Куріння вбиває. І взагалі не модне…

09.01.2014

Попри те, що тютюнопаління втрачає популярність у багатьох країнах світу, загальна кількість курців на планеті зростає. Про це свідчать дані останнього дослідження, які наводить Бі–Бі–Сі. Це глобальне дослідження провели у 187 країнах світу фахівці з Інституту метрики здоров’я Університету Вашингтона на замовлення найбільш популярного у світі медичного видання «Журнал Американської медичної асоціації» (ЖАМА). Дослідники встановили, що якщо у 1980 році щодня викурювали щонайменше одну цигарку 721 мільйон осіб, то у 2012–му — вже 967 мільйонів. На думку фахівців, зростання кількості курців пов’язане із загальним зростанням населення світу, яке за останні 50 років збільшилося майже удвічі — до семи мільярдів осіб. Тож і кількість залежних від цигарки, природно, зросла.

Водночас поширення паління, тобто пропорція кількості курців до всього населення Землі, почало зменшуватися. Нині курцями є троє з кожних 10 чоловіків (31%) та одна з 20 жінок (6%). У 1980 році серед жінок курили чотири з десяти чоловіків (41%) та одна з 10 жінок (10%).

Найбільше палять у Східному Тиморі, де курцями є 61% населення. У Європі найбільший відсоток курців зафіксовано у Вірменії. Найменше до шкідливої звички схильні на Карибських островах (Антигуа і Барбадос та Сан Томе і Прінсіпе), де палять лише 5% населення, та у трьох африканських країнах: Нігерії, Ефіопії й Гані. «Країни із середніми та низькими доходами стикаються з найбільшими ризиками у боротьбі за зменшення кількості курців, що пов’язані з тиском впливових тютюнових компаній», — ідеться у звіті. Загалом найбільша кількість тих, хто палить, живе в країнах, що розвиваються.

Найуспішнішими борцями з курінням дослідники називають Канаду, Ісландію, Норвегію та Мексику, владі яких вдалося переконати населення або не починати курити, або ж покинути цю шкідливу звичку. Що ж до впливу куріння на здоров’я, то тут, на думку дослідників, найгірші наслідки очікують на країни, де поєднується поширеність куріння зі споживанням великої кількості цигарок на одну особу. Передусім, ідеться про Грецію, Ірландію, Італію, Японію, Китай, Кувейт, Філіппіни, Росію, Швейцарію та Уругвай.

Світова організація охорони здоров’я вважає, що можна врятувати більше життів, якщо уряди активніше впроваджуватимуть політику високих податків на тютюн та жорстких заходів із забезпечення «простору, вільного від тютюнового диму». Загалом, за даними дослідників, у 2012 році курці випалили 6,25 трильйона цигарок, порівняно із 4,96 трильйона, випаленими у 1980 році.

Як позитивний приклад у звіті наведено США, де антитютюновий хрестовий похід врятував за останні 50 років життя восьми мільйонів осіб. А хто кинув палити або взагалі не починав, живе в середньому на 20 років довше.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>