Нафта, влада і кров

25.12.2013
Нафта, влада і кров

Мешканці найбільш «гарячих» районів змушені пасти худобу з АК–47 — автоматами Калашникова. (Рейтер.)

У Південному Судані, який лише два роки тому здобув незалежність і поповнив перелік суверенних держав світу, знову розгорається громадянська війна. На вулицях столиці — міста Джуби — поки що досить спокійно, проте в регіонах триває криваве протистояння між урядовими військами та прихильниками колишнього віце–президента Рієка Мачара. Мачар, якого нинішній президент Салва Киїр звинувачує у спробі державного перевороту, відкидає обвинувачення і заявляє, що готовий до переговорів з урядом. Президент країни належить до етнічної групи дінка, яка домінує в 11–мільйонному Південному Судані, тоді як колишній віце–президент представляє етнічну групу нуер.

Днями повстанці захопили багатий на нафту штат Юніті на півночі Південного Судану. Вони також контролюють «нафтовий» штат Ель–Вахда, де губернатором призначили генерала, що втік від президента на бік заколотників.

Гуманітарна ситуація в країні, що потерпає від громадянського конфлікту, погіршується з кожним днем. За тиждень протистояння загинуло вже понад півтисячі цивільних, більше 60 тисяч людей залишили домівки і тікають до сусідніх територій всередині країни. 20 тисяч безхатченків знайшли притулок у таборах місії ООН, миротворці якої щодня приймають дедалі масивніший наплив нових біженців.

Учора Генеральний секретар ООН Пан Кі Мун закликав сторони конфлікту припинити насильство і знайти вихід із кризи. Він також планує рекомендувати Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй збільшити кількість миротворців у Південному Судані.

Тим часом іноземні держави евакуюють з буремної країни своїх громадян. Уже виїхали британці, згорнули свою гуманітарну місію поляки, триває евакуація громадян США. Минулої суботи четверо американців були поранені, коли підстрелили їхнє повітряне судно. А напередодні повстанці обстріляли три українських гелікоптери, що евакуювали біженців та співробітників ООН із миротворчих баз.

Президент США Барак Обама, який із родиною проводить різдвяні канікули на Гавайських островах, у листі до Конгресу зазначив, що з тривогою стежить за ситуацією в Південному Судані і може вжити подальших заходів для підтримки громадян США та американської власності в цій країні, аж до військової інтервенції. США вже зупинили свою допомогу цій африканській країні.

Виборовши незалежність 2011 року, Південний Судан розраховував на процвітання за рахунок великих запасів нафти. Але на заваді реалізації цих планів стали етнічні та релігійні конфлікти.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>