«Неправда, що пiсля Угоди про асоцiацiю не буде вiдносин iз Росiєю»

13.12.2013
«Неправда, що пiсля Угоди про асоцiацiю не буде вiдносин iз Росiєю»

Віктор Ющенко.

«Я вийшов iз великим переконанням iз «круглого столу» (зустрiчi чотирьох президентiв у вiвторок. — Ред.), що сила не буде застосовуватися для розгону мирної демонстрації», — сказав в інтерв’ю «Громадському ТВ» Президент України 2005—2010 рокiв Віктор Ющенко.

На запитання, що сталося вночі і чому змінилася позиція на Банковій, Ющенко відповів: «Я думаю, що неадекватне інформування Президента,.. що це є великою проблемою». Ющенко вважає, що нинiшньому главi держави інформація подається «у більш рожевих тонах про події, які відбуваються в країні». «...Те, що відбулося у цю ніч, коли мало хто спав в Україні, — це говорить про те, що влада і друга сторона конфлікту — громадськість — не готові до діалогу».

«Нам треба посадити ключових фігурантів за стіл — це влада в особі Президента, це опозиція в особі Майдану. Якщо цих фігурантів не буде, як–от сьогодні немає, для чого тоді поставлено питання діалогу? Кого з ким?» — риторично запитує Вiктор Ющенко.

Екс–Президент також заявив, що тільки підписання Угоди з Євросоюзом може дозволити вирішити «хронічні» проблеми української економіки.

«В економіці проблема — не як виробити продукцію. В економіці проблема, де її продати. І чим ширший ринок, тим до нього більше прагнуть. Європейський ринок у 12 разів більший за російський. Наприклад, ринок Голландії більший, ніж ринок Росії», — авторитетно каже Вiктор Андрiйович. «І не треба робити таку картинку, що вибудовується стіна якщо не з металу, то з пластику, і у нас відносин iз Росією після підписання асоціації з ЄС не буде. Це неправда. Буде», — запевняє Ющенко.

За словами екс–Президента, місія перехідного періоду в Угоді з ЄС дозволить, щоб не прогнувся державний бюджет, платіжний баланс чи валютні резерви. «Всі ці лінії допомоги від світових фінансових організацій можуть прийти тільки після політичного рішення цього питання. І самі вирішення проблем цих дисбалансів можливі тільки в контексті Угоди про Асоціацію з ЄС. І тоді i МВФ запрацює, і Світовий банк, і ЄБРР», — каже екс–глава держави.

«Коли я слухаю Президента, з яким він натхненням говорить про фактори, що ослаблюють українську економіку, то складається враження, що він у це вірить. Я думаю, що це помилка. Я думаю, що аргументація була непрофесійною і неглибокою, бо такі аргументи приймати було б великою помилкою», — додає Ющенко.

На думку третього Президента України, відповідь на те, як вирішити проблеми з корупцією, як відновити демократію, як справитися з платіжним, торговельним балансом, як бути з бюджетом країни, як налагодити діалог з інвесторами, можлива тільки у випадку підписання асоціації з ЄС.

Суть же проросійської політики, за його словами, полягає в іншому: «Хлопці, ви нічого не робiть і залишайтеся такими, якими ви є. Ми ще вам можемо надати знижку на газ за злочинною угодою. Ми ще вам можемо дати кілька мільярдів на кишенькові витрати для того, щоб показово підвищити пенсії чи зарплату. Але нічого не робiть».

Віктор Ющенко вважає, що кращого політичного курсу, ніж той, який він запровадив, Україна за роки незалежності не мала.

«Якщо ви будете робити аналіз у будь–якому контексті — чи економічному, чи зовнішньополітичному, чи безпековому, чи політичному, чи в соціальному, ви дiйдете висновку, що за 22 роки в Україні не було більш успішного політичного курсу, ніж політичний курс, який запровадив Президент Ющенко, — сказав колишній глава держави в інтерв’ю Громадському телебаченню. — Чи в темі свободи, чи в темі демократії, чи в темі динаміки економіки, чи в прирості бюджетів, чи в прирості резервів, чи в прирості інвестицій. Поставте поряд когось, хто зробив краще, я зніму капелюха і скажу, що це був найкращий політичний курс».

Аналiзуючи роки свого президентства, Ющенко заявив, що його «команду згубило не те, що Президент представив помилковий політичний курс, а те, що на другий день після того, як були зайняті службові кабінети, почала відбуватися внутрішньопартійна боротьба за лідерство».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>