Шпигун, що зветься Україна

24.01.2014

Учора Міністерство юстиції, на виконання «законів 16 січня», оголосило про початок реєстрації громадських об’єднань та неурядових організацій, які отримують кошти з іноземних джерел i беруть участь у політичній діяльності країни. Упродовж трьох місяців такі організації мусять перереєструватися, додавши до своєї назви «ярлик» — «громадське об’єднання, яке виконує функції іноземного агента», а також прозвітувати про обсяг коштів i майна, отриманих від закордонних фондів. У разі невиконання цього розпорядження Мін’юст має право звернутися до суду щодо заборони громадської організації, йдеться на сайті відомства.

«Ми не будемо реєструватися як «іноземні агенти», бо це цілковитий абсурд, — коментує «УМ» Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва. — Це спроба знищити громадянське суспільство». Левову частку функціонування цієї соціологічної інституції становлять кошти від різноманітних закордонних фондів — «Відродження», нідерландського МАТРА–фонду, грантів Європейського Союзу. Пані Бекешкіна розуміє, що «примус до реєстрації» стосується і «Демініціатив», хоча наголошує, що очолювана нею організація не займається політикою, а проводить соціологічні дослідження, «круглі столи».

Ця норма «закону Колесніченка—Олійника» спрямована на знищення таких впливових організацій «четвертого сектору», як, наприклад, ОПОРА, Комітет виборців України, які мають розгалужені структури в регіонах і стежать за перебігом виборчого процесу. Експерти впевнені, що головна мета цієї новації — провести «зачистку» таких недержавних організацій перед виборами–2015: не буде громадських спостерігачів на дільницях, екзит–полів.

Насправді найбільшим споживачем іноземної допомоги є сама держава, підкреслює Ірина Бекешкіна: «Я маю на увазі не кредити, а саме фінансову допомогу. Так, виборчий кодекс було розроблено коштом ЄС, низку державних програм у боротьбі з корупцією профінансовано країнами Заходу. Це гроші, спрямовані на програми, які прямо впливають на державну політику, а отже, держава Україна теж може зарахувати себе в «іноземні агенти».