Хіба ревуть воли, як ясла повні?

25.12.2013

На неординарний крок зважилися актори Черкаського обласного музично–драматичного театру імені Тараса Шевченка під час вистави «Назар Стодоля». Вони зупинили показ і заявили глядачам про те, що вже два місяці їм не виплачують зарплату, а замість цього роздають обіцянки, від яких ситим не станеш.

Оголосити зі сцени про наболіле колектив театру змусили злидні, адже у цьому закладі культури працюють цілі акторські родини, у яких є діти, тож нині вони залишені без засобів до існування. За словами акторів, від недоїдання у них паморочиться голова, для співу не вистачає голосів, вони навіть не мають коштів на проїзд у громадському транспорті, тож залишаються у театрі цілий день і замість обіду п’ють лише чай. «Ми хочемо бути людьми зі своєю гідністю і своєю честю і навіть ту малу копійку хочемо мати вчасно!» — заявили актори, а потім продовжили виставу.

Такі дії акторів директор Черкаського драмтеатру Володимир Осипов назвав незаконними. «Ми розмовляли з ними перед тим, як робити цю заяву, і я був проти такої форми подачі. Але не зміг їх переконати, що цього не варто робити зі сцени, а виголосити це після, хоч на Театральній площі, адже глядачеві це ні до чого. Тож актори зробили це самовільно», — коментує ситуацію «УМ» директор.

За словами директора, проблема полягає в тому, що кошти з Києва не надходили в казначейство, тому виплачувати не було з чого. І така ситуація з невиплатою зарплат не лише у драмтеатрі, а й в обласній філармонії та театрі ля­льок.

Демарш служителів Мельпомени мав свій ефект — після резонансу в понеділок начальник управління культури Черкаської обласної державної адміністрації Наталія Джура заявила, що до кінця тижня заборговану зарплату буде виплачено не лише акторам Черкаського драмтеатру, а й колективам обласної філармонії, театру ляльок, «Черкасиоблкіно» та об’єднанню художніх колективів.

Водночас прокуратурою області в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів внесено подання на усунення порушень трудового законодавства у діяльності Черкаського драматичного театру щодо погашення працівникам заборгованості з заробітної плати у сумі 547 тис. грн.