Команда, з якою йому не жити

15.01.2014

Народний депутат Анатолій Гриценко написав заяву про вихід із фракції «Батьківщина» «у зв’язку з неможливістю впливати на рішення, що приймаються». Про це лідер партії «Громадянська позиція» повідомив учора вранці на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Приводом для заяви стало рішення фракції, оголошене ввечері в понеділок, яким Гриценка позбавили права участі в її засіданнях.

«Народні депутати від «Батьківщини» відмовилися проводити «фракцію» в присутності Анатолія Гриценка та зажадали, аби він покинув засідання. Проти цього рішення не висловився жоден депутат — ішлося в повідомленні прес–служби «Батьківщини». — Присутні обурилися критичними висловлюваннями Гриценка на адресу Майдану, нарікали на його стійку нездатність до командної роботи та участь у інформаційних війнах проти власної фракції.

В останні дні екс–міністр оборони писав у «Фейсбуці» про те, що людей на майдані Незалежності меншає, ставив під сумнів, що лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк дотримається слова і піде 22 січня в кабінет Президента Януковича, аби прочитати йому текст закону про звільнення від покарання учасників опозиційних протестів. А взагалі напруженість у відносинах Гриценка з фракцією спостерігалася ще з середини минулого року, і нинішні репліки стали просто останніми краплями в чаші.

Нардеп вказує, що надалі у статусі позафракційного депутата він залишається в опозиції до Президента. Певно, так і буде. Принаймні «людина Гриценка» в Раді — мажоритарник від Львівщини Олег Канівець, виключений із фракції «Батьківщина» раніше теж нібито за співпрацю з владою, — попри негативні очікування, залишається активним діячем опозиційного середовища та Майдану.

Гриценко має намір виконувати виборчу програму ВО «Батьківщина», з якою вони разом ішли на вибори, та координувати свої дії «з опозиційними депутатами, для яких принципи і цінності — не пусті слова».

Натомість фракція «Батьківщина» очікує, що Гриценко складе депутатський мандат. «Засліплення особистими амбціями шкодять командній боротьбі», — так коментує ситуацію лідер фракції Арсеній Яценюк, нагадуючи, що «була присяга, яка давалась на Біблії, і ми очікуємо, відповідно до присяги, наступного кроку».