Хрещатик. 200 км від Майдану

28.01.2014
Хрещатик. 200 км від Майдану

Протистояння в Черкасах починалося в четвер увечері з багатотисячного мирного мітингу.

Черкаський Хрещатик дуже відрізняється від київського. Неподалік розташовано адмінбудівлі влади, біля яких розгорталися криваві події.
Удруге за останні п’ять днів влада застосувала силу. Спершу — в четвер увечері, коли протестувальники захопили будівлю облдержадміністрації. Потім — пізно ввечері у неділю, коли до Черкас приїхали на підмогу люди з київського Майдану. За недільну «зачистку» місцеві активісти окремо «дякують» нардепові Сергію Пашинському, який попередив силовиків про «візит» автомайданівців. За кілька годин до того з київського Будинку профспілок він заявив пресі про те, що самооборона Майдану «дає владі три години, аби випустити майже сто затриманих у Черкасах борців iз режимом». Якщо ж цього не буде, наголосив Пашинський, «це зробить український народ». Отож черкаська влада встигла підготуватися до приїзду автомайданівців. На Соборній площі на киян чекали «тітушки», замасковані під місцевих активістів. Люди тільки–но вийшли з авто, як iз десяток «тітушок» кинулися бити скло у дверях та вікнах обладміністрації, кидати у приміщення «коктейлі Молотова».

«Я кричав «преса», але отримав палицею по голові»

«Через мить, по команді, «тітушки» побігли геть. Кілька хвилин усе було спокійно, люди стояли на площі, аж раптом вискочили «беркутівці», почали бити скло в авто і ловити людей на площі. Є затримані й побиті», — розповідає «УМ» очевидець кривавої події Сергій. Серед затриманих — один з організаторів Автомайдану Сергій Хаджинов, серед постраждалих — два працівники «Белсат», супутникового громадського телебачення (опозиційний білоруський телеканал, який базується у Польщі). Пошкоджено автомобіль «5–го каналу» та сім машин євромайданівців. Постраждали й журналісти: оператору черкаської телекомпанія «ВІККА» Сергію Єфімову розбили камеру, травмовано власкора «Інтера» Станіслава Кухарчука, він у лікарні. «Я кричав «преса», та отримав по голові палицею. Коли знімав побої у Третій лікарні, то всі, хто також постраждали, були там iз розбитими головами», — розповідає Станіслав.

Скільки точно людей побито та затримано на Соборній площі, станом на вчорашній ранок не було відомо. За повідомленням прес–служби обласної прокуратури, таких 12 осіб, за даними міліції — 16. Окрім того, повідомляють у прес–службі обласної міліції, госпіталізовано працівника спецпідрозділу «Беркут» i травмовано співробітника батальйону патрульної служби.

У неділю вдень, перед цією бійнею, у Черкасах пройшов мітинг, на якому містяни проголосували за створення Народної ради та відставку черкаського «губернатора» Сергія Тулуба. Опісля Народна рада провела своє перше засідання, на якому було створено президію ради та Координаційний комітет, прийнято звернення до ВР про скасування диктаторських законів та розформування «Беркута», ухвалено рішення про заборону діяльності ПР та КПУ, а головам Черкаської ОДА Сергію Тулубу та облради Валерію Черняку було запропоновано скласти повноваження. Черняк пообіцяв подати у відставку.

Під час засідання ради надійшла інформація, що в обладміністрації переховуються «тітушки». Кілька представників ради пішли перевірити, але в ОДА їх не пустили.

«Жнива» черкаських судів — за ґратами 48 осіб

Останні чотири дні черкаські суди працювали у посиленому режимі. Не лише в обласному центрі, а й у районних — у Золотоноші, Каневі, Смілі та Чорнобаї. За їхніми рішеннями взято під варту 48 протестувальників, затриманих під час першого штурму ОДА, у четвер. Одну жінку та шістьох неповнолітніх посадили під домашній арешт. Усіх судили за «законами 16 січня» — їх звинувачують у масових заворушеннях та захопленні будівлі облдержадміністрації.

Нагадаємо, ввечері 23 січня у Черкасах відбувся велелюдний мітинг. На центральній Соборній площі зібралася така кількість людей, якої не було навіть у часи Помаранчевої революції. Після полум’яних промов на адресу діючої влади люди підійшли до головного входу в адмінбудівлю обласної адміністрації, скандуючи: «Банду геть!». У передніх рядах було помічено заступника черкаського мера Павла Карася та керівника фракції «Батьківщина» в міськраді Максима Булатецького. Оборону влади від народу тримала шеренга правоохоронців, тож почалася штовханина та бійка. Після вигуків «ганьба» два міліціонери пішли геть. Мітингарям вдалося відтіснити й тих правоохоронців, які собою закривали вхід до обладміністрації. Після цього розлючений натовп розтрощив вхідні двері та вікна на першому поверсі і зробив кілька спроб увірватися у будівлю. У відповідь на ґанок полетіли світлошумові гранати, відчайдухів поливали водою, а штурм обладміністрації розповсюдився на усі чотири входи. Результат — виламані двері та побиті вікна по всьому периметру обладміністрації, розтрощені кабінети на першому та другому поверхах, розбиті оргтехніка та меблі, розкидані папери.

Загалом за три дні в місті було заарештовано, за різними даними, близько ста осіб. «Нарахував 90 затриманих у Черкасах за останні дні. Це більше, ніж по всій країні від початку Майдану. Тулуб діє, як окупаційна влада», — написав у «Твіттері» народний депутат від «Батьківщини» Андрій Шевченко.

З останніх зведень — у понеділок вранці міліція затримала голову Черкаської обласної організації ВО «Свобода» Юрія Боднара, якому інкримінують «масові заворушення»,

На голову активістці з вікна кинули вазон

Першою постраждалою того вечора стала 25–річна Ольга Галушко, студентка і екскурсовод у Холодному Яру. Хтось iз вікна облдержадміністрації кинув вазон, який влучив дівчині в голову. З черепно–мозковою травмою, у вкрай важкому стані дівчина й досі перебуває в лікарні.

Тим часом до правоохоронців, які забарикадувалися у приміщенні ОДА, прибула підмога і забрала до відділку майже 60 мітингувальників. Зазначимо, що під час штурму ніхто з керівників області до народу не вийшов. У цей час черкаський «губернатор» Сергій Тулуб був у відпустці, а його заступник Анатолій Івашкевич, який у мить штурму знаходився у приміщенні ОДА, пояснив наступного дня, що «коли люди приходять зі зброєю, то для діалогу немає можливості».

У п’ятницю обладміністрація оцінила завдані збитки у кілька мільйонів гривень. А черкаська опозиція заявила, що штурм було організовано провокаторами. За словами Анатолія Бондаренка, голови Черкаської обласної організації ВО «Батьківщина», який під час мітингу перебував у Києві й прибув до Черкас, коли людей масово забрали до міліції, «деякі сили скористалися відсутністю опозиції та зчинили цей безлад». Такої ж думки дотримується і екс–мер Черкас Сергій Одарич, який заявляє: ті, хто штурмував ОДА, не є мітингувальниками, вони були у десятиградусний мороз у спортивних костюмах та кросівках. «Я не вірю в те, що людина, яка прийшла захищати Україну і громадянські права, намагається палицею розбити бюст Шевченка, як це було у холі Черкаської ОДА», — заявляє Серій Одарич. Його дивує, чому міліцейське підкріплення, яке привезли кількома автобусами, після прибуття до обладміністрації, де відбувалися погроми, тримало паузу, давши можливість штурмовикам вибігти надвір, і тільки через кілька хвилин почало затримувати людей у районі будівлі ОДА?

«Стверджую, що серед 58 людей, яких міліція затримала, немає тих, які трощили будівлю. Переконаний, ці дії були погоджені з правоохоронними органами», — стверджує Одарич і припускає, що штурм Черкаської ОДА було узгоджено із черкаським «губернатором» Сергієм Тулубом, аби приховати ту шалену суму, яку було вкрадено під час минулорічного розкішного ремонту «губернаторського» третього поверху. Насправді, переконаний Одарич, завдані збитки не перевищують 100 тисяч.

«Тітушки» чергують і в мерії

Центр протистояння, ймовірно, переходить на терени мерії Черкас. Учора вранці на сесію Черкаської міськради, яка мала відбутися, не прийшла фракція Партії регіонів, заявивши, що «розмовляти з радикально налаштованими людьми немає про що». Але ті, хто зібрався, створили Народну міську раду, куди увійшли, зокрема, представники «Демократичного альянсу» Костянтин Долецький та Таїсія Плахута, екс–мер Черкас Сергій Одарич, колишній керуючий справами Черкаського міськ­виконкому Микола Кудрявцев. Водночас у вестибюлі мерії чергують «тітушки», які заявляють, що прийшли підтримати «нашого Президента, бо він усе правильно робить». Там уже розгорнуто пожежні рукави. Вочевидь, влада планує і перед міськрадою зробити ковзанку — таку саму, яка з’явилася учора перед приміщенням ОДА.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>