«Загроза мого арешту актуальна і по цей час»

09.01.2014
«Загроза мого арешту актуальна і по цей час»

Так виглядає Тетяна після операцій на обличчі.

Тетяна Чорновол, на яку було скоєно напад 25 грудня, вважає, що за інцидентом стоїть Президент України Віктор Янукович. У першому ж інтерв’ю, яке журналістка дала колегам, Тетяна акцентувала саме на причетності до її побиття глави держави. «Три останні роки я працювала проти одної–єдиної людини в цій країні, це — Віктор Федорович Янукович. Винятково проти нього. Всі інші люди, про яких я писала, потрапляли в мої статті тільки тому, що працювали в його команді, в його інтересах і мали якийсь високий ступінь ієрархії в його піраміді. І зараз у мене є тільки одна підозра — мене побили через Віктора Януковича. Я була в його чорних списках. Хто конкретно це робив — не має значення. Більше того, я думаю, що для виконання він знайшов людей, які не були засвічені в моїх статтях», — заявила Чорновол «Українській правді».

Паралелі з долею Георгія Гонгадзе напрошуються самі собою — з тією лише різницею, що покійний редактор «УП» не міг озвучити власні підозри щодо замовників розправи над собою. Свого часу зникнення Гонгадзе і оприлюднення плівок Мельниченка вдихнули життя у першу українську «революцію» — «Україну без Кучми». Побиття Чорновол, об’єктивно кажучи, не вплинуло істотним чином на перебіг подій на Майдані (на відміну від нападу «Беркута» на студентів 30 листопада). З акцій, присвячених саме Тетяні, згадати можна пiсляноворічну «коляду» під маєтком глави МВС Захарченка, до якого завітав Автомайдан. Паркани мiнiстра обписали протестними гаслами. Над величезною резиденцiєю лiтав мiнi–вертолiт iз вiдеокамерою. Отриманий запис виклали в iнтернет, аби простi мiлiцiонери та iншi українцi побачили, в яких розкошах живе «правоохоронець», котрий нiколи офiцiйно не мав бiзнесу.

Тетяна Чорновол переконана в тому, що загроза її арешту актуальна і по цей час. (Вочевидь, особисте розпорядження Віктора Януковича розслідувати напад на неї не переконало активістку у щирості намірів Президента). Скепсис Тетяни дається взнаки і в питанні виписки її з лікарні. «Щодо виписки — я хочу запитати міністра Богатирьову, а чи є в мене дім, в якому я можу перебувати і при цьому гарантувати безпеку своїх дітей? — говорить Чорновол. — Ніхто не запитав мене, чи згодна я на виписку. Інформація про те, що я відмовилася, це відверта брехня... У мене серйозні ушкодження голови, важкі наслідки ударів. Мені зараз складно працювати за комп’ютером», — зазначила Чорновол в інтерв’ю «5–му каналу».

Наразі вона лишається у приватній лікарні «Борис», де послуги ескулапів, за словами Чорновол, оплачує народний депутат від «Батьківщини» Сергій Пашинський. Ті слідчі дії, в яких Чорновол уже змогла взяти участь, допомогли встановити особу одного з нападників. «Я не скажу зараз прізвище, бо я не бачила їх по прізвищах. Слідчі показували мені лише фотографію. Це людина з повним обличчям і кошлатими бровами. Порівняти з фото в iнтернеті я не можу, бо не хочу дивитись ці фото, щоб не закручувати собі свідомість до офіційної процедури впізнання», — цитує слова Чорновол «Українська правда».

Нагадаємо, що за інцидентом iз Чорновол міліція почала кримінальне провадження. Стаття 296 КК України (хуліганство), яку спочатку збирались інкримінувати зловмисникам, згодом була перекваліфікована у ч. 2 статті 121 КК України (завдавання тяжких тілесних ушкоджень). На даний момент по даній справі заарештовано п’ятеро підозрюваних.

НАМІРИ

Лубенський медіа–клуб готується вручити Тетяні Чорновол премію імені Василя Симоненка. Відзнака ця «молода», позаяк заснована лише рік тому. Кандидатура лауреата–2013 у організаторів не викликає сумнівів: вони визнають особисті заслуги Тетяни Чорновол у розвитку української журналістики, а також проявлені при цьому­ мужність і патріотизм, а також висловлюють свою солідарність iз нею.