Гроші й підтримка — в обмін на здоровий глузд

04.02.2014
Гроші й підтримка — в обмін на здоровий глузд

На панельній дискусії в рамках Мюнхенської конференції лідер «УДАРу» Віталій Кличко слухав главу МЗС України з ледь приховуваним обуренням. (Рейтер.)

Хоч би як цього не хотілося деяким європейським політикам, надто тісно пов’язаним газовою «дружбою» з Кремлем, тема України цими днями однозначно вийшла на перше місце в питаннях міжнародної політики ЄС. За іронією долі, найбільше про ситуацію в нашій дер­жаві наприкінці минулого тижня говорили в Німеччині, канцлер якої чи не найтепліше з очільників Євросоюзу ставиться до Володимира Путіна. І тон цих розмов був аж ніяк не компліментарним для влади та російського на неї впливу.

«Українське питання» стало провідною темою 50–ї, ювілейної, Конференції з безпеки, що проходила в Мюнхені з 31 січня по 2 лютого. І, можливо, певною мірою навіть затьмарило інші топ–теми дискусій — громадянську війну в Сирії та ядерну програму Ірану.

Як зазначає «Німецька хвиля», ще ніколи інтерес до Мюнхенської конференції не був таким високим. Представництво також відзначалося солідністю. Від самих лише Сполучених Штатів, які «оскандалилися» з прослуховуванням телефонів канцлера ФРН Ангели Меркель, до столиці Баварії приїхали держсекретар Джон Керрі, міністр оборони Чак Хейгл і з десяток сенаторів.

Україну на цьому представницькому форумі репрезентували лідери опозиції — Арсеній Яценюк, Петро Порошенко, Віталій Кличко. Особливо тепло приймали лідера «УДАРу» — у Німеччині братів Кличків дуже люблять та поважають, і перехід Доктора Залізного Кулака в політику це ставлення лише посилив. З опозиціонерами зустрічалися як європейські, так і американські високопосадовці, висловлюючи підтримку Євромайдану і сподівання на мирне розв’язання ситуації в Україні.

За владу «віддувався» міністр закордонних справ Леонід Кожара. Який неабияк осоромився, заявивши в інтерв’ю телеканалу «Аль–Джазіра», що у знайденого після викрадення лідера «Автомайдану» Дмитра Булатова всього лише «подряпина на щоці», тож ніякого особливого лікування він не потребує. Згодом Міністерству закордонних справ довелося «уточнювати» слова свого очільника — мовляв, розповсюджені пресою коментарі Кожари «не відображають його дійсного ставлення до цієї трагічної ситуації», і насправді міністр Булатову дуже співчуває.

Учасникам конференції Кожара розповів про те, що в Україні мешкає 8 мільйонів етнічних росіян, тож від Росії відвернутися Київ не може, нагадав про «дуже привабливу» пропозицію Москви щодо знижки на імпорт газу та кредит на 15 мільярдів доларів…

Утім на цей аргумент у Брюсселя та Вашингтона знайшлося вельми потужне «алаверди». Як заявила в інтерв’ю видання «Уолл–стріт джорнел» верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Кетрін Ештон, яка цього тижня вже втретє з початку «євромайданних» подій приїздить до Києва, ЄС і США працюють над великим планом надання фінансової допомоги Україні. За її словами, йдеться про надання нашій державі допомоги на перехідний період, коли тимчасовий уряд зможе почати політичні й економічні реформи перед президентськими виборами (поки що запланованими на 2015 рік). Обсяг допомоги обіцяють «немалий», а її умови не потребуватимуть укладання довгострокового договору з Міжнародним валютним фондом.

Як стверджують деякі ЗМІ, йдеться про більшу суму, ніж обіцяні Росією 15 мільярдів доларів кредиту, хоча самою лише фінансовою допомогою питання не вичерпується. «Я порадила назвати це «Українським планом», який покаже, що ми зараз маємо зробити у різних сферах економіки для покращення ситуації», — зазначила Ештон.

У відповідь на всебічну підтримку Європа та США вимагають від офіційного Києва переговорів з опозицією та призначення нового «компромісного» уряду, до якого ввійдуть як «регіонали», так і їхні опоненти.

Що про це думають на Банковій і яка група впливу — проєвропейська «партія голубів» чи проросійська «партія яструбів» — там переможе, буде видно най­ближчим часом.

ПОМСТА

Після саміту «Росія—ЄС», де Брюссель жорстко розкритикував Москву за тиск на Україну, РФ та Білорусь зупинили імпорт свинини з країн Євросоюзу. Окрім того, Білорусь відмовилася від імпорту європейської картоплі, повідомляє польська «Газета виборча». Наприкінці минулого тижня російський Россільгоспнагляд наклав ембарго на імпорт свинини з ЄС, аргументуючи цю позицію випадками свинячої чуми в Литві. На практиці заборонено ввезення м’яса з країн, у яких спалахів цього захворювання не траплялося вже давно.

 

ВТЕЧА

Після відставки з посади Прем’єр–міністра Микола Азаров, який не шкодує критики на адресу Європи, подався... до Австрії. Як стверджує австрійське видання «Кронен цайтунг» із посиланням на власні джерела, Азаров вилетів до Відня приватним літаком через кілька годин після звільнення. Нагадаємо, в Австрії мешкає, має вид на проживання, будинок і активи син Миколи Яновича, народний депутат України Олексій Азаров.

Втім якщо екс–Прем’єр і лідер Партії регіонів думав сховатися в «загнилій Європі» від Майдану, то не склалося. Місцеві українці, а також наші співвітчизники з Польщі, Словаччини, Італії та деяких інших сусідніх країн влаштували Азарову «Автомайдан» і в Австрії, приїхавши пікетувати будинок, що нібито належить його сину. Акція відбулася під гаслами «Австріє, вижени вбивцю!» та «Азаров, від нас не сховаєшся!».

Посольство України у Відні інформацію про виїзд екс–глави уряду до Австрії не коментує.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>