Ой, морозе, не щипай нам щічки!

19.12.2013
Ой, морозе, не щипай нам щічки!

Навіть м’який шарф на морозі може натерти шкіру, затримувати вологу. А це недобре для шкіри, наголошують косметологи. (з сайта akak.ru.)

Холод сушить шкіру більше, ніж спека

Узимку ми намагаємося закутати всі частини тіла якомога тепліше. Лише обличчя залишається беззахисним, і саме воно зазнає основного удару від суворої зими. Тому за морозної погоди наша шкіра потребує особливого захисту — адже вона страждає від холоду, який сушить її більше, ніж спекотне сухе повітря влітку.

«Взимку шкіра впадає в міні–сплячку, всі процеси в клітинах уповільнюються, — пояснює столичний лікар–косметолог Жанна Красицька. — Як відомо, життя клітини коротке, тому маємо подбати про відновлення шкіри та допомогти їй протистояти негоді. Якщо влітку сальні залози працюють справно, відтак на шкірі утворюється природна захисна плівка, яка запобігає втраті вологи, то на морозі цей процес припиняється, обличчя не отримує захисту і потрібних корисних речовин. Через це й виникає відчуття сухості й жару. Тож мусимо самотужки створити цей захисний бар’єр: зволожувати шкіру, використовувати жирніші засоби й вдаватися до живлення і масажу, зокрема у косметолога.

Якщо ви зібралися на прогулянку, подбайте про захист шкіри і не виходьте без використання спеціальних захисних засобів. Головне правило — накладати засіб за 30 хвилин до виходу, інакше вода, що міститься в будь–якому кремі, на морозі перетвориться на кристалики льоду, які дуже шкідливі для шкіри».

У холодну пору косметолог радить додавати до традиційних засобів догляду спеціальні креми від негоди. Вони захистять від перепадів температури й вологості повітря, поновлять захисні властивості шкіри, підтримають її функції.

Міцні судини — менше «зірочок»

Узимку ми часто стикаємося ще й з проблемою судинних «зірочок» на обличчі. Це також «витівки» негоди. Щоб попередити утворення цих прикрих «візерунків», розпочинайте зміцнення судин. Робіть це з допомогою фітнесу і масажу, який дуже корисний не лише для тіла, а й для обличчя. Аби контакт обличчя з низькою температурою не став стресом для шкіри, зміцнюйте судини зсередини. Лікарі рекомендують препарати на основі водоростей, фрукти й овочі, що містять вітамін С. Наприклад, включіть до щоденного раціону салати з морської капусти, зелений чай з лимоном, гарячий журавлиний напій. Вживання аскорутину (за рецептом лікаря) допоможе позбутися неприємностей із розширеними судинами або судинками, які лопнули.

Надійними помічниками у боротьбі за красиву шкіру стануть вітамінні комплекси, свіжі фрукти, соки. Наш стіл узимку повинен бути як аптека. Брак вітаміну Д (він виникає через недостатню кількість сонця) спробуйте надолужити рибою, яйцями та вершковим маслом. Дефіцит вітаміну А можна поновити печінкою тріски, нестачу вітаміну Е — висівковим хлібом та крупами. І майте на увазі — сідати на дієти взимку не варто. Від обмежень у харчуванні більше шкоди, ніж користі.

— Незамінними натуральними речовинами для зими є мед і оливкова олія, — додає Жанна Красицька. — Їх можна не лише вживати з продуктами харчування, а й сміливо накладати на обличчя як разом, так і окремо. Оливкова олія усуває навіть найсильніше лущення шкіри, проти якого безсилі всі дорогі засоби.

«І не біжіть одразу до тепла»

Шкіра взимку відновлюється повільніше. Допомогти їй звільнитися від мертвих ороговілих клітин і повернути яскравий колір зможе пілінг, скажімо, на основі грейпфрута. Фрукти, що містять вітамін С та кислоти (грейпфрут, лимон) відлущують ороговілі клітини та сприяють росту нових.

— Виходячи надвір, прикрийте обличчя на декілька секунд руками, щоб шкіра трохи адаптувалася до різкої зміни температури, — радить косметолог. — Навіть у найлютіший мороз не затуляйте обличчя шарфом. Яким би м’яким не був шарф, на морозі він може натерти шкіру. Але найбільше він шкодить тим, що затримує вологу, яка виділяється під час дихання, а це недобре для шкіри й навіть може спричинити обмороження.

Повернувшись до приміщення з морозу, застерігає лікар, не варто відразу сідати якнайближче до тепла, особливо якщо це кондиціонер або відкрите джерело вогню. Бо так ще більше висушите і без того зневоднену морозом шкіру, на якій можуть з’явитися подразнення, почервоніння і лущення.

— Якщо після тривалого перебування на повітрі в холодну погоду шкіра обличчя стягнута, суха і навіть починає лущитися, зробіть удома гарячий компрес або припарки, — продовжує лікар. — Змочіть рушник чи серветку гарячою водою із содою або відваром ромашки та м’яти, відтисніть і накладіть на обличчя на 2–3 хвилини. Після цього бажано зробити маску з яєчного жовтка, змішаного з чайною ложкою вітаміну А (концентрату), рициновою олією та додатково будь–якою олією (кукурудзяною, оливковою, рафінованою соняшниковою). Всі складники мають бути в рівних пропорціях. Через 15–20 хвилин змийте маску теплою водою, обполосніть холодною і накладіть живильний крем.

У сильний мороз або в холодний, вологий, вітряний день корисно, перебуваючи на свіжому повітрі, періодично масувати ніс та щоки: злегка пощипуйте, натискайте ­вглиб шкіри. Або зробіть таку вправу: вдихніть повітря, затримайте видих, напружтеся, доки не виникне відчуття, що кров прилила до обличчя.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Взимку шкіра обличчя і так потерпає від низьких температур, тож умивання кубиками льоду краще відкласти до весни. Умивайтеся теплою водою, а після ополіскуйте обличчя відваром хвоща, липи, шавлії, які пом’якшують і заспокоюють шкіру.

 

РЕЦЕПТИ

«Маскарад» для шкіри

Освіжити шкіру обличчя, зробити її світлішою допоможе сирна маска. Візьміть 2 ст. ложки свіжого кисломолочного сиру, розітріть із сирим жовтком і кількома краплями перекису водню. Маса має бути без грудок і не дуже густою. Накладіть її на обличчя та шию. За 10–15 хвилин змийте маску холодною водою.

Підлікувати шкіру в зимовий період, наситити її вітамінами і освіжити колір можна з допомогою маски зі шпинату. Дрібно наріжте листя цієї рослини і зваріть у несолоній воді або молоці. Потім викладіть на марлю й охолодіть. Після цього накладіть маску на обличчя й залиште на 20 хвилин. Змийте теплою водою.