Мисливці на «золото»

17.01.2014

Учора Американська кіноакадемія оголосила короткі списки номінантів на премію «Оскар». Найбільше номінацій — у картин «Афера по–американськи» Девіда О.Рассела та «Гравітація» Альфонсо Куарона. В цілому претенденти на «золото» цілком прогнозовані, адже днями більшість iз них отримали «Золоті глобуси» від Голлівудської асоціації іноземної преси. Та все ж сюрпризом оголошення стала номінація для Джоні Хілла — «Кращий актор другого плану» — за фільм «Вовк із Воллстріт». На «Глобусі» цього актора проігнорували.

За титул кращого фільму боротимуться, крім згаданих стрічок Рассела та Куарона, «Капітан Філліпс» Пола Грінграсса, «Далласький клуб покупців» Жана–Марка Валле, «Вона» Спайка Джонса, «Небраска» Александра Пейна, «Філомена» Стівена Фрірза, «12 років рабства» Стіва Маккуїна та «Вовк із Воллстріт» Мартіна Скорсезе.

Режисером року може стати або Девід О. Рассел, або Альфонсо Куарон, Александр Пейн, Стів Маккуїн чи Мартін Скорсезе.

До п’ятірки претендентів на кращу чоловічу роль увійшли Крістіан Бейл, Брюс Дерн, Леонардо Ді Кап­ріо, Чіветель Еджіофор та Метью Макконехі. У жіночій категорії позмагаються Еймі Адамс, Кейт Бланшетт, Сандра Буллок, Джуді Денч та Меріл Стріп.

Найкращі ролі другого плану серед чоловіків у Баркхада Абді, Бредлі Купера, Майкла Фасбендера, Джонi Хілла та Джареда Лето. У жіночій «лізі» «Оскар» за роль другого плану виборюватимуть Саллі Хокінс, Дженіфер Лоуренс, Лупіта Нуонго, Джулія Робертс та Джун Скуіб.

Сценарна номінація об’єднала в боротьбі фільми «Афера по–американськи», «Жасмин», «Далласький клуб покупців», «Вона», «Небраска».

Номінацію за найкращий анімаційний фільм отримали: «Сімейка Крудсів», «Нікчемний я–2», «Ернест та Селестіна», «Холодне серце», «Вітер міцнішає».

Претендентами на статуетки за найкращий іноземний фільм оголосили «По розірваному колу» (Бельгія), «Велика краса» (Італія), «Полювання» (Данія), «Зникле зображення» (Камбоджа), «Омар» (Палестина). Церемонія вручення «Оскарів» відбудеться 2 березня.