НОВИНИ ПЛЮС

03.01.2014

Ахметов вийшов до пікетувальників

Рінат Ахметов особисто поспілкувався з представниками «Демократичного альянсу», що йшли пікетувати його будинок у Донецьку. Як повідомляє сайт «Новості Донбасса», бізнесмен під’їхав до мітингувальників, які збиралися вручити йому «криваву йолку», на власному авто, без охорони і вбраний у спортивний костюм. У той момент один з організаторів акції Євген Семехін саме заявив, що Ахметов навряд чи побачить акцію, бо «перебуває в Лондоні». Обурений олігарх заявив, що готовий до діалогу, але «обманщики» «почали спілкування з брехні». Ахметов також наголосив, що для нього «найбільша санкція — тоді, коли я не зможу ходити по своїй Батьківщині, по своїй донецькій землі». «Якщо ви хочете, щоб кожна людина мала гідну роботу, гідну зарплату і гідне життя — я з вами», — заявив «регіонал» і поїхав, не відповівши на інші закиди пікетувальників.

«Євромарш» у Донецьку закидали яйцями

Активісти донецького Євромайдану записали «звернення до Президента», в якому закликали його подати у відставку. У неділю, 29 грудня, в Донецьку відбувся «Євромарш», у якому взяли участь близько 300 представників опозиційних партій та громадянських активістів. Коли протестувальники почали збиратися біля пам’ятника Тарасові Шевченку, їм намагалася завадити група невідомих. За дійством спостерігав секретар Донецької міськради, член Партії регіонів Сергій Богачов, який особисто спілкувався з провокаторами. Неподалік також були помічені активісти донецького осередку «Молодих регіонів». Коли колона почала ходу, їх закидали яйцями. Одного з «яйцеметальників» учасники маршу затримали й передали міліціонерам.

Євромайдани діаспори

Українці Канади зібрали свій Євромайдан на Ніагарському водоспаді. Як повідомляє портал української діаспори Vidia, найбільший водоспад Північної Америки засяяв синьо–жовтими вогнями — знову зібралися українці, солідарні з протестувальниками на Євромайдані.

Тим часом португальські українці створили об’єднання «Євромайдан—Португалія» і провели мітинги на підтримку київського Євромайдану, тримаючи перевернуті «догори ногами» портрети Віктора Януковича. Однією з причин створення такого об’єднання у Спілці українців у Португалії назвали «протидію спробам посольства України в Португалії, залучившись підтримкою лояльних (здебільшого проросійських організацій) показати португальському суспільству розбіжності в поглядах на події в Україні серед української громади в Португалії».

Соціологія: більшість українців — за Євромайдан

Українці ставляться до Майдану радше позитивно, аніж негативно, а чверть населення готові взяти участь в акціях протесту. Такі дані оприлюднив Фонд «Демократичні ініціативи ім.Ілька Кучеріва» з посиланням на своє дослідження, проведене соціологічною службою Центру Разумкова. Загалом Євромайдан підтримує 50% населення, не підтримує — 42%, «не визначилися» — 7%. При цьому 12% опитаних самі брали участь у «євромайданівських» акціях.

Водночас вимоги учасників акцій на підтримку уряду і Президента підтримує 27,5% населення, не підтримує — 57%.

Більшість українців (62%) вважають нинішню політичну ситуацію в Україні напруженою, ще 30% — критичною, вибуховою. 32% вважають імовірним, що у їхніх містах та селах почнуться масові акції протесту, 27% готові особисто взяти участь у цих акціях.

При цьому 72% українців виступають за переговори влади та опозиції, проти — 14% опитаних. Приблизно половина респондентів переконана, що влада використовує кримінальні справи для боротьби з політичними опонентами, тоді як 23% населення вважають, що закон порушували саме учасники акцій протесту, а не правоохоронці.

Опитування проводилося з 20 по 24 грудня 2013 року.

Луценка в Харкові облили зеленкою

На зустрічі з громадськістю у Харкові 28 грудня екс–міністра МВС Юрія Луценка двічі облили зеленкою. Як повідомили у прес–службі «Третьої республіки», відразу після атаки зловмисники перебігли вулицю Сумську і сховалися в підвальному приміщенні будівлі навпроти пам’ятника Шевченку. «Вхід у це приміщення відразу ж узяла під охорону міліція, щоб не допустити самосуду над негідниками з боку обурених учасників Євромайдану», — зазначили у прес–службі. Харківська міліція затримала нападників — трьох чоловіків та жінку, яких суд засудив до штрафу в розмірі 119 гривень.