НОВИНИ ПЛЮС

21.01.2014

Набрала чинності ядерна угода з Іраном

Відучора почала діяти ядерна угода між Іраном та країнами «шістки» (США, Росія, Китай, Велика Британія, Франція та Німеччина), підписана 24 листопада минулого року в Женеві. Згідно з цим документом, Іран може відтепер збагачувати уран лише до рівня 5%, а не до 20%, як було раніше. Термін дії пробної угоди — лише шість місяців. Упродовж цього півроку Іран повинен довести серйозність і послідовність у виконанні взятих на себе в Женеві зобов’язань. За словами президента США Барака Обами, країни «шістки» підходять до угоди з усвідомленням, що Іран, як і кожна інша країна, повинен мати доступ до мирної атомної енергії, але при цьому має погодитися з обмеженнями своєї ядерної програми. Впродовж наступних шести місяців триватимуть переговори про укладення остаточної довготермінової угоди щодо іранської ядерної програми. В Ірані вже перебувають інспектори МАГАТЕ, які контролюватимуть виконання зобов’язань Тегерана.

Теракти в Пакистані

Щонайменше 14 людей загинули в результаті вибуху, який скоїв самогубця на людному базарі поруч зі штаб–квартирою пакистанської армії у місті Равалпінд неподалік столиці країни Ісламабада. Серед загиблих — один відставний офіцер та п’ятеро військовослужбовців. Речник пакистанських талібів Шанідаллах Шахід повідомив, що замах здійснила його організація, і додав: «Ми будемо продовжувати атаки на уряд і збройні сили, оскільки влада не оголосила ні перемир’я, ні мирних переговорів із нами». Позавчора у бомбовому нападі талібів на армійський конвой на північному заході Пакистану загинули 20 військовослужбовців, а ще 24 отримали поранення.

Обама «дозволив» курити легкі наркотики

«Я не вважаю, що марихуана небезпечніша за алкоголь. Тому штати, які мають намір легалізувати її, повинні це зробити», — заявив президент США Барак Обама. Як пише американський тижневик «Нью–Йоркер», президент визнав: «У молоді роки я палив марихуану. Хоча і вважав це поганою звичкою, трохи схожою на куріння сигарет, які я палив більшу частину мого дорослого життя». При цьому глава Білого дому запевнив: своїм двом дочкам він переконливо розповів, що «паління цього зілля — погана ідея, втрата часу й не дуже здорова звичка».

Розмова президента з журналістом «Нью–Йоркера» відбулася ще до того, як у штаті Колорадо було повністю легалізовано марихуану. Навесні цього року аналогічний закон планує ухвалити штат Вашингтон. Згідно з федеральним законодавством, марихуана у США є нелегальною. Але урядовці дотримуються правила, що не варто карати самих курців (не дилерів), якщо вони дотримуються законодавства штату. Окрім того, президент вважає, що санкції часто є непропорційно вищими за втрати від скоєного.

Повені на Лазуровому узбережжі

Двоє осіб загинуло та понад 150 були евакуйовані до безпечних місць внаслідок повеней на південно–східному узбережжі Франції. Чотири тисячі будинків залишилися без струму. Місцева влада оголосила найвищий, «помаранчевий», рівень повеневої небезпеки в регіоні. У курортній Ніцці з вечора четверга до понеділка випало 100 міліметрів опадів. Для порівняння, середня кількість опадів у січні тут становить 85 міліметрів на місяць.

Нова система оборони Ізраїлю

Ізраїльська державна фірма з виготовлення зброї «Рафаель» позавчора оголосила, що в лютому презентує нову лазерну систему оборони, здатну перехоплювати ракети короткого радіусу дії та мінометні заряди. За словами представника фірми, система «Залізний промінь», яку вперше продемонструють на авіашоу в Сінгапурі, використовує «високоенергетичні лазерні промені» для знищення снарядів і ракет, випущених із близької відстані. За попередніми даними, система надійде на озброєння ізраїльської армії наступного року.

«Залізний промінь» стане черговим елементом багатоступеневої протиракетної системи оборони Ізраїлю. На цей час проводяться випробування антиракети «Стріла–3», яка має знищувати головки балістичних ракет дальнього радіусу дії вище верхньої межі атмосфери. Ракети середнього радіусу дії має перехоплювати система «Праща Давида». Для захисту від ракет, які запускаються передусім із Сектора Газа, вже розгорнуто систему «Залізний купол», яка виявилася дуже ефективною.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>