Кредити зі Сходу

25.12.2013
Кредити зі Сходу

Росiйськi кредити дозволять оживити найприбутковiшi галузi вiтчизняної екомомiки.

Учора Україна отримала перші три мільярди доларів із п’ятнадцяти, про які домовилися Віктор Янукович і Володимир Путін. «Операція із купівлі українських євробондів завершилася у п’ятницю, кошти перерахують у вівторок», — повідомив міністр фінансів РФ Антон Силуанов.

Раніше віце–прем’єр російського уряду Ігор Шувалов наголосив: Росія у будь–який момент може вимагати повернення цих коштів. «Це оформлено за дуже жорсткою процедурою, і Росія свої права у юридичній площині забезпечила», — заявив Шувалов. На його думку, дії Росії закладають основу для позитивних відносин в українському суспільстві.

Придбаний Росією пакет українських облігацій на суму 15 млрд. доларів дозволить уряду використовувати бюджет наступного року для стимулювання економічного зростання і ділової активності. Таку думку в ефірі телеканалу БТБ висловив керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький. Експерт повідомив, що ці кошти будуть спрямовані на підтримку золотовалютних резервів НБУ. «Ті, хто думає, що це не стимулює економічні реформи, вони просто зловживають і займаються політизацією, — сказав Литвиць­кий. — Адже як кредити МВФ, так і гроші, отримані з інших джерел, треба повертати. А для цього необхідно працювати, проводити реформи і прискорювати їх».

Реформуванню економіки, на його думку, також сприятиме відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом і змога отримати китайські кредити. «Все це може бути використано для реінкарнації економічного зростання, для остаточного виходу зi спаду, який нині намітився, і на повернення на траєкторію стійкого розвитку, зростання», — сказав голова групи радників НБУ.

На офіційному сайті уряду опублікована інфо­графіка «Вигоди і втрати внаслідок рішення відкласти підписання Угоди про асоціацію з ЄС». Як стверджують автори, у випадку підписання Угоди втрати для української економіки у наступному році могли б сягнути 36,9 млрд. доларів. А відтермінування підписання угоди дозволить отримати у майбутньому додаткову вигоду у розмірі 5,1 млрд. доларів. Серед вигод від непідписання тут вказано отриманий від росіян кредит, інфраструктурні проекти і кооперацію з Російською Федерацією на 5 та 2,5 млрд. доларів, відповідно. А також 4 млрд. доларів китайських інвестицій.

У випадку ж підписання Угоди Україна повністю втрачає всі російські гроші (в цілому на 22,5 млрд. доларів), а також інвестиції із Китаю. У Кабміні також підрахували, що знижка на російський газ дозволить скоротити паливні платежі на 6,5 млрд. При цьому платежі за газ враховуються від показника загальної торгівлі з Російською Федерацією.

А ТИМ ЧАСОМ

Бюджет — до бою курантів!

Президент України Віктор Янукович провів нараду із Прем’єр–міністром Миколою Азаровим та спікером Верховної Ради Володимиром Рибаком з приводу ухвалення державного бюджету на наступний рік. «Такого ще у нас не було, коли вже є готовий бюджет, держава очікує фінансування, а ми не маємо цього документа», — сказав глава держави.

На думку Президента, варто було б продовжити парламентську сесію, і на цьому тижні «працювати, а не відпочивати». «Так ми завжди робили, до речі. В останній тиждень перед Новим роком завжди ухвалювали бюджет», — сказав Віктор Янукович. Президент також звернув увагу Прем’єра на необхідність завершити всі соціальні виплати до кінця року. «Я маю на увазі і пенсії, і заробітні плати, і все, що стосується соціального захисту. До кінця цього тижня, не треба залишати на 30 і 31 грудня», — підсумував глава держави.