«Без полiтичної волi такi рiшення не приймаються»

20.12.2013
«Без полiтичної волi такi рiшення не приймаються»

(Рейтер.)

Президент України Віктор Янукович, який останнім часом вiддає перевагу спілкуванню з обмеженим колом обраних видань та телеканалів, учора дав чергове таке онлайн інтерв’ю за зачиненими дверима. Звісно, найперше, що цікавило журналістів, — що привіз із Москви Президент, окрім дешевої ціни на газ та обіцяних 15 мільярдів доларів кредиту? І чого це раптом наша сусідка стала такою щедрою?

Про дешевий газ

Ціна за російський газ у 268,5 долара, яку нарешті вдалося виторгувати Україні, не передбачає ніяких позалаштункових домовленостей, запевняє Віктор Янукович. А щедрість Росії, яку за два з половиною роки переговорів досі так і не вдавалося «вламати» на поступки, пояснює компромісом. Адже через вартість блакитного палива в 510—530 доларів за тисячу кубометрів Україні довелося зробити дуже багато, аби зменшити його iмпорт у нашу країну, зазначає Президент. Ось тут Москва і схаменулася: аби ми купували їхнього газу більше, вона й вдалася до зниження ціни. При цьому Віктор Янукович визнає, що ціна на російський «блакитний» продукт може і змінитися. «Вона цілком залежить від ціни на нафтопродукти. Якщо, наприклад, ціна на нафту знизиться, то ціна на газ теж опуститься нижче 268,5 долара. Тому ми записали, що ціна може переглядатися щокварталу, — пояснив Янукович. — Вона може і збільшуватись і зменшуватись. Це можуть бути і сезонні коливання. Як і раніше було. Якщо буде така ціна, яка буде нас влаштовувати, на газ, — ми зацікавлені споживати російського газу більше».

Про вигідний кредит

Чим при цьому довелося пожертвувати, Президент не зізнається. І запевняє, що московські домовленості ніяким чином не стосуються інтеграційного курсу України. В тому числі якихось додаткових умов з боку Росії, не прописаних у документах, не було й щодо виділення Росією Україні 15 мільярдів доларів кредиту. Під нього не закладено ніяке майно. «Ми 5% річних будемо платити на купон і ми випустили євробонди, Росія їх викуповує. От і все», — наголосив він. Відповідаючи на уточнююче питання про те, що цей кредит за таких умов виглядає як майже безкоштовний сир, Янукович зазначив: «Коли порівняти умови отримання кредиту (з кредитом МВФ. — Авт.), то цей кредит для нас безумовно вигідний, бо ніяких умов Росія нам не поставила. Умови всі закладені в контракті. Вони отримують 5 % річних. Їх це задовольняє. Безумовно, без політичної волі такі рішення не приймаються», — зазначив Янукович.

Про паузу в євронтеграції

Свою точку зору виклав Президент і на те, чому було зроблено несподівану зупинку на шляху до євроінтеграції. «Ми зробили цю паузу для того, щоб знайти відповідь, і це для нас дуже приниципове питання, на яких умовах ми підписуємо угоду про зону вільної торгівлі, — сказав він. — Це та робота, яка не була зроблена своєчасно». Відтак зараз уряд має організувати обговорення цієї угоди з експертами, товаровиробниками, громадськістю і ЗМІ. Лише «коли ми побачимо, що нас такі умови влаштовують, що нам це вигідно, що ми захищаємо наші національні інтереси, рішення буде прийнято позитивне», наголосив глава держави. ­

Про Майдан

Протести, які відбуваються сьогодні в центрі столиці, глава держави назвав «намаганням захопити владу поза межами Конституції». «Це вже не вперше у ­державі. Я через це уже пройшов. І я категорично проти того, щоб політики ініціювали такі процеси», — виклав своє бачення подій Віктор Янукович. Він вважає, що вибори мають відбуватися у визначені дати. «Дочекайтеся виборів, і український народ скаже своє слово. Куди ви поспішаєте? — обурився Президент на адресу опозиції. — Власні амбіції треба навчитись помірковано тримати в руках. А особливо, якщо ви претендуєте на високі державні посади». За його словами, загострення ситуації в країні веде лише до кризи, але на сьогодні, мовляв, ніхто не розуміє її наслідків. «Це такий, як кажуть, удар із серії заборонених. По народу. По державі», — висловив свою турботу про майбутнє країни Президент, зробивши вигляд, ніби не розуміє, що то не опозиційним лідерам, а народу вже ввірвався терпець чекати обіцяного покращення.

Водночас він запевнив, що слідкує за ходом розслідування справ проти активістів Майдану й чиновників. «Я щоденно за цим питанням слідкую і я бачу, хто звільнений, хто не звільнений», — заявив він. Можливе покарання для посадовців, винних у застосуванні насилля до мирних демонстрантів він коментувати не став, сказавши, що не хоче підміняти ні слідчих, ні прокурорів.

Про майбутні вибори

«Кожен фрукт має свій термін», — зіронізував Віктор Федорович у відповідь на запитання про майбутні вибори. Проте свій термін, судячи з усього, Президент не вважає таким, що добіг кінця. Адже має намір брати участь у президентських ви­борах 2015 року. Єдине, що може завадити цьому рішенню, — рейтинг. «Якщо, умовно кажучи, рейтинг у мене буде маленький, і не буде перспективи, то я не буду заважати країні розвиватися», — запевнив він. Але якщо «побачу, що в мене є перспектива, і що мені дадуть можливість люди продовжити цю роботу», то втрачати свій шанс вдруге сісти в президентське крісло він, звісно, не буде.