Мільйон «так». І «так» мільйонів?

15.01.2014
Мільйон «так». І «так» мільйонів?

Патріарх Коптської церкви Феодор ІІ закликав свою паству підтримати нову Конституцію. (Рейтер.)

На тлі посилених заходів безпеки у Єгипті вчора о 9–й годині ранку стартував референдум щодо нової Конституції. Це перше всенародне голосування, відколи до влади прийшло військове керівництво, усунувши в липні минулого року уряд ісламістів та президента Мохаммеда Мурсі.

Конституційний референдум має відкрити шлях до нових виборів, зазначає Бі–Бі–Сі. Правом голосу наділено 52,7 мільйона єгиптян. У них є два дні, щоб цим правом скористатися — понад 30 тисяч виборчих дільниць зачиняться сьогодні о 21–й. Новий основний закон покликаний замінити Конституцію, ухвалену за кілька місяців до усунення Мурсі. Тимчасова військова влада розраховує отримати на цьому референдумі впевнену підтримку, що свідчитиме і про народне схвалення путчу проти Мурсі. Не дивно, що на підтримку референдуму було розгорнуто потужну медійну кампанію.

Голосів «проти» було майже не чути, хоча ісламісти й намагалися проводити контр­агітацію. Адже в проекті нової Конституції закріплено положення про заборону формування партій за релігійним принципом. Позавчора партія «Сильний Єгипет» заявила, що бойкотуватиме референдум після того, як кількох її членів арештували за агітацію проти оновленого основного закону. До бойкоту референдуму закликав і рух «Брати–мусульмани», до якого належить відсторонений президент. Нагадаємо, днями «Братів–мусульман» було оголошено терористичним угрупованням, що ставить їхню діяльність поза законом.

Натомість Патріарх Коптської церкви Феодор ІІ звернувся до християн Єгипту із закликом підтримати проект оновленої Конституції. За його словами, ухвалення нового основного закону стане «благословенням для Єгипту» та «значним кроком на шляху до кращого майбутнього країни».

Тим часом скинутий два роки тому «Арабською весною» й ув’язнений екс–президент Єгипту Хосні Мубарак, який зараз перебуває у військовому госпіталі в Каїрі, заявив, що хоче взяти участь у голосуванні й «сказати новій Конституції мільйон «так». Чи дослухалися до побажань 85–річного політика у виборчій комісії, яка вчора не поспішала присилати до нього виїзну виборчу комісію, дізнаємося сьогодні ввечері.

За останні півроку в результаті сутичок, заворушень і терактів у Єгипті загинуло більше тисячі людей, тож для влади принципово забезпечити мирний перебіг голосування. Міністерство внутрішніх справ повідомило, що на ви­борчих дільницях працюватимуть 200 тисяч поліцейських, 150 підрозділів сил безпеки та 200 бойових груп.

Проект оновленої Конституції розробив спеціальний комітет, серед 50 членів якого були лише двоє представників ісламістських партій. Це своєрідна відповідь на попередній, «мурсістський» варіант основного закону, який був розроблений під тиском радикальних ісламістів. Ту Конституцію також затверджували на всенародному референдумі, що відбувся в грудні 2012 року. «За» проголосували 64% виборців, однак явка становила менше 33%, а опозиція звинуватила владу в численних фальсифікаціях.

Нинішня, тимчасова військова влада Єгипту запевняє, що нова Конституція гарантуватиме більше прав і свобод та стане вагомим кроком на шляху до стабільності. Водночас критики проекту наголошують, що в ньому збережено надто сильний вплив армії. І в разі його схвалення (а до цього все йде) кандидат із військового табору має значні шанси перемогти на майбутніх президентських виборах. Чимало єгиптян уже тепер вбачають кандидата в президенти у генералові Абудл–Фаттахові Ас–Сісі, який очолює Вищу раду збройних сил Єгипту і був одним із організаторів перевороту проти Мохаммеда Мурсі.

Минулої суботи Ас–Сісі заявив, що погодиться висунути свою кандидатуру на президентських виборах за умови, якщо таку волю висловить народ, а армія надасть йому мандат. На думку експертів, таким чином він закликав до підтримки нової Конституції та своєї кандидатури.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>