У крижану купіль — з головою?

30.01.2014

Останнім часом на Водохреще люди почали масово стрибати в ополонку. Вважають, що це дасть здоров’я на весь рік. Часто ритуал скупатися в освяченій воді приваблює тих, хто досі навіть холодне обтирання не практикував. Але, як застерігають лікарі, купання в холодній воді вимагає підготовки. «Моржування» взимку має свої правила, і досвідчені практики про них знають. Якщо ці правила ігнорувати, така відчайдушність може закінчитися сумно.

Доктор медичних наук, керівник столичної Клініки здорових судин Уляна Лущик має більш як 15–річний досвід «моржування». Каже: прикладом для неї став її чоловік, а син ще малюком вирішив спробувати, оскільки приклад батьків був для нього звичною річчю.

— Основне правило «моржування» — поступове звикання, — розповідає пані Уляна. — Зимове купання має викликати приємні емоції, давати радість, відчуття комфорту. Перед зануренням варто трохи походити в купальному костюмі берегом: температура тіла має зрівнятися з температурою повітря. У воду можна заходити поступово або пірнати одразу — тут кожен вибирає сам.

Особисто я відчуваю потребу поплавати в ополонці, зробити кілька кіл до появи відчуття жару. Найбільше задоволення від купання — саме в цей момент. Здається, що тіло аж палахкотить, навіть витиратися не хочеться. Однак треба вдягтися дуже швидко, бо руки дубіють, важко застібати одяг. Тому, вирушаючи на «моржування», добирайте одяг, який легко одягати.

Лікарі кажуть: коли людина занурюється в холодну воду, на якусь мить температура тіла підвищується градусів на 40. Тоді виробляються речовини, що посилюють імунітет. «Моржам» із досвідом відомо, що при перших проявах грипу чи застуди можна скупатися в ополонці і завдяки цьому не допустити розвитку хвороби.

Але не варто займатися моржуванням, якщо маєте запальні процеси і хронічні захворювання. Протипоказанням для купань в крижаній воді є також холодна кропив’янка, яку супроводжують нудота, головний біль, набряк і свербіж шкірних покривів, захворювання серцево–судинної системи, порушення функцій нирок, хвороби легенів.

Досвідчені «моржі» ствер­джують, що купання в зимовій воді часто викликає так звану легку залежність — на кшталт тієї, яку відчувають любителі швидкої їзди чи стрибання з парашутом. Але важливо не переборщити з «екстримом». Через надмір гормонів (зокрема адреналіну) страждають наднирники, відтак виникають порушення нервової системи. Найкращий варіант — занурюватися в крижану воду раз чи двічі на тиждень. Тільки так можете допомогти, а не зашкодити своєму організму.

— Колись іще в школі учитель, який мав великий досвід «моржування», сказав: «Я «моржую» тому, що здоровий, чи я здоровий тому, що «моржую»?». Запам’ятала його слова на все життя. Часто людина йде до ополонки з надією зцілитися від важкої недуги. Але як відреагує хворий організм — не відомо. Є ризик завдати йому шкоди. Тож якщо вирішили розпочати «моржування», важливо заздалегідь зважити всі «за» і «проти», порадитися з лікарями та досвідченими «моржами».

УВАГА

Основні правила «моржування»

* Новачки не повинні плавати більш як дві хвилини. Досвідчені «моржі» проводять в ополонці не більше 5 хвилин. Якщо з’явилося сильне тремтіння, це сигнал: час негайно на берег.

* Перед тим як опуститися в крижану воду, одяг необхідно знімати швидко і починати знизу. Не варто думати, що відморозите ноги, найголовніше — не застудити грудну клітку. Вийшовши на берег, не можна сильно розтиратися рушником: так ви все одно не зігрієтесь, натомість ризикуєте травмувати шкіру.