Холодно, як у Пеклі

09.01.2014
Холодно, як у Пеклі

Вкритий кригою пляж у Чикаго. (Рейтер.)

«Це наш сніг, поверніть негайно!» — жартують українці та росіяни, коментуючи в інтернеті фотографії із засніженої Каліфорнії. Тим часом самим каліфорнійцям не до сміху. Такої холоднечі у південних штатах США не було вже дуже давно. У Флориді, де Новий рік нерідко зустрічають на пляжі в купальниках, замерзли фонтани. Відключити їх у «вічнотеплому» штаті просто ніхто не здогадався. Навіть на тропічних Гаваях приморозило до –7. Щоправда, такі показники синоптики зафіксували на вершині вулканічної гори Мауна–Кеа.

Погода в Північній Америці цими днями б’є всі морозні рекорди. Люті арктичні холоди, спричинені атмосферним явищем, відомим як «полярний вир», зачепили всю територію США і Канади. Найнижчу в історії метеорологічних спостережень температуру зафіксовано в американських штатах Алабама, Джорджія, Теннессі, Арканзас, Мічиган, Меріленд, Огайо, Пенсильванія та Нью–Йорк. У самому Нью–Йорку 7 січня було побито сторічний температурний рекорд — 15 градусів нижче нуля.

Рекордний мороз було зафіксовано в місті Комертаун, штат Монтана — 6 січня позначки термометрів там опустилися до –53. Холоднеча видається ще більшою через сильний вітер. Особливо помітно це в Чикаго, мешканці якого скаржаться, що при –25 на вулиці перебувати просто неможливо — крижані шквали продувають наскрізь.

Через нерозчищені злітні смуги та сильний вітер з кінця минулого тижня у Сполучених Штатах скасували понад 4 тисячі авіарейсів, майже половина з яких припала на аеропорт Чикаго. Про затримки та зміни в розкладі попередила й компанія Amtrak — основний залізничний перевізник країни. Позавчора вранці понад 500 пасажирів залізниці, які їхали до Чикаго трьома потягами, загрузли на півночі штату Іллінойс і провели ніч у вагонах, бо колії занесло снігом. Лютий холод поширився також у Канаді, жителі якої звикли до холодних зим.

Навіть за критичних обставин люди не втрачають почуття гумору. В інтернеті шириться жарт про те, що «від холоду замерзло навіть Пекло» — у невеликому містечку Хелл в штаті Мічиган температура впала до –17 за Цельсієм. Hell з англійської перекладається як «пекло». Шалену популярність здобув відеоролик, у якому метеоролог у Вісконсині виливає окріп, який одразу перетворюється на лід. Трагікомічний випадок стався в штаті Кентуккі, де ув’язнений, який втік із тюрми, невдовзі добровільно здався поліції, аби врятуватися від холоду.

Проте й сумних ситуацій вистачає. Станом на вчора від сильних морозів загинула 21 людина. З них п’ятеро замерзли, прибираючи сніг. Решта — безхатьки, які не встигли чи не захотіли вчасно дістатися притулків. Водночас прогнози синоптиків оптимістичні — найближчими днями обіцяють потепління.

А ТИМ ЧАСОМ...

Атлантичне узбережжя Європи потерпає від гігантських хвиль. У Франції найвищий,«помаранчевий» рівень небезпеки оголошено у восьми департаментах. Висота хвиль сягає десяти, а в окремих випадках — навіть 18 метрів. Під ударами стихії опинився курорт Біарріц, де зникли безвісти двоє людей, яких змило в море — безпритульний чоловік і 28–річна. У столиці Португалії Лісабоні чотири людини отримали важкі травми, коли потужний водний потік збив їх із ніг і кинув на припарковані авто. Щонайменше троє осіб зникли безвісти в іспанській області Галісія. Також в Іспанії хвиля забрала в океан 70–річного чоловіка та його доньку — тіло батька знайшли, а дівчину шукають і досі. На вихідних в Іспанії випав сніг, а швидкість вітру сягала 140 км/год. Потерпає також північно–західне узбережжя Африки, передусім Марокко. У п’ятимільйонній Касабланці підтоплено один з районів. За 100 кілометрів на північ, у столиці Рабаті, хвилі викинули на берег каміння, яке заблокувало прибережні дороги.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>