Спецоперації чи провокації?

28.01.2014

Події минулих вихідних засвідчують, що силові відомства, i перш за все МВС, окрім стримування євромайданівців під час вуличних протистоянь, воліють вести ще й інформаційну війну. Так, минулої суботи МВС звинуватило самооборону Майдану в нападі та затриманні трьох співробітників міліції (одного з них нібито вдарили ножем). І хоча комендант Майдану, нардеп Андрій Парубій спростував цю інформацію, в МВС наполягають, що міліціонерів утримували в будівлі КМДА й лише потім звільнили.

Знайти нібито затриманих міліціонерів не вдалося навiть знімальній групі «Надзвичайних новин», керівник програми, екс–речник МВС Костянтин Стогній iз гарними зв’язками у правоохоронних органах, якого вважають симпатиком влади, закликав спинитися тих, «хто нагнітає істерію і брехню».

Далі: в ніч на суботу в Голосіївському районі столиці з вогнепальним пораненням голови знайшли мертвим 27–річного старшого сержанта відділу ДСО цього ж району, який повертався зі служби додому без зброї. Міліціонера вбили двоє невідомих неподалік вiд гуртожитку спецпідрозділу «Беркут», де проживав сержант. Оскільки напередодні МВС заявляло, що євромайданівці нiбито готують збройні провокації й запасаються вогнепальною зброєю, опозицiонери обурилися, що в МВС абсолютно безпiдставно воліють це вбивство «повісити» на них як на екстремістів.

Тож Штаб національного спротиву, висловивши співчуття рідним загиблого, вимагає негайного і професійного розслідування цієї трагедії. І водночас «просить міліцію не вдаватися до провокування ситуації, тиражуючи неправдиві й небезпечні новини». Такі повідомлення МВС на Євромайдані називають не інакше як «свідомими провокаціями з метою збурення міліції проти протестувальників».

Учора ж нардеп від «Батьківщини», екс–заступник голови МВС Геннадій Москаль заявив, що справжньою метою МВС та СБУ є зачистка центру Києва від протестувальників у ході розроблених днями двох спецоперацій. Ці дані пан Москаль отримав від високопоставлених офіцерів МВС, які підтвердили, що спільні навчання з зачистки вже проведено з колегами з Антитерористичного центру СБУ.

Одну зі спецоперацій під назвою «Хвиля» розробили у відповідь на захоплення активістами ГО «Спільна справа» об’єктів стратегічного значення — МінАПК, Мін’юсту, а також спроби захоплення Міненерго (при цьому в Штабі національного спротиву вважають дії «спільників» провокативними). До участі у «Хвилі» залучать насамперед підрозділи ВВ, які мають диверсійно–штурмову підготовку — «Омега», «Ягуар» тощо із можливим долученням окремих штурмових загонів підрозділів Держприкордонслужби.

За даними Москаля, загальна чисельність задіяних у можливих операціях працівників МВС та СБУ може сягати близько десяти тисяч.

Зауважимо, що напередодні глава МВС Віталій Захарченко заявив, що попередні перемовини міліції з лідерами протестів та опозиційними депутатами не дали результату, а «події у Києві носять характер найвищого ступеню екстремістських дій».

Нагадаємо, що на минулому тижні у соцмережах уже лунали заклики штурмувати райуправління міліції столиці і звільняти затриманих активістів. Утім до цього не дійшло. Єдиний відділок міліції в країні, який постраждав від нападу невідомих, — міськвідділ у Бучі пiд Києвом, де двоє невідомих вночі жбурнули коктейлі Молотова, хоча жодних затриманих активістів iз Майдану там не було. Пожежу вдалося швидко загасити.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>