На Майдані все спокійно

11.12.2013
На Майдані все спокійно

Протестувальники постійно нагадують правоохоронцям, що вони давали присягу на вірність народу України. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Штурм Євромайдану таки не відбувся. Хоча протягом понеділка–вівторка принаймні тричі (!) правоохоронці нібито через мінування блокували станції метро у центрі столиці («Хрещатик», «Майдан Незалежності» і «Театральну») і тричі відкривали їх для пасажирів. Позаминулої ночі силами бійців Внутрішніх військ влада «м’яко відтіснила» протестувальників з урядового кварталу, а комунальники розібрали барикади на блокпостах, встановлених минулої неділі. Відтак протестним знову лишився тільки Майдан і частина Хрещатика, включно із зайнятими раніше будівлями КМДА, Будинку профспілок і Жовтневого палацу.

Розблокувати і знову заблокувати

Висновок: в опозиції забракло сил, щоб утримати зайнятий урядовий квартал (кілька тисяч людей мали лишатися на Майдані і поблизу Київради, щоб їх не зайняли бійці ВВ), тоді як влада хоча й витіснила людей з урядового кварталу щитами правоохоронців, але учергове продемонструвала, що працює задля інтересів однієї людини. Адже Президенту Януковичу було вкрай необхідно у середу прийняти високопосадовців з Євросоюзу і США саме в офісі на Банковій (i тим самим показати, що він нібито контролює ситуацію в країні), а не в заміській резиденції у Межигір’ї, яка давно стала символом корупції.

Підтвердженням тому є інформація ЗМІ про проведення у понеділок вранці саме у Межигір’ї наради силовиків під головуванням Януковича, де обговорювалися плани «введення ситуації в конституційне русло». За даними «Дзеркала тижня», на нараді були присутні керівники МВС, Управління держохорони, Генпрокуратури, а також Прем’єр Микола Азаров і секретар Ради нацбезпеки і оборони Андрій Клюєв.

Не дивно, що саме після цієї наради до центру Києва перекинули бійців ВВ та «Беркута», «замінували» метро, а Генпрокурор Віктор Пшонка закликав мітингувальників «не випробовувати терпіння влади» і припинити блокувати Верховну Раду, адміністрацію Президента, Кабмін, КМДА, перекривати транспортні комунікації тощо. А вже пізно ввечері правоохоронці почали відтискати мітингувальників із проїжджих частин на вулиці Інститутській, Грушевського, Лютеранській тощо, де був заблокований рух.

Згодом МВС заявило, що таке рішення було ухвалено для забезпечення доступу до адміністративних будівель, а у столичній міліції додали, що правоохоронці нібито врахували ще й… численні звернення громадян щодо блокування проїжджих частин.

Присутні на місці події опозиційні нардепи казали, що внаслідок зачистки урядового кварталу вдалося уникнути поранення протестувальників. «У хід iшли дубинки та черевики, але міліція, швидше, штовхалася. Міліції було в кілька разів більше, ніж людей, тому їм вистачало сили. Постраждалих у нас немає», — свідчив нардеп Андрій Шевченко.

Хоча, за даними ЗМІ, таки не обійшлося без легких травм. Наприклад, на Банковій провокатори розпилили сльозогінний газ в обличчя правоохоронців, дехто з євромайданівців унаслідок штовханини отримав синці. «Мій знайомий розповідав, що о третій ночі на Лютеранській він разом із кількома іншими чоловіками добряче «спробував» міліцейських кийків! Бо коли звідти пішла преса з камерами, міліція з людьми не церемонилася», — розповідає колишня працівниця «УМ» Оксана Векуа, яку автор випадково зустрів на Хрещатику серед протестувальників.

Не втримавши барикади, протестувальники перейшли на майдан Незалежності, назад їх вже не пропускала міліція. Рятувальники МНС швидко різали дерев’яні конструкції бензопилками, а комунальники прибирали залишки. Вже на ранок вівторка з’ясувалося, що вищезгадані «численні звернення громадян щодо блокування проїжджих частин» влада залишила без розгляду, адже урядовий квартал знову виявився заблокований… От тільки цього разу самими силовиками! Вулиці перекрили автобусами, усюди виникли міліцейські кордони, проїхати через які могли лише елітні автомобілі, а пройти — тільки перехожі, якi мали при собі документи.

«У нас активних теж вистачає!»

Зрозуміло, що правоохоронцям вдалося провести вдалий відволікаючий маневр, адже кілька тисяч протестувальників змушені були лишатися на Майдані та поблизу КМДА, щоб стримати можливий штурм. Напруги додало ще й те, що у приміщенні КМДА зникло світло і людей довелося виводити на вулицю.

«Тепер нам вже зрозуміло, що «зачищати» протестний Майдан влада не планувала, завдання було зовсім інше: дати можливість Президенту та його гостям потрапити на Банкову», — посміхалися хлопці в касках, які згортали один з наметів навпроти Київради.

Учора також стало відомо завдяки поінформованим джерелам у правоохоронних органах, що міліція найближчим часом не вживатиме заходів зі звільнення будівлі Київської міськдержадміністрації від учасників акції громадянського протесту. Нагадаємо, що позавчора сплив п’ятиденний термін, протягом якого можна було оскаржити рішення суду про негайне розблокування роботи держустанов і будівлі КМДА в тому числі. Але чи оскаржував це рішення хтось із лідерів Майдану в апеляційному порядку, наразі невідомо.

На це запитання автора учора не змогли відповісти й охоронці зайнятого протестувальниками будинку КМДА. Люди так само, як і раніше, проходили до мерії погрітися, поїсти та відпочити. У першу чергу охоронці пропускали жінок і дітей.

«Чи зникла напруга після подій у понеділок? Та у нас ця напруга вже два тижні. Хоча зараз усе спокійно, — сказав у коментарі «УМ» охоронець Петро. — Так, учора правоохоронці дійсно були активні, але знаєте, у нас тут теж активних вистачає!».

На розі Хрещатика і Володимирської навколо бочки з палаючими дровами грілося з десяток бійців Внутрішніх військ. Відпочивали, очевидно, по черзі, адже кілька десятків їхніх колег вишикувалися шеренгами обличчям до Бессарабки, спиною — до Майдану. «Ви давали присягу на вірність українському народу, а не зеку!» — зверталися до них протестувальники. Бійці лише посміхалися.

ДО РЕЧІ

Учора о шостій ранку сотня активістів Євромайдану пікетувала багатоповерховий будинок на розі вулиці Ахматової та Дніпровської набережної, в якому живе голова КМДА Олександр Попов. Основна вимога пікетувальників до глави КМДА — відмовитися від заборони мирних акцій у центрі Києва і від примусового розгону учасників Євромайдану, що перебувають в адміністративних будівлях. Люди принесли з собою вже складені заяви від імені КМДА в судові інстанції. Водночас сам Олександр Попов, після засідання колегії КМДА, що відбулося в приміщенні Подільської райдержадміністрації, заявив, що столична влада пропонує учасникам акції, які перебувають у Київській міськдержадміністрації, організувати «відпочинок» в інших будівлях. За словами Попова, він доручив своїм представникам провести переговори з учасниками акції.

Водночас КМДА розпорядилася встановлювати на майдані Незалежності ковзанку на період iз 15 грудня по 15 березня щорічно з 2013 року по 2016 рік. Хоча раніше столична влада планувала встановлювати ковзанку на Контрактовій площі замість майдану Незалежності. Відтак Київська влада попросила Шевченківську райадміністрацію, МВС, департаменти охорони здоров’я й освіти КМДА та комунальників посприяти у встановленні ковзанки.

 

НАСЛІДКИ ПРОТИСТОЯННЯ

Травмовано десятьох активістів і двох силовиків

Анна ДАНИЛЕНКО

Під час розчищення урядового кварталу від барикад постраждали по одному співробітнику внутрішніх військ та «Беркута». «Працівник «Беркута» отруївся газом, який проти нього застосували мітингувальники, — заявив присутній на місці події начальник управління Південного територіального командування внутрішніх військ МВС генерал–майор Ігор Плахута. — Один військовослужбовець постраждав у тиснявi. Діагноз йому встановлять пізніше». Версія протестувальників — до їхніх лав пролізли провокатори, які розмахували палицями і застосували проти силовиків сльозогінний газ.

За словами лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока, є постраждалі й з боку маніфестантів. Під час знесення блокпосту «Свободи» на розі Лютеранської та Банкової постраждало кілька націоналістів. «Є жертви з нашого боку,є люди з розбитими головами. Я не можу зараз назвати точну кількість, але щонайменше це десять людей», — сказав вчора вранці Тягнибок зі сцени Майдану. «Зовсім «невинних овець» серед доставлених до лікарні немає. У затриманих вилучені травматичні пістолети, бити, ножі, цепи. В такій екіпіровці на мирні акції не ходять», — зауважує джерело «УМ» у Київській лікарні швидкої допомоги, куди доставили кількох постраждалих під час знесення барикад.

 

 

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>