Наталія Королевська провела «розбір польотів»і розповіла про бюджет

24.01.2014
«Коли ви востаннє зустрічалися з людьми, які отримують державну допомогу? Ви хоч уявляєте, як живеться тим, хто рахує кожну копійку і для кого кожний день затримки означає відсутність хліба на столi?» — міністр соціальної політики Наталія Королевська була, як завжди, коректна, але при цьому рішуче налаштована. Як виявилося під час планової селекторної наради з керівниками обласних управлінь соціального захисту та регіональних фондів соцстраху, що відбулася минулого вівторка, в деяких регіонах — на тлі в цілому благополучної ситуації з проходженням коштів на соціальні держдопомоги, — відбулися затримки. У міністра виникли питання щодо роботи облуправлінь соціального захисту Донецької, Запорізької, Івано– Франківської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської областей. Наталія Юріївна вислухала пояснення і з’ясувала причини. Але попередила: хто не готовий постійно тримати руку на пульсі ситуації з виплатами та не допускати «застрягання» коштів, найближчим часом будуть отримувати допомогу з безробіття. Адже, за словами Наталії Королевської, в січні для виплати державної допомоги передбачено кошти в сумі 3 млрд. 619 млн. гривень. У регіони вже перераховано 3 млрд. 249 млн., або 100 % першого траншу.

Де шукати «затримані» лікарняні?

Утім не можна відкидати й інше. Як розповідають профільні фахівці, трапляється, що в затримках виплат, і не тільки державної допомоги, винні аж ніяк не соцпрацівники. Наприклад, як з’ясувалося в ході службових розслідувань Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, оплату лікарняних по вагітності та пологах затримували... на підприємствах, де працювали жінки, що зверталися зі скаргами. Бухгалтерія підприємства отримувала лікарняний і не передавала його до Фонду, а з якихось причин тижнями тримала у себе. І такі випадки не поодинокі. Один iз «рекордів», про який уже відомо, сягає 2,5 місяця. До слова, співпрацювати з великими підприємствами, щоб таких історій було якомога менше, — знову–таки, одне із завдань, що ставить перед співробітниками відділень фондів соцстраху та керівниками облуправлінь міністр.

«Зрозуміло, події, які відбуваються зараз в країні, нікого не залишають байдужими. Але саме зараз наше головне завдання — виконати соціальні зобов’язання та гарантувати захист найбільш вразливим категоріям громадян. Тих, кому часто нi на кого сподіватися, окрім нас , та для кого найменша затримка допомоги катастрофічна. Тож у нашій роботі немає і не може бути компромісів. Усі завдання повинні виконуватися вчасно та повністю. Інакше — персональна відповідальність», — розставила всі крапки над «і» під час наради Наталія Королевська.

Рятувальний круг для десятків тисяч

Звісно, на «селекторі» зайшла мова і про щойно прийнятий бюджет–2014, який викликає сьогодні стільки суперечливих суджень. Визнавши, що бюджет, звичайно, не ідеальний та дає приводи для критики, міністр розповіла: він передбачає багато чого для тих, хто найбільше потребує допомоги. Так, на 22 %, або на 8,9 млрд. грн., збільшуються державні допомоги сім’ям iз дітьми, інвалідам з дитинства та дітям–інвалідам. На 25,5 %, або на 124 млн. грн., зростають витрати на допомогу дітям–сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Передбачено фінансування збільшених торік соціальних допомог. Наприклад, допомоги по догляду за дітьми, що мають найважчу форму інвалідності (підгрупа А) , виплат на дітей–інвалідів, за якими здійснюється догляд та які перебувають під опікою, пенсій учасникам бо­йових дій та інвалідам ІІ і ІІІ групи, яким виповнилося 85 років.

А в цілому зростання соц­стандартів має скласти не менше 8,1% порівняно з минулим роком.

Гарні новини — і у представників трьох основних фондів соцстраху — від нещасних випадків на виробництві, з тимчасової втрати працездатності та страхування на випадок безробіття. Правліннями цих фондів уже затверджено бездефіцитні бюджети, які дозволять у 2014 році збільшити страхові виплати.

«Витрати на страхування з тимчасової втрати працездатності у нашому Фонді складуть 11,3 млрд. грн. Тобто вони зросли порівняно з минулим роком на 3,7%» , — прокоментував ситуацію в.о. директора Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Володимир Ткаченко.

«Зараз наше завдання — максимально ефективно й адресно використовувати кожну соціальну гривню, допомогти кожному, хто потребує цієї допомоги», — підбила підсумки наради міністр.

Кирило ШЕВЧУК