а за кожне виконане «замовлення» пообіцяли винагороду у 300 гривень. Показово, що молодик приїхав в Україну лише два місяці тому, його особу встановлюють, до того ж він украй погано розмовляє російською.

Затримання саме такого підозрюваного вже викликало критику опозиції та громадськості. Утім, в МВС додають, що не виключають причетності до підпалів й інших осіб. Мовляв, ще будуть затримані палії, які нібито належать до учасників масових заворушень... До речі, один iз підпалених грузином автомобілів належить родичці судді, який розглядав подання та приймав рішення щодо обрання міри запобіжного заходу стосовно учасників безладів.

Звідси інше радісне повідомлення МВС: затриманий палій iз Грузії нібито зізнався, що замовлення на підпал машин він отримав від самих євромайданівців у масках у Будинку профспілок! Буцімто саме невідомі протестувальники передали йому не лише список машин, а й бензин. Про те, як наші «правопохоронці» вміють «переконувати» затриманих надати саме необхідні слідству свідчення, усім давно відомо.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>