Що на столі в Держдепу?

17.01.2014
Що на столі в Держдепу?

«Українські» слухання в комітеті Сенату відбувалися під супровід мітингу діаспори. (з сайта voanews.com.)

Попри петиції й заклики Євромайдану, вводити адресні санкції проти українських можновладців Держдепартамент США поки не поспішає. Проте й до офіційного Києва у ще недавно доброзичливому Вашингтоні вже ставляться зовсім інакше. Більше того: там попередили, що в разі, коли влада й надалі застосовуватиме насильство щодо прихильників Євромайдану, Конгрес може не чекати рішення уряду й запровадити санкції законодавчим шляхом — за прикладом відомого «закону Магнітського», який забороняє в’їзд до Сполучених Штатів низці причетних до корупції російських чиновників.

Така заява пролунала з вуст голови комітету в міжнародних справах Сенату США, представника Демократичної партії Боба Менендеза під час слухань щодо подій в Україні. На відміну від попереднього такого засідання, що відбулося напередодні Вільнюського саміту й зацікавило лише трьох сенаторів, цього разу послухати про ситуацію в нашій державі їх прийшло одразу дванадцятеро. При цьому зала, що вміщує близько 150 осіб, була забита вщерть, багато кому довелося стояти (вхід на комітетські слухання вільний). Були присутні представники української діаспори, експерти, політичні оглядачі, посол України у США Олександр Моцик, екс–міністр закордонних справ Борис Тарасюк тощо.

Головним промовцем на слуханнях була заступник держсекретаря Вікторія Нуланд, яка за останні кілька місяців відвідала Україну вже тричі. Як повідомляє «Українська правда», у своєму звіті вона жодного разу не вжила слово «санкції», ховаючи його за різними конструкціями. «Застосування насильства і репресій в Україні з боку державних підрозділів безпеки або їхніх сурогатів (ідеться про «тітушок». — Ред.) змусило нас, публічно і в приватному порядку, повідомити владу України, що ми будемо розглядати широкий спектр наявних у нашому розпорядженні інструментів, якщо можновладці в Україні застосовуватимуть або заохочуватимуть насильство проти власних громадян», — заявила заступниця Джона Керрі.

Хоча у відповідь на пряме запитання голови Менендеза, чи розглядає уряд питання санкцій та візових обмежень щодо українських посадовців, Нуланд відповіла: «Усі ці засоби є на столі, включно з тими, які ви згадали». Також з її промови випливало, що єдиним способом легітимної зміни влади в Україні Вашингтон бачить президентські вибори.

Пані Нуланд також зазначила, що під час останньої зустрічі міністр закордонних справ України Леонід Кожара вкотре запевнив її в незмінності європейського вибору України. І пообіцяла підтримати програми Євросоюзу щодо інформування про переваги євроінтеграції, передусім на сході України. Але наголосила, що «втягуватися у війну з Росією» через Україну Вашингтон не прагне. Про це саме сказав і заступник керівника Бюро з демократії, прав людини та праці Держдепартаменту США Томас Мелія.

Водночас екс–кандидат у президенти США, сенатор–республіканець Джон Маккейн, який у грудні виступав на київському Євромайдані, жорстко розкритикував політику Росії щодо України: «Путін справді вірить, що Росія без України є східною державою, а з Україною — західною». Маккейн також натякнув на те, що розраховувати лише на президентські вибори за нинішньої влади в Україні дещо наївно: «Це не вибори студентів до шкільної ради! Ідеться про країну, яка хоче бути європейською. Вони не хочуть бути Росією!»

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>