Так чинять лише звiрi!

26.12.2013
Так чинять лише звiрi!

Розправа над авторкою резонансних розслiдувань учора спричинила велелюдний мiтинг пiд Мiнiстерством внутрiшнiх справ. (Рейтер.)

У ніч на середу невідомі нападники по–звірячому побили відому журналістку Тетяну Чорновол. Коли жінка повертала з Бориспільської траси до себе в село Гора, то помітила стеження. Тетяна різко повернула назад до Борисполя, але авто переслідувачів (Porch Cayene Turbo iз номерним знаком АА5399ЕН) почало притискати машину Чорновол і кілька разів ударило її кузовом, змусивши зупинитися. За словами Тетяни, з машини вибігли двоє нападників, які одразу розбили скло. Жiнка вискочила з машини і спробувала втекти. Але її наздогнали і жорстоко побили. Згодом покинуте авто та його власницю неподалік знайшов міліцейський патруль. Правоохоронці доставили журналістку, відому своїми жорсткими викриттями можновладців, до травмпункту, де їй почали зашивати обличчя. О четвертій ночі Тетяну перевели до реанімаційного відділення столичної лікарні. У неї струс мозку, численні гематоми та зламаний ніс. Майдан отримав новий поштовх до спротиву.

«Герої» публікацій замовили?

За кілька годин до побиття Тетяна Чорновол їздила знімати маєтки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та Генпрокурора Віктора Пшонки. Під час останньої зйомки вона помітила, що за нею слідкують «беркутівці». Утім інформацію про активне будiвництво на дiлянцi Захарченка в Пiдгiрцях iз серiєю фотознiмкiв Тетяна встигла поставити в блог на «Українській правді». Дані про будинок Генпрокурора опублікувати не встигла.

Нагадаємо, що на парламентських виборах–2012 Чорновол балотувалася в нардепи в одному з округів Львівщини вiд «Батькiвщини», але не пройшла. Утім вона більше відома як журналістка, яка гостро критикувала багатьох можновладців країни. Напередодні нападу вона також опублікувала інформацію про шикарні маєтки Прем’єр–міністра Миколи Азарова та його сина, разом з однодумцями відвідала маєток секретаря РНБО Андрія Клюєва, якому закидають причетність до розгону Євромайдану в ніч на 30 листопада. Ще раніше журналістці вдалося потрапити в закриту «для простих смертних» резиденцію «Межигір’я», а також до Сухолуччя, де створено всі умови для полювання Віктора Януковича. Цим темам вона присвятила кілька своїх розслідувань разом із вражаючими фото. Інтернет–видання «Українська правда», з яким співпрацювала журналістка, вчора зазначило: «Тетяна Чорновол написала про багатьох персонажів. І кожного з них можна підозрювати в організації нападу на неї».

Урки, раби, провокатори...

Один iз персонажів — Президент Янукович — учора доручив іншому — міністру внутрішніх справ Захарченку — терміново вжити всіх необхідних заходiв для розслідування побиття журналістки. Із відповідним проханням глава держави звернувся і до третього «героя» публікацій постраждалої — Генпрокурора Пшонки. Як повідомляє прес–служба Президента, Вiктор Янукович «жорстко засудив цей прояв насилля та наголосив, що правоохоронці мають розкрити цей злочин i притягнути винних до відповідальності».

МВС відреагувало оперативно: за фактом побиття журналістки й активістки одразу було відкрито кримінальне провадження. За словами речника обласної міліції Київщини Миколи Жуковича, Чорновол знайшли працівники ДАІ — їхню увагу привернув автомобіль у кюветi.

Встановленню осіб нападників має допомогти запис відеореєстратора, який був у машині журналістки. Його раніше за міліцію забрали активісти з Євромайдану, щоб із доказами нічого не трапилося. Запис реєстратора вивчили у штабі Майдану, після чого нардеп Анатолій Гриценко повідомив, що нападників було троє, марку і номер машини зафіксовано, номер такий у базі даних є.

Інший опозиційний нардеп Сергій Пашинський додає: «Це не хуліганство, це замах на вбивство. Вночі слідкували. Було стеження, в тому числі електронне. Я хочу підкреслити, це без спецслужб неможливо! Це ціла бандитська спецоперація. Хвиля громадських протестів стабілізувалася, і урки, які зараз перебувають при владі, пішли в контратаку. А це не політика, це бейсбольні битки, пістолети і ножі».

Згодом флешку із записом відеореєстратора з машини Тані Чорновол Генпрокурору особисто передав лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. Сам відеореєстратор опозиція залишила при собі.

Яценюк вважає, що напад на журналістку пов’язаний із її професійною діяльністю, тому мають бути допитані всі фігуранти її розслідувань. Лідер «УДАРу» Віталій Кличко додає, що «напасти на жінку зграєю, вночі можуть лише боягузливі з ментальністю рабів істоти, які виконують завдання більш жалюгідних аморальних створінь».

Анонс побиття був ще у вiвторок вiд МВС

Прокуратура Київщини шукає свідків зухвалого нападу на журналістку і просить очевидців телефонувати за номером: (044) 200–21–51.

Слідчо–оперативна група, яку очолив заступник Генпрокурора Роман Андреєв і до якої ввійшли найкращі слідчі Центрального апарату МВС, має кілька версій нападу. Одна з версій — можлива провокація «з боку певних осіб». Інші версії — професійна діяльність журналістки й навіть ДТП.

Принаймні такі версії озвучив учора заступник начальника Головного слідчого управління МВС Олег Татаров. Вражає, що державна агенція «Укрінформ» на сайті анонсувала брифінг пана Татарова щодо побиття Чорновол ще у... вівторок, за кілька годин до самого побиття! Колеги постраждалої встигли скопіювати цей анонс із датою 24 грудня, ще до того, як агенція встигла прибрати ці докази. Отже, якщо однією з версій є провокація, бува не у владних кабінетах ці провокації готували, включно з наступними брифінгами міліцейських керівників?!

Після того як журналісти виклали в соцмережах ще й фотографiю авто, яке блокувало машину Чорновол, з неофіційних джерел у МВС стало відомо, що власника цього Porch Cayene нібито затримали і почали перевіряти його причетність до нападу. Утім на момент здачі цього номеру «УМ» до друку офіційного підтвердження цієї інформації ще не було.

А ТИМ ЧАСОМ...

Активісти Євромайдану вчора пікетували МВС, вимагаючи відставки міністра Віталія Захарченка. Вивіску МВС на Богомольця, 10 заклеїли фотографіями побитої Чорновол, а саму вулицю заблокували автомобілями з відкритими капотами на ремонті. «Події останнього місяця показали, що ви не здатні виконувати свої прямі обов’язки: найголовніше завдання і взагалі мета існування міліції в Україні — захист життя, здоров’я, прав і свобод громадян — повністю вами провалено», — наголосили у своєму зверненні активісти.

Рух «Стоп цензурі!» закликав усіх журналістів у середу присвятити випуски новин і політичних програм та номери видань лише одній темі — переслідуванню та репресіям проти активістів Євромайдану. Це мало б стати відповіддю на звіряче побиття Тетяни Чорновол.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>