Удар по зубах?

29.01.2014
Удар по зубах?

Для здоров’я зубів корисніше з’їсти свіже яблуко, ніж випити склянку фрешу.

Ця недуга «неперебірлива щодо віку»: може спіткати і дітей, і молодь, і літніх людей. За даними лікарів, пародонтоз — одне з найпоширеніших стоматологічних захворювань у світі, але його підступність у тому, що багато людей навіть не підозрюють, що мають таку проблему. А коли вже звертаються по допомогу, то на тих стадіях недуги, коли зарадити ситуації важко. Пародонтоз небезпечний тим, що може призвести до цілковитої руйнації зубів. Аби попередити катастрофу, важливо уважно ставитися до власного здоров’я.

Процес може тривати роками

— Захворювання розвивається поступово. Починається все з гінгівіту — запалення ясен, що супроводжується набряком, почервонінням, кровоточивістю, — пояснює столичний лікар–стоматолог Олена Савченко. — Якщо не вживати заходів — з’являється пародонтит, а це — третя клінічна стадія хвороби, коли людина втрачає зуби. Хвороба може розвиватися дуже стрімко, однак найчастіше це повільний процес, який триває роками.

Спершу, за словами Олени Валеріївни, людину турбує кровоточивість ясен і неприємні відчуття в ротовій порожнині. На жаль, хворий часто не звертає на це увагу, не йде до лікаря і сам не робить нічого, аби покращити ситуацію. Відтак хвороба розвивається далі. «Пацієнт звертає увагу на проблему, коли вже виникає рухомість зубів, гнійні виділення, є значні косметичні дефекти, — пояснює лікар. — Але ці процеси вже незворотні: руйнується кісткова тканина, що утримує зуб. Хворобу можна зупинити на певній стадії, але кісткову тканину відновити вже не можна».

Пані Олена звертає увагу на те, що початкова стадія недуги — гінгівіт — зворотна, коли пародонтоз ще можна вилікувати. «На цій стадії запальні процеси розвиваються лише в слизовій оболонці, немає деструкції кісткової тканини, — каже стоматолог. — Тому так важливо звернутися до лікаря саме на початковій стадії. При подальшому розвитку хвороби одна проблема поступово породжує іншу. Через порушення кісткової тканини ясна ніби «сідають», зменшуються, з’являється пародонтальна кишеня, утворюються зубні відкладення. Далі зубний камінь тисне на ясна, і вони ще більше осідають. На жаль, мікроорганізми зубного каменю «допомагають» руйнувати кісткову тканину. І якщо не вживати заходів, у роті може не залишитися жодного зуба...»

Ціла морква замість фрешу

Причин пародонтозу багато. Як і теорій його виникнення. За найпоширенішою версією лікарів, недугу породжують зубні відкладення та неналежна гігієна порожнини рота. Інша теорія називає причиною захворювання організму в цілому: це можуть бути і серцево–судинна патологія, і негаразди із шлунково–кишковим трактом, і нервові та психічні проблеми. Серед причин — також екологічний фактор та шкідливі звички. Впливає і спадковість. «Ще один фактор — порушення функції зубо–щелепної системи для пережовування їжі. Зуби повинні кусати, жувати, а сьогодні ми їмо багато перетертого, розрихленого, подрібненого, і зуби не повністю виконують свою функцію, — зауважує лікар. — Відтак виникає порушення процесів обміну та кровозабезпечення, які дають старт розвитку хвороб пародонту. Тож виходить, що для зубів корисніше згризти свіже яблуко чи морквину, ніж випити склянку фрешу».

Важливо дотримуватися гігієни ротової порожнини. «Чистити зуби слід двічі на день після їжі, щітку і зубну пасту обирайте індивідуально — за порадою саме вашого лікаря. Важливо правильно чистити зуби — рухами, що нагадують «вимітання». Процедура має тривати не менше трьох хвилин. Використовуйте також зубну нитку і засіб для полоскання — аби точно позбутися всіх решток їжі, — каже Олена Савченко. — Відмовтеся від шкідливих звичок, дотримуйтеся здорового харчування, споживайте більше свіжих натуральних продуктів. Раз на півроку ходіть до стоматолога на профілактичні огляди. Це дозволить виявити патологію на ранній стадії, коли її процес іще зворотний».

Початковими ознаками пародонтозу є кровоточивість ясен (при чищенні зубів, відкушуванні їжі), зубні відкладення, які призводять до дискомфорту в порожнині рота, неприємного запаху, неприємних відчуттів, свербiжу. Якщо помітили хоча б один із таких симптомів — звертайтеся до лікаря. «Не треба казати, що це дрібниці, бо вони можуть спровокувати серйозні зміни. На другій стадії зубні відкладення проникають під ясна, змінюється їх колір, біля зуба часто з’являється чорний обідок, стає помітним естетичний дефект. Також при жуванні твердої їжі виникає біль і рухомість зубів, — наголошує лікар. — А ось третя стадія — критична. Тоді людина не тільки пальцями, а і язиком відчуває рухомість зубів, не може жувати — відчуття болю і дискомфорту дуже дошкульні. Ця стадія призводить до випадiння зубів».

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Без допомоги фахівця боротися із захворюваннями пародонту неможливо. На стадії гінгівіту стоматологи призначають медикаментозне лікування, яке знімає запалення. Терапія на інших стадіях має бути комплексною. Окрім медикаментозного лікування, зарадити можуть хірургічне втручання, спеціальні ортопедичні заходи. «Головне завдання лікаря — зупинити процеси розвитку хвороби, зняти всі симптоми, — пояснює Олена Савченко. — Однак відновити цілісність кісткової тканини, якщо вона вже пошкоджена, на жаль, неможливо. Цю проблему не вирішити жодним способом: ні терапевтичним, ні хірургічним, ні будь–яким іншим. Щоправда, вчені вже мають деякі напрацювання, але поки що це тільки теорія...»