Бюджет, смажений із кров’ю

17.01.2014
Бюджет, смажений із кров’ю

Під час сутичок з приводу прийняття бюджету «регіонал» Володимир Малишев отримав криваве поранення від руки колеги по фракції ПР. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Ранок 16 січня видався похмурим та тривожним. У центрі міста побільшало силовиків, а «Антимайдан», який доти тримали у спеціальній «резервації» на території Маріїнського парку, частково перетік під Верховну Раду. «Оппозиция, не лезь, дай принять бюджет нам весь», — скандували на своєму мітингу симпатики ПР. Їх побажання здійснилось: бюджет прийняли «увесь», навіть без обговорення. Здається, він до всього іншого ще й виконав роль димової завіси: адже поки опозиція обурювалася його прийняттям «нашвидкуруч», більшість проголосувала за ще кілька законів, які дозволяють розігнати Майдан, зняти відповідальність із садистів–«беркутівців» та переса­джати антивладних депутатів.


Рибак, який не заходить у двері, і Калєтнік, що лізе у вікно

Парламентський ранок почався з того, що Голову ВР Володимира Рибака опозиція заблокувала у його приймальні, не дозволивши спікеру зайти до зали. У приймальні депутати–опозиціонери строчили статуси на «Фейсбук», з яких користувачі дізналися, що справа пахне бійкою. Дійсно, шарпанина між про– та антивладними депутатами в сесійній залі почалася, і результат її вийшов курйозним: «регіонал» Володимир Малишев постраждав від руки… свого ж однофракційця, який погано прицілився кулаком у фізіономію котрогось з опозиціонерів.

Заступника Рибака, комуніста Ігоря Калєтніка, заблокували також. Але, як розповів пресі лідер «УДАРу» Віталій Кличко, «він звідти вирвався. Не знаю, може, виліз через вікно чи біг якимись городами».

«Депутати від опозиції унеможливлюють розгляд проекту бюджету згідно з регламентом. Блокують трибуну, перешкоджають розгляду питання, роботі головуючого на пленарному засіданні, а також голосуванню інших депутатів, — заявив перший віце–спікер Калєтнік, ведучи засідання з гальорки. — Тому будемо приймати бюджет без обговорення». «За» — 249.

Це вже не перший бюджет, який приймається без розгляду поправок, минулоріч було так само, хоча тоді опозиція не вимагала від влади ані звільнення політв’язнів, ані створення слідчої комісії.

Щодо тексту бюджету (який, до речі, не був розданий депутатам), то «УМ» вдалося дізнатися одну нову подробицю. За словами члена Бюджетного комітету Олега Медуниці (фракція «Батьківщина»), в останній момент до бюджету була внесена норма щодо збільшення його дохідної частини на 14 мільярдів, «з них частина йде на субвенції окремим районам. Але ж джерела покриття дефіциту бюджету нема», — підкреслив Медуниця. Він додав, що з цих 14 мільярдів дещо перепало мажоритарним округам парламентаріїв від опозиції. «Знаю, що Коломия Донія отримала 10 мільйонів», — сказав Медуниця.

Позафракційний опозиціонер Олесь Доній, котрий проголосував за бюджет, уточнив цю цифру — 30 мільйонів. За його словами, він опинився перед вибором: «або невдалий бюджет і відсутність 30 мільйонів для округу, або невдалий бюджет і 30 мільйонів».

Не починай того, що не можеш завершити

Наступні голосування проходили у «парнокопитний» спосіб — так ще у 2004–му журналісти охрестили метод підняття рук замість користування електронними картками. Колись у такий спосіб приймали зміни до Конституції України. Тільки при Кучмі підняті руки бодай рахували, що займало деякий час, а вчора лічильна комісія встигала буквально за пару секунд — просто автоматично додавали кількість заявлених депутатів фракцій ПР (203) та КПУ (32), разом — щоразу 235.

Провал місії опозиції позафракційний депутат Сергій Міщенко прокоментував «УМ» так: «На жаль, блокування трибуни не дає опозиції дієвого результату. Чому так? Нехай розбираються самі… Але коли ти розпочинаєш якусь акцію, вона мусить бути переможною. Бо люди, які поза парламентом, на таку перемогу чекають. А коли вони бачать тільки поразки, починається зневіра та розчарування. Сьогодні була чергова тактична поразка: треба було дати можливість більшості голосувати картками, бо необхідних голосів у них не було. Таке враження, що їм навмисно подарували таку можливість. Бо, як відомо, неважливо, як ти голосуєш, важливо, хто рахує голоси».

Усю відповідальність за ситуацію, що склалась, опозиція наразі кореспондує владі. «Те, що відбулося сьогодні у парламенті, свідчить про те, що такої гілки влади, як законодавча, вже не існує. Парламентаризм вмер», — відкоментував голосування руками лідер «Свободи» Олег Тягнибок. «Якщо Рибак та Президент підпишуть ці закони, у нас є всі підстави скликати референдум з приводу довіри парламенту та Президенту», — заанонсував лідер «УДАРу» Віталій Кличко.

А очільник «Батьківщини» Арсеній Яценюк (з фракції якого за «провокації» виключили ще одного депутата — Романа Забзалюка) сказав: «Рибак не має права підписувати ті папірці, котрі начебто проголосовані, а Янукович не має права робити ці папірчики законом України. Вони пішли на таке голосування не через бюджет, а через зміни до Регламенту, котрі дають можливість саджати опозиційних депутатів за спрощеною процедурою.

Що проголосували «під шумок»

Імовірно, що Яценюк має рацію: окрім бюджету, більшість протягнула крізь Раду ще кілька законів. Зокрема, уточнення Сергія Ківалова до «закону про амністію», який було прийнято ще 19 грудня; закон Сергія Колесніченка про заходи, які де–факто дозволять розігнати Майдан на цілком законних підставах; зміни до Кримінально–процесуального кодексу авторства «регіонала» Лева Миримського, що уможливлюють заочне ведення слідчих дій.

Ще один закон передбачає звільнення від кримінальної відповідальності «беркутівців», які побили людей на Майдані 30 листопада та на Банковій — 1 грудня, адже в перелік амністованих включено дії, що призвели до ушкоджень середньої тяжкості. Також «регіонали» й комуністи звільнили од відповідальності винних за статтею «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», що стосується подій навколо Майдану.

І, нарешті, акт, про який згадує лідер «Батьківщини»: зміни до Регламенту ВР, які дозволяють притягувати недоторканних парламентаріїв до відповідальності за спрощеною процедурою. «Оскаржити в суді таке голосування неможливо, тож ви побачите, скільки кримінальних справ буде порушено проти опозиції вже у лютому», — зауважив у коментарях «УМ» Сергій Міщенко. Вірогідно, саме так і станеться, адже й на сьогодні чимало нардепів–опозиціонерів є фігурантами тих чи інших обвинувачень. Тож якщо Віктор Янукович підпише зміни до Регламенту, які передбачають «оптимізацію» строків розгляду зняття з парламентаріїв недоторканності, на лавах підсудних й дійсно можуть з’явитися члени ВР.

А тим часом міліція вже порушила свіжі кримінальні справи — за скоєння «хуліганських дій» щодо спікера Рибака та його заступника Калєтніка і за «завдавання тілесних ушкоджень» депутату Володимиру Малишеву. Справи відкриті «за фактом», тобто суб’єкта обвинувачень ще не мають. Але свіжоприйняті Радою закони дають можливість виправити таку ситуацію вже незабаром.

Наразі ж сесія закрилася, парламент пішов на канікули.