«Пігулка» оптимізму

21.01.2014
«Пігулка» оптимізму

Позитивне мислення — запорука психічного здоров’я. (з сайта likar.info.)

Хтось із медичних світил сказав, що всі людські хвороби починаються з неправильної поведінки. І справді, нам не раз доводилося спостерігати, як у цілком здорової людини через часті стреси і негативні емоції наставав хворобливий стан.

На наше здоров’я впливають як зовнішні, так і внутрішні чинники. До зовнішніх можна віднести нераціональне харчування, вживання неякісної води тощо. Внутрішні чинники — це негативні емоції: злослів’я, гординя, заздрість, ревнощі, гнів, образа, брехня, печаль, страх. Усе це призводить до психологічних проблем, які поступово можуть перетворитися на хвороби.

У сучасному світі стало традиційним: замість того, аби усвідомити психологічну причину недуги і усунути її, людина починає вживати різні фармацевтичні препарати. До того ж хворі не звертаються до лікарів, а користуються порадами знайомих чи друзів. Цьому активно сприяє і засилля реклами лікарських препаратів у засобах масової інформації. Таке «лікування» часто неефективне і загрожує серйозними ускладненнями, натомість справжня причина недуги у формі психологічної проблеми не усувається, а посилюється.

Якщо знатимемо, що потрібно кожному з нас для нормального життя, зможемо хоч трохи наблизитися до досягнення гармонії у своїй душі. За яких умов людина почуває себе найкраще? На думку психологів, є вісім основних складових психологічного здоров’я і благополуччя.

* Першою і найважливішою складовою є сприйняття себе як людини, вартої поваги. Це основна ознака ментального здоров’я людини.

* Уміння людини підтримувати позитивні, теплі, довірливі стосунки з іншими. Люди з такими якостями мають вищий потенціал до любові і дружніх взаємин. Тож слід поважати інших людей, розуміти мотивацію їхніх вчинків. Це допоможе передбачити ситуацію і обрати правильну поведінку.

* Автономність — це незалежність і здатність людини регулювати свою поведінку зсередини, а не чекати похвали або оцінки себе з боку оточуючих. Це здатність, завдяки якій людина може не дотримуватися колективних вірувань, забобонів і страхів.

* Спроможність людини активно вибирати і створювати оточення, яке відповідає її психологічним умовам життя.

* Наявність мети в житті або відчуття сенсу життя, а також діяльність, спрямована на досягнення мети.

* Самовдосконалення. Мало досягти характеристик, описаних вище, важливо розвивати власний потенціал.

* Позитивне мислення, яке викликає відповідні емоції: радість, любов, доброзичливість, щирість, щедрість.

* Будь–які події в житті треба сприймати з розумінням. Адже народна мудрість каже: «Все, що не робиться, — на краще».

Для дітей потрібні додаткові умови:

* Присутність батьків.

* Уважне ставлення до емоційних потреб дитини.

* Більше самостійності у вирішенні «маленьких» проблем.