«Україна — без кортежів!»

15.01.2014

«Ваші кортежі, пане Януковичу, пане Азаров, дістали. І ми будемо блокувати ці кортежі по всій вертикалі влади і в столиці, і навіть у районних центрах», — заявила в неділю під час чергового народного віче зі сцени Майдану Руслана. На підтвердження рішучості намірів євромайданівців учора зранку колона активістів виїхала до Межигір’я. Ще частина людей вирушила до президентської резиденції пішки.

На повороті до села Нові Петрівці дорогу вже традиційно перегородили два КамАЗи з піском, а також посилені наряди спецпідрозділів міліції. Саме біля них активісти й організували свій «народний блок–пост», який до 11–ї ранку перекривав дорогу, щоб президентський кортеж не змiг виїхати з маєтку. Кілька шеренг «Беркута» зі свого боку створювали живий щит. Народні депутати, які теж узяли участь в акції, намагалися пробитися до резиденції, щоб привітати Президента з Новим роком та, за традицією, засіяти, однак нікого з них за кордон зі щитів не пустили. Натомість правоохоронці зачитали активістам рішення Київського окружного адміністративного суду про заборону мітингів, будь–яких дій і пішої ходи на території Новопетрівської сільської ради з 1 до 31 січня.

Цікаво, що під час акції повз євромайданівців проїхав кортеж із державними номерами, який зовні нагадував президентський. Пізніше з’ясувалося, що це була спроба відволікти увагу активістів. «Місцеві жителі повідомили мені, що той кортеж, який проїхав по трасі, не з Межигір’я. Це кортеж–дублер, який їздить без Януковича і вдає його пересування. Що ж, непогана ідея — люди думають, що Президент їздить на роботу, а він сидить у засаді і стрибає пеньками», — написав iз цього приводу у «Фейсбуці» народний депутат Олександр Бригинець.

Після 11–ї години учасники акції вирушили на Київ, однак пообіцяли, що й надалі контролюватимуть пересування владних кортежів. «Сьогодні ми попередили про акцію, і вже при виїзді нам заблокували два автобуси з активістами і забрали у водіїв права. Надалі ми не будемо нікого попереджати, щоб вони не встигли підготуватися. Але такі акції будуть регулярно», — пообіцяв очільник Самооборони Майдану, народний депутат Андрій Парубій.

Утім, нардепам невдовзі відповів їхній колега і водночас радник Президент Володимир Демидко. Він повідомив, що Віктор Янукович зранку приїхав на роботу (очевидно, до блокування резиденції) і працює в кабінеті на Банковій.