Три мiльярди для України

25.12.2013

Згідно з домовленостями, укладеними минулого тижня президентами Віктором Януковичем та Володимиром Путіним, 23 грудня Росія придбала перший транш українських облігацій на суму 3 мільярди доларів. Про це повідомив учора під час зустрічі з українським колегою Миколою Азаровим прем’єр–міністр РФ Дмитро Медведєв. Він також наголосив на необхідності «реанімувати втрачені взаємини» і запевнив: Україна залишається головним стратегічним партнером Росії.

Нагадаємо, підписані в ході візиту Януковича до Москви угоди передбачають, що Росія закупить українських бондів на 15 мільярдів доларів. Проте позавчора міністр фінансів РФ Антон Силуанов повідомив, що ухвалені напередодні поправки до постанови уряду дозволили вкладати в ризиковані боргові зобов’язання іноземних держав до 10% коштів Фонду національного добробуту Росії. Оскільки його обсяг становить 88 мільярдів доларів, це означає, що в українські бонди може бути вкладено не більше 8,8 мільярда. Тож для виконання обіцянки Путіна Росії доведеться шукати інші джерела фінансування.

По завершенні протокольного «побачення» з Медведєвим, що тривало п’ять хвилин, Микола Азаров узяв участь у засіданні Вищої Євразійської економічної ради. Де заявив, що Україна розглядає співробітництво з країнами Митного союзу передусім як співпрацю в рамках зони вільної торгівлі країн СНД. По завершенні засідання в інтерв’ю журналістам глава українського уряду зазначив, що ухвалені ВЄЕР рішення стосувалися насамперед усунення бар’єрів, зокрема у взаємній торгівлі.

Прес–служба Прем’єра повідомила, що документів під час візиту до Москви Азаров не підписуватиме. Раніше у пресі з’явилася інформація, нібито очільник Кабміну може підписати в Росії 60 угод щодо Митного союзу.