Надія Матвєєва: Видаємо ексклюзив для жіночої аудиторії

31.01.2014
Надія Матвєєва: Видаємо ексклюзив для жіночої аудиторії

Надія Матвєєва: «Трохи не щодня пробую страви Ектора Хіменеса Браво, одного з 200 кращих кухарів світу». (каналу СТБ.)

Це нашим бабусям пару десятків років тому доводилося упродовж місяця чекати на улюблений жіночий журнал, щоб почитати, як спекти новий пиріг, яку маску для обличчя корисно зробити взимку і як ефективно поговорити із сином–підлітком. Нинішні домогосподарки численні поради про облаштування побуту, догляд за собою, морально–емоційні проблеми кожного буднього дня можуть отримати з ефірів жіночого шоу «Все буде добре» на каналі СТБ. Завжди позитивна господиня у студії — Надія Матвєєва. Вона невимушено веде розмови з експертами, які розповідають, які цікаві закрутки можна зробити зі звичайних плодів, як зберегти здоровий колір шкіри, пошити з непотрібного пальто оригінальну сумку чи правильно вибрати у магазині корисні та якісні фрукти або лампочку, яка служитиме найдовше.
Більшість глядачів успішного денного жіночого шоу на загальноукраїнському каналі навіть не підозрює, що їхня улюблениця Надія Матвєєва, яка з осені є ще й ведучою програми «Все буде смачно!», не мала попереднього великого теледосвіду.

«Знімальний день триває... 12 годин поспіль, а то й більше»

— Є така настанова–мантра: «Гарно думай — гарно буде». Надіє, відколи ви стали ведучою проекту з дуже оптимістичною назвою «Все буде добре», особисто ваше життя — професійне, приватне — стало кращим?

— Так, бо я стала ведучою пречудового проекту! Я відразу відчула, що це саме те, про що я мріяла. Робота додає мені натхнення у житті, задовольняє прагнення до професійного зро­стання, дає можливість спілкуватися з щирими людьми. А ще мені душу гріє, що разом iз командою «Все буде добре» я роблю справді корисну справу для людей: допомагаємо корисними порадами на всі випадки життя. Відколи працюю на СТБ, скоро буде два роки, я ведуча уже двох проектів, додався «Все буде смачно!», а ще мене залучили до суддівства у «Битві екстрасенсів».

У своєму докиївському житті спочатку я народила сина, працювала на радіо у Кременчуці, займалася домашніми справами. Потім переїхала у Черкаси і стала шеф–редактором рекламно–інформаційної газети. Через сімейні обставини знову повернулася у Кременчук і почала працювати на регіональному телебаченні, починаючи з азів.

— Як скоригувала ваше буття роль ведучої жіночого тележурналу: як довго відбуваються зйомки, підготовка до них? Ви, як і раніше, працюєте на «Русском радио»?

— На «Русском радио» я поки не працюю. Можливо, з часом повернуся до ефіру улюбленої радіостанції, а поки що левову частку часу присвячую телеканалу СТБ. Знімальний день проектів «Все буде добре» та «Все буде смачно!» триває... 12 годин поспіль, а то й більше. Звичайно, зйомки відбуваються не щодня, тож залишається час на підготовку до програм (треба засвоїти багато інформації на обрані теми), і трохи — для себе. До речі, тепер вільного часу стало більше, бо не доводиться щоранку прокидатися о 5–й, щоб вести — як було донедавна — ранковий радіоефір. Тоді понад усе я хотіла хоч трохи довше поспати. Тепер вивільнився час на моє улюблене читання та регулярне відвідування спор­­т­залу.

— Надіє, які навички, здобуті на регіональному ТБ, найбільше стали у нагоді, коли почали працювати на СТБ у Києві? Чим для вас особисто відрізняються загальнонаціональний і регіональний телеканали?

— Переконалася, що життєвий досвід з будь якої–сфери стає в нагоді під час роботи на телебаченні. Тим паче у таких проектах, як «Все буде добре» та «Все буде смачно!». Безперечно, всі попередні професійні здобутки додали мені впевненості в собі, коли я починала працювати на СТБ. Зрозуміло, що найкращий український телеканал (я так вважаю) вразив мене масштабністю та рівнем професіоналізму. Над створенням цікавої та корисної програми працює багато людей, отже, відповідальність ведучої, яка у кадрі представляє результати праці всієї команди, величезна. Я вдячна долі за шанс, який отримала, із радістю пригадую часи роботи на регіональному телебаченні. Свого часу телерадіокомпанія «Візит» була моїм другим домом. Пам’ятаю, як Юля Неронова, яка зараз мешкає у Черкасах, колись сказала: «Надя, ти —зірка і повинна сяяти».

— Чи застосовуєте на практиці численні поради, озвучені експертами у проекті «Все буде добре»?

— Із задоволенням пригадую все, що побачила і почула під час зйомок «Все буде добре», і принагідно використовую у своєму житті. Коли в магазині купую продукти — користуюся порадами Кості Грубича та Андрія Бабаєва. Стосовно правильного харчування та занять спортом раджусь iз дієтологом Світланою Фус і нашими тренерами Анітою Луценко та Ігорем Обуховським. І, зрозуміло, поповнюю домашнє меню рецептами від наших кулінарів.

«Ведучою кулінарної програми мене обрали без кастингів»

— Уже кілька місяців ви є ведучою проекту «Все буде смачно!». Ця кулінарна програма вирізняється з–поміж інших на вітчизняному ТБ. Хто розробив формат? Чи був кастинг ведучих? Чому обрали вас?

— «Все буде смачно!» — власний проект телеканалу СТБ. Розробляли його керівник творчого об’єднання Дмитро Кіцай та керівник проекту Катерина Назаренко. З цими людьми я працюю на «Все буде добре», отже, вдячна, що ведучою нової кулінарної програми обрали саме мене, без кастингів та сумнівів. Моє завдання як ведучої — бути провідником між експертом, який навчає зіркового гостя готувати, самим гостем та глядачами, які також мають нагоду крок за кроком «освоїти» рецепт. Ми показуємо процес створення кожної страви настільки детально, щоб жодного питання не залишилося. А використання новітніх телевізійних технологій та професіоналізм наших операторів і режисерів дозволяють зробити справді апетитне, красиве відео.

— До речі, ви власноруч готуєте? Чи лише трохи не щодня пробуєте страви, які приготував Ектор Хіменес Браво?

— Готую, звичайно ж! Хіба можна втриматися і не спробувати повторити кулінарні шедеври наших експертів у себе на кухні? До того ж я і раніше смачно годувала родину. Мої рідні вважають, що страви у мене виходять доволі апетитні. Часу на втілення у життя повного родинного меню не вистачає, проте навичок не втрачаю. До того ж переконалася, що у кулінарному форматі я не лише учениця, а й помічниця експертів. Цим пишаюся і намагаюся не захоплюватися куштуванням смачних страв, щоб боки не товстіли... А мені дійсно здається, що я — єдина жінка в Україні, яка трохи не щодня пробує страви постійного експерта проекту «Все буде добре» Ектора Хіменеса Браво, одного з 200 кращих кухарів світу.

— Чи є телевізійники, на роботу яких ви якимось чином рівняєтесь? Ви слідкуєте за наповненням так званих «жіночих» українських телеканалів чи зарубіжних?

— В Україні немає програм, які можна було б порівняти зі «Все буде добре» та «Все буде смачно!», на СТБ розробили справжній ексклюзив. Отже, й вимоги до ведучої особливі. Тому намагаюся себе ні з ким не порівнювати, а бути щирою, професійною та веселою, коли є потреба. Що ж до тем для програм — їх підказує життя. Безліч листів та звернень на наш форум від телеглядачів доводять: вони невичерпні. І шукати теми треба саме в повсякденному житті, а не в інших телевізійних шоу.

Утім, безперечно, досвід денних шоу для жінок у деяких країнах значно більший, ніж у нас. Всесвітньо відома Марта Стюарт приваблює своїм досвідом, простотою та щирістю. Мені подобається також манера канадської телеведучої Мерілін Деніс. Енергійна, впевнена, досвідчена жінка, яка уважно слухає та розуміє кожного співбесідника, знається на всіх темах свого шоу і почуття гумору має. Вона досить доросла, отже, я такою можу стати років через десять. Сподіваюся, до того часу «Все буде добре» залишиться найулюбленішою програмою українських жінок та їхніх родин.

ДОСЬЄ «УМ»

Надія Матвєєва, 45 років

Народилася у Керчі.

Навчалася у Московському енергетичному інституті, Кременчуцькому університеті економіки, інформаційних технологій і управління.

З 1991 р. — працювала ведучою та редактором прямого ефіру на радіо, редактором розважальних програм та ведучою авторських програм на телебаченні (м. Кременчук), шеф–редактором газети (м. Черкаси), ведучою ранкового шоу «Будильники на Русском» («Русское Радио», Київ).

З 2012 — ведуча на каналі СТБ.

Мама 20–річного сина Владислава.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>