Майдан не вірить прокурору

19.12.2013
Майдан не вірить прокурору

«Кривава» ялинка від євромайданівців. (УНІАН.)

Учора після обіду активісти Євромайдану заочно подарували «криваві» новорічні ялинки для Андрія Клюєва і Рiната Ахметова. Як повідомляє прес–служба «Демократичного Альянсу», олігарху Ахметову ялинка дісталася через те, що, на переконання активістів, саме він контролює більшість від Партії регіонів у парламенті, яка досі не наважилася відправити у відставку уряд Миколи Азарова. А от секретарю РНБО Андрію Клюєву вирішили подарувати таку символічну ялинку (прикрашену фотографіями постраждалих людей), бо, судячи з усього, саме він віддавав наказ розігнати студентів силами спецпідрозділу «Беркут» у ніч на 30 листопада. «Подарунок» принесли на Різницьку, 3, де розташований офіс компанії «Актив Солар», яку опосередковано пов’язують iз братами Клюєвими. Зазначимо, що ці ж самі активісти позавчора принесли до Ген­прокуратури дерев’яну клітку, куди вимагали посадити секретаря РНБО.

«Прошу пана до слідчого...»

Утім у Генпрокуратурі так не вважають, до того ж «свято вірять» у непричетність пана Клюєва, з його ж слів, які ніхто навіть не ставить під сумнів. Нагадаємо, що відсторонений Президентом iз посади голови КМДА Олександр Попов на першому допиті в Генпрокуратурі 13 грудня заявив, що розгін студентського мітингу на Майдані в ніч на 30 листопада відбувся після того, як секретар РНБО Андрій Клюєв зажадав від столичної влади негайно встановити там ялинку. Свідчення Попова з цього приводу потрапили до ЗМІ, після чого у Ген­прокуратурі не стали заперечувати, що ці документи є фальшивкою (такі припущення спочатку робили окремі «регіонали». — Ред.), а навпаки, почали шукати, звідки стався витік інформації.

Отже, Головне слідче управління ГПУ перевірило ситуацію навколо публікації частини протоколів допитів Попова, заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича, начальника столичної міліції Валерія Коряка та його заступника Петра Федчука (усі відсторонені з посад). Перш за все, у Генпрокуратурі засумнівалися в окремих свідченнях Олександра Попова й на початку цього тижня допитали його знову. Але Олександр Попов на допиті фактично підтвердив свої попередні свідчення.

«По–перше, слідчі працювали над з’ясуванням обставин публікації окремих матеріалів із кримінального провадження, по–друге, всі свідчення Попова, отримані і під час першого, і під час другого допиту, є важливими», — пояснила речник ГПУ Маргарита Велькова. І додала, що коло осіб, яких допитують, розширюватиметься.

У свою чергу, перший заступник Генпрокурора Віталій Білоус заявив: «слідчим шляхом встановлено, що саме пан Попов сприяв розповсюдженню матеріалів слідства» щодо тих кривавих нічних подій. І саме цей факт, на його переконання, ставить під сумнів частину свідчень екс–голови КМДА. Водночас у Генпрокуратурі не знайшли доказів, що підтверджують причетність секретаря РНБО Андрія Клюєва до силового розгону Майдану 30 листопада!

За словами пана Білоуса, пан Клюєв у понеділок під вечір самостійно прибув до слідчого управління, де і був допитаний. «Свій прихід він пояснив бажанням дати свідчення у справі. Слідство встановило, що Клюєв не має жодного відношення до подій, які відбувалися в ніч iз 29 на 30 листопада на майдані Незалежності», — запевняє перший заступник Генпрокурора.

Чий мiкрофончик?

Якщо учора активісти влаштували перформенси з «кривавими» ялинками для Клюєва та Ахметова, то позавчора близько тисячі революціонерів пікетували будівлю МВС iз вимогою відставки глави відомства Віталія Захарченка та припинення кримінальних проваджень проти учасників Євромайдану.

«Захарченко, як людина честі, а ми в це віримо, повинен написати заяву про звільнення з посади глави МВС після того, що сталося з його підлеглими. Ми не віримо, що він про це не знав, а якщо не знав, то тим більше він повинен піти, тому що він не контролює силовиків», — заявляли під час пікету координатори акції.

Від громадськості не відстає і опозиція, чиї депутати направили до Генпрокуратури запит iз приводу неефективності розслідування застосування насильства проти учасників акцій протесту в Києві. Нардеп від «Батьківщини», екс–начальник київської міліції Віталій Ярема пояснює, що опозиція вимагає від Генпрокурора «реальних заходів щодо ізоляції цих небезпечних людей від суспільства і ці заходи мають бути пов’язані з арештом підозрюваних».

Пана Ярему обурює, що досі жодного підозрюваного у побитті людей — ані Попова, ані Сівковича, ані Коряка, ані Федчука — не притягнуто до відповідальності, не заарештовано, а також не встановлено замовників цих подій. Так само не затримано жодного «беркутівця».

«Сьогодні на всі ці запитання слідство не хоче давати відповіді і тільки прикривається трьома посадовими особами», — додає депутат. За словами пана Яреми, відсутність номерів на шевронах бійців «Беркута» не заважає встановленню інформації про виконавців жорстокого розгону.

До речі, допитана слідчими ГПУ в цій справі у вівторок співачка Руслана Лижичко відзначає, що у неї «склалося враження, що побитими студентами слідчі цікавилися значно менше, ніж тими, хто і коли ставив звукове обладнання та здійснював охорону студентів». «Моє враження, що справа виглядає більше, як політичне замовлення проти Попова, Сівковича та опозиції. Це моя особиста суб’єктивна думка», — констатує співачка Руслана, яка останні кілька тижнів є волонтером Євромайдану.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>