Казкові солодощі

25.12.2013
Казкові солодощі

Солодощі, рецепти яких перевірені часом.

Новорічне дійство людям будь–якого віку навіює спогади про казки і легенди й асоціюється з чимось солодким і смачним. Тому обов’язковими на святковому столі є надзвичайні солодощі. Зготувати їх можна за перевіреними часом рецептами відомої не одному поколінню кулінарки Дарії Цвек, загальний наклад книг якої за трохи більше, ніж півстоліття, — понад п’ять мільйонів примірників. Проглядаємо записи вчительки за фахом з Івано–Франківська, якій би виповнилося уже 104 роки, у виданні «Солодке печиво» з порівняно далекого 1987–го. Погодьтеся, у цій магії великих чисел є щось казкове, як і в передчутті солодкого смакування випічкою за рецептами Дарії Цвек.

Горіхові варіації

Багатьом найбільше смакує горіхова випічка. Тож вибираємо собі до смаку. Торт горіховий зі сметанно–горіховим кремом. Для тіста потрібно: 8 яєць, 300 г цукру, 20 г мелених горіхів, 5 столових ложок білих мелених сухарів, лікер лимонний. З білків збити круту піну, поступово додаючи цукор. Потім влити жовтки, швидко вимішати, всипати горіхи, сухарі й знову вимішати. Масу краще розлити у дві тортівниці, попередньо змащені жиром і посипані сухарями (хоча можна обійтися й однією). Випікати у розігрітій до 190—200 градусів духовці приблизно 35 хвилин.

Поки готові коржі (чи корж) охолоджуватимуться, готуємо крем. Інгредієнти: 0,5 л сметани, 250 г цукрової пудри, 250 г мелених горіхів, ванілін. Спочатку добре охолоджену сметану збиваємо до утворення піни. Коли почне гуснути, треба поступово додавати цукрову пудру і ванілін. Насамкінець усе це слід вимішати з меленими горіхами. Далі повертаємося до коржів. Їх, холодними, розрізаємо по горизонталі на дві частини і скроплюємо лікером (або будь–яким іншим міцним алкоголем — випічка буде пухкішою, не черствітиме). Перемащуємо коржі кремом, складаємо й акуратно наносимо крем на боки і верх торта. Посипаємо з усіх боків подрібненими горіхами і ставимо на годину–другу в холодильник.

Для торта можна зробити іншу основу — шоколадну, з великою часткою перемелених горіхів замість борошна. Тісто треба замісити з 2 яєць, 200 г цукру, 100 г розтопленого на водяній бані шоколаду (щоб не збивався у грудочки, краще поступово розтерти з частиною цукру), 2 столових ложок борошна і 200 г мелених горіхів. Далі масу розділити надвоє і випікати у розігрітій до 200 градусів духовці 30—35 хвилин. Холодні спечені коржі треба буде перекласти кремом, збитим зі сметани (0,5 літра) та цукрової пудри (200 г), присмачених ваніліном.

Хто любить крихку пісочну основу торта — печіть горіховий торт iз кавовим і горіховим кремом. Для тіста потрібно: 350 г борошна, 300 г вершкового масла або маргарину, 150 г цукру, 250 г мелених горіхів, 2–3 столові ложки води. Спочатку треба жир посікти з борошном, додати цукор, горіхи і замісити на воді тісто. Поділити його на чотири частини і пекти кожен корж у тортівниці, застеленій жирним папером, у розігрітій до 190—200 градусів духовці упродовж 15—20 хвилин. Виймати коржі треба дуже обережно, вони дуже крихкі. Коли охолонуть, на перший і третій коржі треба буде викласти кавовий крем, на другий і четвертий — горіховий. Боки і верх торта треба буде змастити горіховим кремом і обсипати тертим шоколадом.

Кавовий крем готують із 5 жовтків, половини склянки настою натуральної кави, 250 г цукру та 250 г вершкового масла. Спочатку треба жовтки розтерти з цукром, розвести кавою і збивати в посуді, поставленому у велику миску з киплячою водою. Коли крем почне гуснути, зняти його з вогню і розтирати, поки охолоне. Ще треба збити вершкове масло до утворення піни, додаючи по ложці охолоджену масу. Горіховий крем робити простіше: треба збити сметану з цукром, присмачити ваніліном й акуратно вмішати у масу горіхи. Інгредієнти для нього: 100 г мелених горіхів, 200 г цукру і пiвсклянки сметани.

На вафельках

Вафельний тортик зі згущеним молоком — для святкового столу простувато. Втім із такою основою можна робити й вишуканіші справжні торти. Наприклад, інжирний тортик. Для його приготування потрібно лише 2 вафлі, 300 г цукру, 0,5 склянки води, 400 г інжиру, по 50 г цукатів, волоських горіхів і мигдалю, невеликий лимон. Із цукру і води заварити сироп. Якщо крапля сиропу, спадаючи з ложки, тягне за собою «нитку», зняти з плити, додати порізаний і змелений на м’ясорубці інжир, нарізані кубиками цукати, посічені мигдаль і волоські горіхи, цедру і сік з лимона, вимішати, охолодити, потім масу акуратно викласти на вафлю (краще у форму), накрити іншою і спресувати чимось не надто важким.

Щоб зробити горіховий торт на вафлі, для тіста потрібно: 250 г мелених і 50 г посічених волоських горіхів, 500 г цукру, 3 яйця, сік із лимона або 2–3 столові ложки сметани, вафля. Спочатку треба яйця розтерти з цукром і лимонним соком (чи сметаною). Вимішати масу з меленими горіхами і викласти її на вафлю у форму. Далі висушити у розігрітій до 10 градусів духовці протягом 30—45 хвилин. Починати чаклувати над приготуванням помадки варто тоді, коли дістанете основу торта з духовки. Шоколад (200 г) і вершкове масло (50 г) треба скропити водою, нагріти над парою, розтерти і швидко змастити охолоджений корж. Ще оздобити посіченими горіхами (або варенням з апельсинів).

Смачного!

ОРИГІНАЛЬНО

Інший медовик

Медовий торт можна спекти за таким рецептом. Для тіста потрібно: 250 г борошна, 100 г розтопленого меду, 50 г мелених горіхів, 2 яйця, 0,5 чайної ложки соди, 100 г цукру, кориця, ромова есенція. Спочатку в посуд iз просіяним борошном iз содою треба влити розтоплений мед і яйця, додати мелені горіхи, цукор, корицю — і замісити тісто. Поділити його на три частини, розкачати і випікати у змащеній тортівниці при температурі 180 градусів протягом близько 30 хвилин, стежачи, щоб коржі не перепеклися.

Крем для цього торта готуємо з літра молока, 500 г цукру, 150 г мелених горіхів, 150 г вершкового масла. Спочатку треба зварити молоко з цукром до консистенції густої сметани, додати мелені горіхи і вершкове масло, ванілін. Розтерти до утворення пухкої маси.

Перед тим, як нанести крем на охолоджені коржі, їх треба покропити солодкою кавою з кількома краплями ромової есенції. Кремом також треба змастити верх і боки торта та обсипати меленими горіхами.

Такий медівник привабливий тим, що його коржі мають просочуватися кремом 1–2 дні. Дуже доречно для закінчення старого року, коли до нового не встигаєш переробити всі справи, — бо можна спекти заздалегідь і не дорікати собі за це.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>