Не семизіркові перспективи

21.01.2014

У Єгипті підбили офіційні підсумки референдуму щодо проекту нової Конституції. За остаточними даними, розроблений після відсторонення від влади президента–ісламіста Мохаммеда Мурсі варіант основного закону підтримали трохи більше 98% виборців. Щоправда, явка при цьому була досить низькою — 38,6%. Але попередня Конституція, яку рік тому зі скандалом запровадив Мурсі, була затверджена ще меншою кількістю голосів — 64% за явки 31,7%.

Нагадаємо, опозиційний рух «Брати–мусульмани» та кілька радикальних ісламістських партій закликали бойкотувати голосування і намагалися всіляко йому завадити. Серед іншого, нова Конституція передбачає заборону на створення політичних партій за релігійною ознакою. І не встановлює норми шаріату як законодавчі, хоч і називає іслам головною державною релігією.

Тим часом проти Мохаммеда Мурсі, який після відсторонення у липні 2013 року перебуває в ув’язненні, порушено ще одне судове провадження. Як повідомляє РІА «Новості», прокуратура Єгипту передала в кримінальний суд справу, за якою Мурсі та низку лідерів «Братів–мусульман» звинувачують в образі суддів і тиску на Феміду під час перебування при владі.

Конфлікт між суддівським корпусом та іншими гілками влади, які контролювали ісламісти, був однією з головних причин політичної кризи під час президентства Мурсі. А Конституційний суд навіть бойкотував «мурсистський» референдум щодо тодішнього варіанту основного закону в грудні 2012 року.

Новий судовий процес стане для поваленого президента вже четвертим. Наразі головним звинуваченням проти нього та його соратників є віддання злочинних наказів про жорстоке придушення протестів проти тоді ще глави держави. Також Мурсі звинувачують у шпигунстві на палестинський рух «Хамас», спробі втечі з тюрми та інших злочинах.

За даними Бі–Бі–Сі, екс–президент, якого раніше переховували в неназваній тюрмі десь у пустелі, тепер перебуває в слідчому ізоляторі в’язниці Бурдж аль–Араб у передмісті Александрії. За збігом обставин, таку саму назву носить семизірковий готель у Дубаї (відомий також як «вітрило») — один із найрозкішніших у світі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>