Звук, як гра на нервах

29.01.2014
Звук, як гра на нервах

Нічне скрипіння зубами може свідчити про емоційну напругу. Найкраще — порадитися з лікарем. (з сайта aulita.ru.)

Багато мам стикаються з проблемою, коли дітки скриплять зубами. Це явище в медицині має спеціальну назву — бруксизм. Найчастіше такий скрегіт можна почути під час сну дитини. Він може тривати від кількох секунд до кількох хвилин, повторюючись кілька разів упродовж ночі. Звук, звісно, неприємний — найчастіше він свідчить про певну проблему, яку потрібно вирішувати, кажуть лікарі.

За словами педіатрів, дітки «грають» зубами з різних причин. І хоча в народній медицині досі вважають, що нічний скрегіт свідчить про наявність в організмі глистів, нині вже доведено, що бруксизм ніяк не пов’язаний із мікробами шлунково–кишкового тракту. У діток, що скриплять зубами, глисти бувають, але не частіше, ніж в інших.

Столичний педіатр Надія Унич каже, що піки бруксизму в дітей припадають на два віковi періоди: час прорізування молочних зубів, а потім — постійних. Якщо в дитини зуби прорізаються , то малюк просто вчиться ними користуватися. У більшості дітей скрегіт минає після остаточного формування основного набору зубів.

Серед найімовірнiших причин того, чому така звичка з’являється в дошкільнят, педіатри називають дефекти прикусу, коли зуби верхньої і нижньої щелеп «притираються» між собою. Тож профілактичний огляд у стоматолога, а ще краще — в ортодонта — не завадить.

— Проте найпоширеніша причина цього явища — стрес, — переконана Надія Унич. — Багато лікарів поділяють думку, що бруксизм виникає в людей, які відчувають внутрішню напругу, хвилювання, а серед дітей — в емоційно вразливих осіб. Надмірне емоційне збудження перед сном також може стати причиною скреготу: так діти позбавляються «зайвої» енергії, кажуть фахівці.

Лікарі також радять перевірити, чи немає в дитини проб­лем із нервовою системою, проконсультуватися в психоневролога і дитячого психолога. Фахівець може порадити курс легких седативних (заспокійливих) засобів. Важливо стежити, щоб перед сном малюк займався спокійними справами, не варто перегодовувати його перед сном. «Краще давайте теплий чай із ромашкою, зробіть заспокійливу ванну», — говорить Надія Унич.

Якщо скрегіт не припиняється, панікувати не варто, каже лікар. Найчастіше все це минає з віком саме по собі. Тільки не забувайте, що такі рухи шкодять зубам і яснам, можуть негативно позначитися на м’язах шиї, щелепних суглобах і вухах. Тому без стоматолога, який допоможе врятувати зуби від шкідливого впливу, не обійтися. Фахівець може порадити (як тимчасовий варіант захисту) спеціальні зубні шини із м’якого пластику, які зупиняють скрегіт.